Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν λειτουργία του "Παπαγεωργίου"
  • Την ερχόμενη Τρίτη στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση την οποία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή που συγκροτούν υποψήφιοι δήμαρχοι, αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις και φορείς των δυτικών συνοικιών
  • ΝΑΣ: Πυροτέχνημα οι κυβερνητικές εξαγγελίες για δοκιμαστική λειτουργία από Φλεβάρη '99

Προεκλογικό πυροτέχνημα ανίκανο όμως να ξεγελάσει τους κατοίκους του νομού, χαρακτηρίζει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης" την κίνηση της κυβέρνησης να προκηρύξει ένα μικρό μέρος των προβλεπόμενων θέσεων του προσωπικού για το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και να εξαγγείλει τη δοκιμαστική λειτουργία του από την 1η Φλεβάρη του '99, με αποσπασμένο προσωπικό άλλων νοσοκομείων. Παράλληλα, χαιρετίζει την πρωτοβουλία των δημοτικών αγωνιστικών κινήσεων των Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης να διοργανώσουν συγκέντρωση την επόμενη Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα έξω από το νοσοκομείο, με αίτημα την άμεση λειτουργία του και την ταυτόχρονη ένταξή του στο ΕΣΥ. Επίσης, καλεί το λαό του νομού να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Στο μεταξύ, μέσα από πλατιές εξορμήσεις στις γειτονιές, με την προκήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής και την κοινή ανακοίνωσή τους, οι Δημοτικές Κινήσεις των Δυτικών Συνοικιών και οι άλλοι φορείς που συμμετέχουν στον αγώνα, προπαγανδίζουν τη συγκέντρωση και καλούν τους δημότες στις προσυγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες των Δήμων.

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής μεταξύ άλλων καταγγέλλεται πως δεν είναι τυχαία τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", όπως και η επιδεικτική καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του, αν και το νοσοκομείο είναι έτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο εδώ και ένα χρόνο. Συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της υγείας, σημειώνει η Συντονιστική και τονίζει: "Τα τελευταία χρόνια ψηφίζονται νόμοι που σταδιακά μετατρέπουν την υγεία σε εμπόρευμα, η υγεία του λαού αφήνεται στο έλεος του ιδιωτικού τομέα. Μειώνονται οι κρατικές δαπάνες για την υγεία, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων περνάει από το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία, διαπλέκονται τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικές κλινικές, μειώνονται οι εκπρόσωποι εργαζομένων στα ΔΣ, αλλάζουν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις. Την ίδια περίοδο στην πόλη μας ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιχειρήσεις παρέχουν πρώτες βοήθειες, προχωράμε ολοταχώς στην αρχή "αν έχει να πληρώσεις, θα έχει και υπηρεσίες υγείας". Η επαναλαμβανόμενη κωλυσιεργία στη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου ανοίγει διάπλατα το δρόμο να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, πιο γρήγορα, δηλαδή να κερδίσουν πελατεία στο χώρο της υγείας οι ιδιώτες κερδοσκόποι".

Επίσης, σχολιάζοντας τη στάση ορισμένων όψιμων "αγωνιστών" που ενδιαφέρονται δήθεν για την άμεση και διαφανή λειτουργία του νοσοκομείου, προς όφελος του λαού, αναφέρει: "Είναι όλοι τους υποκριτές και συνένοχοι γι' αυτή την κατάληξη. Γιατί όλοι μαζί ψήφισαν και στήριξαν το 1991 τη Σύμβαση Δημοσίου με το Ιδρυμα Παπαγεωργίου που προβλέπει ότι το νοσοκομείο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, άρα να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, να γίνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, ώστε να οργιάσει το ρουσφέτι και οι πελατειακές σχέσεις. Ευθύνη έχουν όλοι οι δήμαρχοι και βουλευτές που συμφώνησαν με τη σύμβαση Δημοσίου - Ιδρύματος Παπαγεωργίου, που στήριξαν τον πρόσφατο αντιλαϊκό νόμο για την υγεία και αντί να οργανώσουν την πάλη των δημοτών για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου, περιορίζονται σε θεατρινισμούς και βαρύγδουπες ανέξοδες καταγγελίες".

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σημειώνοντας: "οι δημοτικές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που ξεθεμελιώνει και το σημερινό δημόσιο σύστημα υγείας, με όλες τις ατέλειές του. Και με αυτό το κριτήριο πρέπει να κριθούν όσοι διεκδικούν την ψήφο σας στις εκλογές του Οκτώβρη. Η Υγεία του λαού δεν είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, κάθε ανθρώπου".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ