Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Οξύτερα φέτος τα προβλήματα των σχολείων

Σε σύσκεψη στις 3 του Σεπτέμβρη στα γραφεία της καλεί τους εκπαιδευτικούς φορείς η ΟΛΜΕ

Σε αγωνιστικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά καλεί με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλώντας τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης σε σύσκεψη την Πέμπτη 3 του Σεπτέμβρη, με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Στην ίδια ανακοίνωση η ΟΛΜΕ τονίζει ότι "φέτος το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων με το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό από την πρώτη μέρα έναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα εμφανιστεί ακόμα οξύτερο".

"Ο υπουργός Παιδείας, τονίζεται, θριαμβολογεί για το μεγάλο αριθμό διορισμών. Το γεγονός αυτό όμως επιβλήθηκε κάτω από την ισχυρή πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος κατά του διαγωνισμού - παρωδία. Είναι γνωστό ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για διορισμούς καθηγητών το 1998 κάλυπτε μόλις 1.000 θέσεις". Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι ο υπουργός "παρακάμπτει" το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες ανοίγουν τα σχολεία και δεν έχουν καν ανακοινωθεί τα ονόματα των διοριζόμενων καθηγητών: "Ενώ δηλαδή, θα έπρεπε να έχουν γίνει οι αναγκαίοι 8.000 διορισμοί καθηγητών καθώς και η ολοκλήρωση της εισαγωγικής τους επιμόρφωσης - αρχίζουν σε λίγες μέρες τα μαθήματα και θα χαθούν δυστυχώς και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες, λόγω του μη επαρκούς αριθμού διορισμών, της χρονικής καθυστέρησης με την οποία πραγματοποιούνται και συνεπώς της ακόμη μεγαλύτερης καθυστέρησης στην πρόσληψη των αναπληρωτών", τονίζει η ΟΛΜΕ.

Αναφερόμενο στους όρους κάτω από τους οποίους ξεκινά η νέα χρονιά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει πως "η νέα χρονιά σηματοδοτείται από την εφαρμογή ενός εξουθενωτικού εξεταστικού συστήματος για τους μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, ενός συστήματος που ιδιαίτερα για τους μαθητές της Β' Λυκείου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μορφωτικό τους μέλλον και μάλιστα χωρίς δρόμο επιστροφής".

Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για "επίλεκτους του "ενιαίου λυκείου"" και "παρίες των ΤΕΕ", τονίζοντας ότι "ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών που αποφοιτούν κάθε χρόνο από το Λύκειο από 120.000 σε 80.000 το πολύ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και πάλι στο Β' Θερινό Τμήμα, προωθείται η συρρίκνωση της γενικής και τεχνολογικής μόρφωσης και η βίαιη στροφή των μαθητών - μέσω της υπερδιόγκωσης των ταξικών φραγμών στο λεγόμενο "ενιαίο λύκειο" - προς τη στενή και "ευέλικτη" κατάρτιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ). Πρόκειται βέβαια για μια "ευελιξία" στις απολύτως άμεσες ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων και όχι στις βαθύτερες μορφωτικές ανάγκες των νέων", επισημαίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ