Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μαύρη επέτειος

Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την εισβολή του "Αττίλα" στην Κύπρο και, με αφορμή τη μαύρη επέτειο, αναλογίστηκα τη μακρά ιστορία του νησιού και είδα ότι η μοίρα του ήταν πάντα το ξεπούλημα.

Αν δε με απατά η μνήμη, ο κύκλος των αγοραπωλησιών της Κύπρου άνοιξε το 40 π.Χ., όταν ο Ιούλιος Καίσαρας την εκχώρησε έναντι σημαντικού χρηματικού τιμήματος (κατ' άλλους εδώρισε) στην Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Δώδεκα αιώνες αργότερα, η Κύπρος καταλαμβάνεται από τους Αγγλους σταυροφόρους και ο αρχηγός τους, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, τη μεταβιβάζει στο τάγμα των Ναϊτών, εισπράττοντας 100.000 χρυσά βυζαντινά νομίσματα. Οι Ναϊτες κρατούν για λίγο το νησί και κατόπιν το πουλάνε στον Γάλλο διοικητή της Ιερουσαλήμ Γουίδωνα Λουζινιάν, παίρνοντας κάτι παραπάνω από ό,τι είχαν δώσει στον Ριχάρδο.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, αφέντες του νησιού είναι οι Τούρκοι και, όταν οι Αγγλοι αποικιοκράτες ζητούν να το αγοράσουν, ο σουλτάνος το δίνει για "δυο κάσες χρυσές λίρες". Και έτσι φτάνουμε, τελικά, στις 20 Ιούλη 1974, όταν η ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών ξαναπουλάει την Κύπρο στους Τούρκους, εισπράττοντας ό,τι εισπράττουν όλοι οι προδότες: "Τριάκοντα αργύρια".

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου είναι, νομίζω, γνωστά. Η χούντα της Αθήνας, υπό τον Δ. Ιωαννίδη, οργανώνει πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, το οποίο ξεσπά στις 15 Ιούλη 1974. Ο Μακάριος σώζεται από τα πυρά των αντιπάλων του και διαφεύγει στο εξωτερικό."Πρόεδρος" τότε της κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται ο Ν. Σαμψών, μέλος της "ΕΟΚΑ Β" και στενός συνεργάτης των μαύρων συνταγματαρχών. Το πραξικόπημα στο νησί δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να επέμβει, για να επιβάλει δήθεν την τάξη. Και έτσι αρχίζει, στις 20 Ιούλη, ο "Αττίλας", που λήγει ένα μήνα αργότερα με την κατάκτηση του 40% του νησιού.

Αν δούμε την επιφάνεια μόνον των γεγονότων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπαίτιοι για τον "Αττίλα" υπήρξαν ο Ιωαννίδης, ο Σαμψών και κάποιοι άλλοι Ελληνες ή Κύπριοι πραξικοπηματίες. Το συμπέρασμα αυτό, όμως, είναι αφελές. Διότι, πίσω από τους προαναφερθέντες "εκτελεστές", υπήρχαν σαφώς "εγκέφαλοι". Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και "τις οίδε ποιοι άλλοι", που επιδίωκαν τη διχοτόμηση του νησιού. Γι' αυτό ακριβώς και ο "φάκελος της Κύπρου" παρέμεινε ερμητικά κλειστός και δεν αποτολμήθηκε από τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις μία δίκη των ενόχων. Η δίκη δε θα οδηγούσε απλώς στην τιμωρία των υπαιτίων. Θα αποκάλυπτε, κατά το μάλλον ή ήττον, το παρασκήνιο της κυπριακής τραγωδίας και το ρόλο των ξένων κέντρων. Και αυτό ακριβώς ήταν που δεν ήθελαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Τόσο, μάλιστα, θέλησαν να κρατήσουν στο σκότος την υπόθεση, ώστε μόλις πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε επίσημα ότι κατά την εισβολή του "Αττίλα" σκοτώθηκαν και 2.500 Ελλαδίτες στρατιώτες. Ολα αυτά τα χρόνια ουδείς είχε μιλήσει για τα θύματα. Και είχε απαγορευτεί ακόμη και να χαραχτεί στους τάφους τους ότι έπεσαν στην Κύπρο, το 1974!

Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου και ο "Αττίλας" εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει εκεί, υπό τις ευλογίες των "συμμάχων" μας Αμερικανών και των "εταίρων" μας Αγγλων, Γερμανών, Γάλλων κλπ. Και η κυβέρνηση, αλυσοδεμένη στο δόγμα "Ανήκομεν εις την Δύσιν", επιχειρεί να "επιλύσει" το Κυπριακό, μέσω αυτών ακριβώς των κρατών. Αυτών, που, είτε υποκίνησαν τον "Αττίλα", είτε τον στήριξαν μετέπειτα και εξακολουθούν να τον στηρίζουν. Ακολουθώντας, όμως, αυτή τη λανθασμένη οδό, μόνον κανένα νέο ξεπούλημα της Κύπρου μπορεί να δούμε και όχι λύση έντιμη και βιώσιμη.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρες του '74(2018-07-21 00:00:00.0)
Ο «Αττίλας ΙΙ» ολοκλήρωσε τα σχέδια της διχοτόμησης(2013-08-14 00:00:00.0)
Ιμπεριαλισμού 30χρονο έγκλημα(2004-07-25 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την 21η Απρίλη(2004-04-21 00:00:00.0)
Ούτε στη Βοσνία τέτοια προτεκτορατοποίηση(2004-04-15 00:00:00.0)
Η κυπριακή τραγωδία(2000-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ