Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αντίο", σύντροφε Τάσο

"Ανθρωπο, αγωνιστή, επαναστάτη". Ετσι τον έζησαν και έτσι τον αγάπησαν οι φίλοι, σύντροφοι, συγγενείς του, τον σ. Τάσο Ξανθόπουλο. Χτες βρέθηκαν όλοι κοντά του, για να του πουν το στερνό "αντίο", αφού έφυγε ξαφνικά από κοντά τους στα 29 του χρόνια. Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στην εκκλησία Αναλήψεως στον Νέο Κόσμο και η ταφή στο νεκροταφείο Αναστάσεως στο Κερατσίνι στον Πειραιά.

Ο σ. Τάσος γεννήθηκε το Μάρτη του 1969 στην Αθήνα. Οργανώθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ το 1985 σε μαθητική οργάνωση του Νέου Κόσμου. Από το 1987 ήταν μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε σαν λιθογράφος και πάλεψε για τα εργασιακά δικαιώματα μέσα από το σωματείο του. Το τελευταίο διάστημα, ήταν γραμματέας της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της Αθήνας και μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ.

Με μια λιτή ομιλία, που άγγιξε την καρδιά όλων, αποχαιρέτησε τον φίλο και συναγωνιστή Τάσο, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ: "Γεννήθηκες το '69, αίμα από το αίμα της εργατιάς. Εργάτης και εσύ. Κληρονόμησες την παλικαριά και την ντομπροσύνη της τάξης σου. Σου 'δωσε και η φαμίλια σου όνομα αγωνιστών τιμημένο. Εβαλες και εσύ το μπόι που 'πρεπε και τα κράτησες ψηλά. Και ακούμπησες στο Κόμμα σου, για να γίνεις, καθώς το 'θελες, άνθρωπος, αγωνιστής, επαναστάτης".

"Σαν γνωριστήκαμε, είχες κιόλας τη δική σου διαδρομή στην πάλη του λαού. Μαθητής στην ΚΝΕ και έπειτα στα ΤΕΙ στις Σέρρες. Και ήσουν και εσύ, καθώς και εγώ και όλοι μας άψητοι ακόμα στις δυσκολίες της πάλης. Είχες την αγάπη για τη γνώση όπλο σου, μα και χωρίς πολλά διαβάσματα ήξερες πού να πας και πού να καταταχθείς. Και έδωσες αταλάντευτα τη μάχη με τον οπορτουνισμό. Και ύστερα στο ΚΣ της ανασυγκρότησης και έπειτα στην οικοδόμηση της Οργάνωσης στο 6ο Συνέδριο. Γίνηκες μέλος του Κόμματος τότε που 'ταν τα γυρίσματα της ταξικής πάλης δύσκολα. Δεν κιότεψες ποτέ ούτε στις αναποδιές, ούτε στη μάχη μήτε τότε που σε σύρανε στο κρατητήριο. Σου άρεσαν, καθώς μου 'λεγες, τα δύσκολα, αυτή είναι, έλεγες, η ομορφιά του αγώνα".

Ο Τάσος πέρασε από πολλά πόστα και ευθύνες: ΤΕΙ, Συνοικίες, Αιγαίο, πολιτισμό, νυχτερινά, αγώνες στο συνδικάτο. Και σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ακόμα και στις πιο μεγάλες αναποδιές, είχε πάντα έναν καλό λόγο, ένα πλατύ ενθαρρυντικό χαμόγελο για όλους.

"Δεν ξεχνώ κάποιες βραδιές, που ακουμπούσαμε την κούραση της μέρας πάνω στα τραγούδια της κιθάρας σου, και έφευγε έτσι γλυκά ο κάματος, για να έρθει πάλι χαρούμενο ξεκούραστο το φως της μέρας ξανά και ξανά", είπε ο Ν. Σερετάκης.

Και η υπόσχεση που του έδωσαν όλοι που τον συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι, μια και αληθινή: Δουλιά πολλή, για να γυρίσει ο κόσμος, να γίνει το σκοτάδι φως. Και θα γίνει σιγά - σιγά η οργή απόφαση, και η απόφαση γροθιά σφιγμένη, αγώνας. Και θα χτιστεί το μεγάλο μέτωπο του λαού, της εργατιάς της αντεπίθεσης. Και θα γεμίζει η βραδιά απ' τα τραγούδια κείνα που άρεσαν και στον Τάσο. Και θα χαράζει μ' ένα μεγάλο χαμόγελο η μέρα. "Καλό σου ταξίδι, αξέχαστε σύντροφε και φίλε. Καλό ταξίδι Τάσο", το στερνό "αντίο".

Κοντά του ήταν χτες αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα του Νίκο Σοφιανό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ