Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Αρειος Πάγος ξαναχτυπά!

Με νέα απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να βγάλει "λάδι" τους κακοπληρωτές και αυθαιρετούντες εργοδότες

Οι εργοδότες μπορούν να καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι και 25 μέρες, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, εφόσον ισχυριστούν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα!

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δε δικαιούνται αποζημίωσης όσοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε παραίτηση, επειδή ο εργοδότης καθυστερούσε να τους πληρώσει ή δε συνυπολόγιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα την προϋπηρεσία τους από άλλη δουλιά!

Ετσι, με την πρόφαση της οικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης, προστίθεται άλλη μια απόφαση σε βάρος των εργαζομένων στο μπαράζ των αντεργατικών αποφάσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Για άλλη μια φορά, ο Αρειος Πάγος προστατεύει τις επιχειρήσεις, ενώ αφήνει στο έλεος των εργοδοτών τους εργαζόμενους.

Η υπόθεση αφορούσε εργαζόμενη σε ιδιωτική κλινική, η οποία αποχώρησε από τη δουλιά της μετά από 15 χρόνια εργασίας. Μετά την παραίτησή της υπέβαλε αγωγή αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι ο εργοδότης προχώρησε σε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, με σκοπό να την εξαναγκάσει να αποχωρήσει από τη δουλιά της. Η εργαζόμενη ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο εργοδότης της συνεχώς καθυστερούσε να τις καταβάλει το μισθό της από 8 μέχρι 25 μέρες, ενώ δεν είχε συνυπολογίσει την προϋπηρεσία της σε άλλη δουλιά εδώ και 15 χρόνια.

Το Εφετείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της εργαζόμενης και, όταν προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, εκεί επικυρώθηκε η εφετειακή απόφαση και απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης της εργαζόμενης.

Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου δέχεται τους ισχυρισμούς του εργοδότη και, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: "Η καθυστέρηση καταβολής του μισθού για λίγες ημέρες, λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη, δε συνιστά μονομερή - εκ μέρους του εργοδότη - βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, ούτε αποσκοπεί σε δόλιο εξαναγκασμό του εργαζόμενου σε παραίτηση".

Δηλαδή, ο Αρειος Πάγος δέχεται ότι η καθυστέρηση του μισθού δεν έγινε για να αναγκαστεί η εργαζόμενη να αποχωρήσει από τη δουλιά της και αυτό οφειλόταν σε καθυστέρηση της πληρωμής των νοσηλίων από ασφαλιστικούς φορείς, ενώ για το μη συνυπολογισμό της προϋπηρεσίας για μια 15ετία ο ΑΠ δέχτηκε ότι δεν μπορούσε για τόσα χρόνια ο εργοδότης να αποσκοπούσε στην αποχώρησή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ