Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Κοσσυφοπέδιο, με ανησυχητικότερο το στοιχείο των συνοριακών επεισοδίων Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ - Κοσσοβάρων Αλβανών. Το στοιχείο της συνέχισης των επιχειρήσεων από τις αντιμαχόμενες πλευρές εξώθησε πολλούς, μεταξύ αυτών τον Κίρο Γκλιγκόροφ, να μιλούν με όλο και υψηλότερους τόνους για κίνδυνο "γενικευμένου πολέμου" στη Βαλκανική...

Οπως μετέδιδε χτες το "Ρόιτερς", οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας κατέλαβαν ένα κύριο οχυρό των Κοσσοβάρων Αλβανών, οι οποίοι από πλευράς τους μπλόκαραν έναν κύριο οδικό άξονα που διασχίζει τη σερβική επαρχία.

Οι αναφορές της "προόδου" στις επιχειρήσεις των Σέρβων για την ανακατάληψη του δρόμου, που ενώνει Πρίστινα και Πετς, σημειώνονταν ταυτόχρονα με την "εκρηκτική" κλιμάκωση των συγκρούσεων στη μεθόριο Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας, καθώς συνοριακοί φρουροί αντάλλαξαν πυρά.

Η κρατική τηλεόραση του Βελιγραδίου μετέδωσε ότι η γιουγκοσλαβική Αστυνομία κατέλαβε τις θέσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) στο Λάπουσνικ, "μια διαβόητη βάση των τρομοκρατών".

Αν η πληροφορία είναι ακριβής, σημείωνε το "Ρόιτερς", το γεγονός θα μπορούσε να σημαίνει μια "αλλαγή πορείας" των συγκρούσεων, στις οποίες ο UCK κατάφερε να καταλάβει έως και το 40% του εδάφους της επαρχίας, και τις τελευταίες μέρες υποχωρεί λόγω της σφοδρής σερβικής αντεπίθεσης.

Χτες επίσης επτά Αλβανοί σκοτώθηκαν από σερβικές δυνάμεις στο χωριό Γιουνίκ, στην περιοχή Ντετσάνι, στα νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αλβανοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς τα αλβανικά σύνορα, που απέχουν περί τα δέκα χιλιόμετρα από το Γιουνίκ, το οποίο η Αστυνομία περικύκλωσε.

Συνοριακές συγκρούσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού και του Γερμανικού Πρακτορείου, η αλβανική πλευρά προχώρησε σε "διάβημα διαμαρτυρίας" προς τον επιτετραμμένο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στα Τίρανα.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέφερε ότι το διάβημα διαμαρτυρίας αφορούσε "μια σειρά συνοριακών επεισοδίων" τις τελευταίες δύο μέρες. Πρόσθεσε πως η χώρα του εξακολουθεί να επιθυμεί μια πολιτική επίλυση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο και είναι "αποφασισμένη να αποτρέψει την επέκτασή της στην Αλβανία".

Η αλβανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα και αντάλλαξαν πυρά με Αλβανούς στρατιώτες και "ντόπιους κατοίκους", στο φυλάκιο Μορίνι, στην περιοχή Κούκες. Από την άλλη, το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" διατεινόταν πως οι σερβικές δυνάμεις "δέχτηκαν πυρά" από άνδρες του UCK και αντεπιτέθηκαν...

Ο Αλβανός υπουργός χαρακτήρισε τις σερβικές επιχειρήσεις ενέργειες γενοκτονίας και μαζικής καταστολής και καταδίκασε τη ναρκοθέτηση περιοχών κατά μήκος των αλβανο-γιουγκοσλαβικών συνόρων ως "παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου".

Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα ναρκοθέτηση των συνόρων σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" να δέχονται οπλισμό και ενισχύσεις από την Αλβανία.

"Συνοριακά επεισόδια" σημειώθηκαν και στην ΠΓΔΜ, μεταξύ στρατιωτικού συνοριακού τμήματος της ΠΓΔΜ και Αλβανών, που επιχείρησαν να μεταφέρουν οπλισμό από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο, το Σάββατο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ, την Κυριακή η ομάδα έκανε "πολλές απόπειρες" να διέλθει τα σύνορα, αποκρούστηκε όμως και υπήρξαν 3 συλλήψεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις ώθησαν τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ να μιλήσει (και αυτός) για επαπειλούμενο "βαλκανικό πόλεμο".

Ο Γκλιγκόροφ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα "πρέπει να φροντίσει" να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης στην ΠΓΔΜ, όπου, λόγω του ότι το 23% του πληθυσμού είναι Αλβανοί και ζουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με το Κοσσυφοπέδιο, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης εθελοντών του "Απελευθερωτικού Στρατού" και κύματος προσφύγων.

"Φόβοι" ΝΑΤΟ και άλλων

Μια γενικευμένη σύγκρουση αποτελεί ένα "εφιαλτικό σενάριο" για τη διεθνή κοινότητα, την "Ομάδα Επαφής" και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η "διεθνοποιημένη σύγκρουση" είναι πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμη...

Οι "φόβοι" αυτοί απασχολούν και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Χτες ο Ντεμιρέλ απηύθυνε "έκκληση στη διεθνή κοινότητα" προκειμένου να "δράσει με κατάλληλο τρόπο", με σχετικές επιστολές που απέστειλε στους ηγέτες των κρατών - μελών της "Ομάδας Επαφής".

Ο Τούρκος Πρόεδρος εκτιμά ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο "απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" και "απαιτείται έναρξη διαλόγου μεταξύ των γιουγκοσλαβικών αρχών και των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς εθνικές διακρίσεις". Αυτός "θα πρέπει να αποσκοπεί στην αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών" των κατοίκων της γιουγκοσλαβικής αυτής επαρχίας.

Σε άλλη του επιστολή προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Ντεμιρέλ υπογραμμίζει ότι "η αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει μία ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την επιστροφή των προσφύγων και για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών". Τέλος, ο Ντεμιρέλ (όπως ήταν αναμενόμενο) αναφέρει πως "η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε είδους μέτρο για την επίλυση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη".

Κινήσεις "παγώματος" κεφαλαίων του UCK

Πολιτικοί εκπρόσωποι του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" στην Ελβετία είπαν χτες στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι οι αρχές της Γενεύης μπλόκαραν έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος χρησιμοποιούνταν για την παροχή χρηματικής βοήθειας στους Αλβανούς της γιουγκοσλαβικής επαρχίας.

Μετά από εφόδους της ελβετικής Αστυνομίας σε κατοικίες Αλβανών μεταναστών, κατασχέσεις εγγράφων, συλλήψεις και ανακρίσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του UCK, οι αρχές της χώρας "πάγωσαν" το μεγαλύτερο λογαριασμό της οργάνωσης στη χώρα.

Μερικές βδομάδες νωρίτερα, η "Ομάδα Επαφής" είχε καλέσει από τη Βόννη σε "πάγωμα" της έξωθεν χρηματοδότησης για τον "Απελευθερωτικό Στρατό", και η ενέργεια των ελβετικών αρχών εντάσσεται προφανώς σε αυτή την προσπάθεια. Ωστόσο, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του εξωτερικού, που αποτελούν την κύρια πηγή προσόδων του UCK, υπολογίζονται σε δεκάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ