Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρούν οι δικηγόροι στο νομοσχέδιο "σκούπα"

Ακόμη και σε αποχή προσανατολίζονται οι δικηγόροι, προκειμένου να αποκρούσουν το νομοσχέδιο "σκούπα" που προωθεί κατακαλόκαιρο ο υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς καθόλου να ενημερώσει το δικηγορικό κόσμο.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης που αλλάζουν το ισχύον δίκαιο, αλλά και τη συγκρότηση των δικαστηρίων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο "σκούπα" επέρχονται οι εξής αλλαγές:

  • Τα Ειρηνοδικεία μετατρέπονται σε Μονομελή Πρωτοδικεία ή Πλημμελειοδικεία και οι θέσεις των ειρηνοδικών μετατρέπονται σε 559 θέσεις πρωτοδικών και 102 θέσεις αντεισαγγελέων Πρωτοδικών.
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέχει στον εαυτό του το δικαίωμα να ασκεί εποπτεία σε όλα τα δικαστήρια σχετικά με την επίβλεψη και την έκδοση γενικών οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των δικαστηρίων.
  • Με πρόσχημα να αποφορτιστεί το ΣτΕ, γίνεται πολύ πιο δύσκολη η πρόσβαση των πολιτών χαμηλών εισοδημάτων στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και τίθεται το ποσό των 500.000 δραχμών κάτω από το οποίο αιτήσεις ακύρωσης δε γίνονται.
  • Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση 10 νέων ιατροδικαστικών υπηρεσιών που θα εδρεύουν σε Λάρισα, Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Πάτρα, Δυτική Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Γιάννινα και Αιγαίο.
  • Η δίωξη για την έκδοση ακάλυπτων επιταγών θα γίνεται στο μέλλον μόνο μετά από μήνυση του κατόχου της ακάλυπτης επιταγής εναντίον αυτού που την έχει εκδώσει.
  • Τέλος, πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις θεσπίζονται για τους χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι διακινούν μικροποσότητες, τα γνωστά "βαποράκια", (αναβολή ποινικής δίωξης ή οριστική αποχή από αυτή, αναστολή εκτέλεσης ποινής κλπ.).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ