Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΥΡ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Ο κίνδυνος παραμένει

- Ποιος είναι τελικά ο πλέον αρμόδιος για την προστασία των δασών και τι ρόλο μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

- Πάγια θέση της παράταξής μας είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας σ' αυτόν το φορέα, μπορεί να παίξει αποφασιστικό και δραστικό ρόλο σ' αυτό τον τομέα. Κατ' αρχάς έχει τη δύναμη των δημοτών και πρέπει να την ενεργοποιήσει. Πρέπει να πιέσει για τη λήψη θεσμικών μέτρων, που να κατοχυρώνουν το δάσος είτε από νομοσχέδια, είτε από "παράθυρα" σε Προεδρικά Διατάγματα. Πρέπει να απαιτήσει, η αναδάσωση στις καμένες περιοχές να γίνει με οργανωμένο σχέδιο και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με άμεση χρηματοδότηση από το κράτος. Η αναδάσωση δεν μπορεί να γίνεται χωρίς επιστημονικές μελέτες για την κάθε περιοχή, χωρίς σχεδιασμό και περιστασιακά από εθελοντικές ομάδες. Αυτή τη δουλιά θα μπορούσε να την κάνει η υπηρεσία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων με το επιστημονικό δυναμικό που διέθετε.

- Ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλει στη δασοπροστασία και στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων;

- Ο εθελοντισμός είναι γέννημα του λαϊκού κινήματος, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να καλύψει τις σημερινές τόσο σοβαρές ανάγκες και μάλιστα χωρίς εκπαίδευση και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όταν μιλάμε για πυρόσβεση. Τα αποτελέσματα της έλλειψης εκπαίδευσης τα είδαμε στον Υμηττό. Δεν μπορούν να πηγαίνουν στις πυρκαγιές χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, αλλά ούτε και οι αναδασώσεις να γίνονται με την προχειρότητα και περιστασιακά - όπως συνήθως γίνονται - χωρίς μελέτες για το τι μπορεί να φυτευτεί σε κάθε περιοχή και χωρίς φροντίδα στη συνέχεια.

- Μέσα σε έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πιο κοντινός φορέας εξουσίας στον δημότη, με τη συμμετοχή της στη δημιουργίαενιαίου φορέα δασοπροστασίας θα μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος απέναντι στο λαό και το φορέα, θα μεταφέρει και στις δύο πλευρές τις απόψεις που διαμορφώνονται και θα μπορεί να τον κινητοποιεί όταν χρειάζεται, όταν ανοίγονται διάφορες "ορέξεις". Διαφορετικά θα οδηγήσει τον κόσμο σε διλήμματα ακόμη και να πληρώσουμε για να σώσουμε το δάσος.

- Αμεσα αυτή τη στιγμή τι πρέπει να γίνει για τον Υμηττό;

- Το βουνό αυτή τη στιγμή είναι απογυμνωμένο και γρήγορα θα έρθουν και οι βροχές. Ο κίνδυνος για πλημμύρες τον επόμενο χειμώνα είναι μεγάλος, αφού το βουνό πια δε θα μπορεί να συγκρατήσει τα νερά. Γι' αυτό η δημοτική αρχή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, να απαιτήσει χρήματα και να προχωρήσει στα αναγκαία τεχνικά έργα που θα αποτρέψουν αυτό τον κίνδυνο.

- Η σημερινή δημοτική αρχή της Ηλιούπολης είχε πάρει μέτρα, για να προστατέψει τον Υμηττό;

- Ο δήμαρχος ακόμα και μετά την καταστροφή, ακόμα και τώρα ισχυρίζεται ότι ήταν πανέτοιμος... Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς, βέβαια, μιλάνε από μόνα τους. Το κυρίαρχο, όμως, είναι αν πάλεψε για τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τα δάση. Τι έκανε μέχρι σήμερα; Πάλεψε για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει το δάσος; Στράφηκε στον κόσμο και τον κινητοποίησε σε αυτή την κατεύθυνση; Δημιούργησε την κατάλληλη υποδομή, εξόπλισε και εκπαίδευσε τις ομάδες εθελοντών; Οσο τα μέτρα μένουν ημίμετρα τόσο οι ορέξεις κάποιων για τα τελευταία δάση, που απέμειναν θα μεγαλώνουν.

Ρ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση συνδικάτων για τις δασικές πυρκαγιές (2008-06-24 00:00:00.0)
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ σε βάρος του λαού η καταστροφή των δασών (2007-07-01 00:00:00.0)
Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του (1999-07-22 00:00:00.0)
Χρειάζονται συνολικά μέτρα για τα δάση (1999-07-21 00:00:00.0)
Η ίδια "εμπρηστική" πολιτική... (1999-05-04 00:00:00.0)
Μέτωπο για τη σωτηρία των δασών (1999-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org