• ΚΚΕ: Πρέπει να σημάνει παλλαϊκός συναγερμός
  • - Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης κόστισαν χτες τέσσερις ανθρώπινες ζωές. Τρεις υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά στον... - 1998-07-23 00:00:00.0"/>
  • ΚΚΕ: Πρέπει να σημάνει παλλαϊκός συναγερμός
  • - Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης κόστισαν χτες τέσσερις ανθρώπινες ζωές. Τρεις υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά στον... - 1998-07-23 00:00:00.0" /> Δεν ήταν χτύπημα της μοίρας αυτή η τραγωδία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 14
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ
    Δεν ήταν χτύπημα της μοίρας αυτή η τραγωδία
    • Οι τέσσερις νεκροί, στα πρώτα βήματα της φωτιάς, δείχνουν τον ένοχο. Κι όμως οι σύγχρονοι Νέρωνες επιμένουν στο καταστροφικό έργο τους και στέλνουν με "φαξ" τα συλλυπητήριά τους. Ούτε μία παραίτηση...
    • ΚΚΕ: Πρέπει να σημάνει παλλαϊκός συναγερμός

    Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης κόστισαν χτες τέσσερις ανθρώπινες ζωές. Τρεις υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά στον Υμηττό, κοντά στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για τους αρχιπυροσβέστες Δημήτριο Μαλούκο,47 χρόνων και Θεμιστοκλή Μαυροειδή,41 χρόνων, τον πυροσβέστη Αλέξανδρο Διαβολή,26 χρόνων και έναν πολίτη τα στοιχεία του οποίου μέχρι το βράδυ ήταν άγνωστα. Επίσης ο πυροσβέστης Ευάγγελος Νιάκος και ο πολίτης Βασίλειος Δασκαλέλης μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο "Ασκληπιείο". Αλλοι τρεις πολίτες μεταφέρθηκαν στο "401" με εγκαύματα. Κοντά στους πυρόπληκτους και τους πυροσβέστες βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να σημάνει παλλαϊκός συναγερμός και να αναπτυχθεί ένα μέτωπο προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας.

    Η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, οδήγησε στη χτεσινή τραγωδία. Παρά τις προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο. Οι πρώτοι που είχαν αντιρρήσεις ήταν οι ίδιοι οι πυροσβέστες. Αυτούς δεν τους ρώτησε κανείς. Ανήκουν σε στρατιωτικό σώμα και τους μαθαίνουν πώς "πρέπει" να εκτελούν τις διαταγές των ανωτέρων τους ακόμα και όταν αυτοί καταφανώς εφαρμόζουν μια πολιτική, τουλάχιστον εγκληματική, σε βάρος του λαού και των συμφερόντων του.

    Ο λόγος που έγινε η ανάθεση αναφερόταν στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. "Με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρκούσης της προσπάθειας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ύπαρξη δυο φορέων καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν αποτελεί ορθολογική λύση... ". Ετσι επιλέχτηκε η... οικονομικότερη, αφού οι πυροσβέστες δεν παίρνουν υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες, εκτός έδρας. Με τις επιφυλακές, μάλιστα, δουλεύουν 60 ώρες τη βδομάδα.

    Παρ' όλα αυτά πρότειναν ότι για να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτό το έργο το ΠΣ χρειάζονταν 12.450 υπάλληλοι,μόνιμοι και εποχιακοί. Ενώ μέχρι πέρσι συμμετείχαν στις δασοπυροσβέσεις 16.796 δασικοί, εποχιακοί και πυροσβέστες, φέτος το προσωπικό αποτελείται από 10.480 άτομα και έχει και την ευθύνη των αστικών πυρκαγιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαίδευση των 1.300 νεοπροσληφθέντων πυροσβεστών δεν έχει αρχίσει ακόμα.

    Προειδοποιούσαν και οι δασολόγοι που έλεγαν ότι η πυροπροστασία είναι μέρος της συνολικής διαχείρισης, προστασίας και ανάπτυξης των δασών.

    Στη Βουλή το ΚΚΕ τόνιζε ότι δεν μπορεί να χωριστεί η πρόληψη από την καταστολή όσον αφορά τις πυρκαγιές στα δάση. Χρειάζεται ενιαίος φορέας δασοπροστασίας.

    Η κυβέρνηση εκώφευσε και όχι μόνο αυτό. Προωθεί μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο του Στ. Τζουμάκα, με το οποίο νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις των δασικών εκτάσεων που έγιναν πριν το 1975... Καλεί, δηλαδή, ανοιχτά τους όποιους εμπρηστές να κάψουν σήμερα για να είναι νόμιμοι αύριο.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ