Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο άρμα της Ουάσιγκτον η Αθήνα

Μετά τη συνάντηση Πάγκαλου - Μπερνς, διαλύθηκε η όποια "σκέψη" περί αποστασιοποίησης της ελληνικής κυβέρνησης από τις αμερικανικές επιθυμίες. Κατά τα φαινόμενα, ο Θ. Πάγκαλος έδωσε εξηγήσεις, οι οποίες ικανοποίησαν τον Αμερικανό πρεσβευτή και μετά τη συνάντηση οι αμερικανικές πρωτοβουλίες για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά αποκτούν μια νέα δυναμική, με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, έστω κι αν οι επιδιώξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παραμένουν αναλλοίωτες και δε συμπίπτουν με τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αν και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας είπε πως ο Θ. Πάγκαλος δε ζήτησε καμία συγνώμη, δεν μπόρεσε να εξηγήσει με ικανοποιητικό τρόπο για ποιο λόγο ο Ελληνας ΥΠΕΞ τώρα αποφάσισε να συναντήσει τον απεσταλμένο του Κλίντον για το Κυπριακό Τ. Μίλερ, ενώ μόλις στην αρχή της βδομάδας είχε ματαιώσει τη συνάντησή τους.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ρωτήθηκε, εκτός των άλλων, για τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς.

Σχετικά με τη συνάντηση του Θ. Πάγκαλου με τον Αμερικανό πρέσβη, τόνισε ότι ήταν μια παραγωγική συνάντηση, η οποία κράτησε ενενήντα λεπτά και ότι ο Ελληνας υπουργός "διαβεβαίωσε τον πρεσβευτή Μπερνς ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυρότερη δυνατή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται βαθύτατα τον Πρόεδρο Κλίντον και τους Αμερικανούς ηγέτες. Ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρεσβευτής Μπερνς συμφώνησαν, επίσης, ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και θα παραμείνουν σε επαφή".

Ο Τζ. Ρούμπιν πρόσθεσε πως "οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργαστούν εποικοδομητικά για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, στον Αμερικανό πρέσβη ότι η Ελλάδα θα δεχτεί ευχαρίστως επίσκεψη του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό Μίλερ στις αρχές Σεπτέμβρη για να συζητηθούν θέματα περιφερειακής σημασίας".

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, σε άλλη ερώτηση εάν ο πρεσβευτής Μπερνς ζήτησε από τον Θ. Πάγκαλο να ανασκευάσει δημοσίως τις δηλώσεις του για την αμερικανική πολιτική, τόνισε ότι "εκείνο το οποίο θέλει να πει μόνο, είναι ότι η αμερικανική πλευρά είναι ικανοποιημένη με όσα είπε ο κ. Πάγκαλος γι' αυτό το ζήτημα".

Σε άλλη ερώτηση, εάν αληθεύουν οι φήμες ότι ανακλήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο Τζ. Ρούμπιν απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να πάψουν να πιστεύουν τέτοιες φήμες.

Νεοδημοκρατικές αντιδράσεις

Την απομάκρυνση του Θ. Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών "ως επικίνδυνου πλέον προσώπου", ζήτησε ο Μ. Εβερτ από τον πρωθυπουργό, ενώ χαρακτήρισε ως "εθνική γελοιοποίηση" τη συγνώμη του για τις δηλώσεις του περί αξιοπιστίας του Μπ. Κλίντον. Απαντώντας στην ερώτηση πώς έπρεπε να αντιδράσει ο Θ. Πάγκαλος όταν οι ΗΠΑ μίλησαν για σύγκρουση κοινοτήτων και όχι εισβολή στην Κύπρο, ο Μ. Εβερτ υποστήριξε ότι έπρεπε να αντιδράσει ..."διά της διπλωματικής οδού".

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει επί της ουσίας τον ελληνικό λαό "ποια ήταν η βασική αιτία που δημιουργήθηκε η πρόσφατη κρίση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αν υπάρχουν ουσιαστικά ανταλλάγματα για τη θεαματική υπαναχώρησή του".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ