Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Και τα... ρέστα ζητάει ο ΣΕΒ, σε στημένο παιχνίδι!

Ακρόαση φορέων χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Χρ. Πολυζωγόπουλος: Να μην αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Παιχνίδια "δηλώσεων" για την εξαπάτηση των εργαζομένων

Η απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων για την παροχή ακόμα μεγαλύτερης "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας αλλά και η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ υπέρ του... να μην αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ωρου, των κλαδικών συμβάσεων και άλλων θεμελιωδών εργατικών κατακτήσεων! Αυτά ήταν τα δύο στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χτεσινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής της Βουλής που εξετάζει το εν λόγω νομοθέτημα, που είχε σαν αντικείμενο την ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων. Παράλληλα πασιφανές ήταν το... στημένο παιχνίδι, αφού ο ΣΕΒ ζήτησε... να αποσυρθεί το νομοσχέδιο προσφέροντας προφανώς "πάτημα" στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας έτσι τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο οποίος υπερτόνιζε πως το νομοσχέδιο παρέχει ευελιξία στην αγορά εργασίας διασφαλίζοντας παράλληλα τα εργατικά δικαιώματα!

Ολα... ελεύθερα

Εκ μέρους του ΣΕΒ ο εκπρόσωπός του Νίκος Αναλυτής, τάχτηκε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν έντονα στοιχεία γραφειοκρατικών διαδικασιών και κρατικού παρεμβατισμού. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της "θεσμοθέτησης" των λεγόμενων άτυπων μορφών εργασίας (π. χ. φασόν) και της μερικής απασχόλησης καθώς και στο θέμα της "διευθέτησης του χρόνου εργασίας" σημειώνοντας ότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να ρυθμίζονται ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες χωρίς την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εννοεί καν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οπως είπε ένα μέτρο θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη διαιτησίας που όμως θα δημιουργούσε προβλήματα στην αγορά εργασίας αφού "θα ήταν καλύτερα να συνάπτονται ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων - εργοδοτών", ζητώντας να αφεθεί "ελεύθερη" αυτή η εξέλιξη. Οσον αφορά την κατάργηση του 8ωρου μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ο Ν. Αναλυτής χαρακτήρισε την ύπαρξη "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας "φυσιολογική εξέλιξη"! Καταλήγοντας ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τον εναρμονισμό της ελληνικής νομοθεσίας με τα παραπάνω. Με τις επισημάνσεις αυτές τάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρήστος Φώλιας όσο και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου.

"Αυτοαπασχολούμενους" και "ελεύθερους επαγγελματίες" χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κ. Κανελλόπουλος τους εργαζόμενους που δουλεύουν "φασόν" λέγοντας ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και να ασφαλίζονται στα αντίστοιχα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα υποστήριξε ότι στον χώρο των ΜΜΕ επιχειρήσεων δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού αφού... το δικαίωμα καταστρατήγησης του 8ωρου αποκλείει τις επιχειρήσεις με λιγότερα από 5 άτομα. Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε την έμμεση αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις - "αετονύχηδες" που θα χρησιμοποιούν τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που εισαγάγει το νομοσχέδιο σε βάρος των μικρομεσαίων.

Δεν είναι ευχάριστα αλλά...

Ενδεικτική για το ποιες αντιλήψεις σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την κατάργηση βασικών εργατικών κατακτήσεων, ήταν η ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι αν και... αλλά θα ήθελε, η ΓΣΕΕ αναγκάζεται να... προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του σχετικά με το ότι "δε μας είναι ευχάριστη η διευθέτηση του χρόνου εργασίας" (βλέπε 9ωρο) "όμως είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη". Το ίδιο ισχυρίστηκε και για τη μερική απασχόληση λέγοντας ότι "η μερική απασχόληση υπάρχει" άρα πρέπει να υπάρξουν και ρυθμίσεις για το πώς θα εφαρμόζεται. Μάλιστα υποστήριξε ότι "η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης" για να καταλήξει στο ότι "δε με βρίσκει σύμφωνο η απόσυρση του νομοσχεδίου" αλλά η τροποποίησή του σε αρκετά σημεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημαγωγικές διαφωνίες και στο βάθος νομοσχέδιο(2005-07-15 00:00:00.0)
Παλλαϊκό συλλαλητήριο σήμερα(2001-02-07 00:00:00.0)
Πάλη ζωής ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα(2000-12-03 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η κόντρα(1998-08-01 00:00:00.0)
Εγκλημα σε βάρος του 8ωρου!(1998-07-29 00:00:00.0)
Στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο(1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ