Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αγώνας για τα προβλήματα και την αλλαγή συνειδήσεων

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Ιούλη 1998 η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα.

Τις εργασίες της παρακολούθησε κλιμάκιο της ΚΕ, από τους συντρόφους: Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ, Μήτσο Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας, Στάθη Βαμβέτσο,μέλος της ΚΕ, και Σταύρο Παπαθανασίου.

Από τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη, ήταν η μάχη των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών, όπου αποφασίστηκε οι κομμουνιστές να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε, άμεσα, να ξεπεραστεί η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στη συγκρότηση των συνδυασμών και με βασικό στόχο να εκφραστούν στα ψηφοδέλτια οι συσπειρώσεις που επιτεύχθηκαν στο εργατικό και το αγροτικό κίνημα.

Επιδίωξη των κομμουνιστών είναι να συγκροτηθούν παντού πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια και γι' αυτό το σκοπό, επισημάνθηκε, πρέπει να εξαντληθούν τα όρια για τη συσπείρωση κόσμου που έχει αγωνιστικές διαθέσεις. Ο λαός της περιοχής μπορεί και πρέπει να καταδικάσει την πολιτική που ξηλώνει την παραγωγική βάση, ερημώνει τα χωριά και στηρίζει τ' αντεργατικά μέτρα, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Η Συνδιάσκεψη έκρινε ως θετική τη δουλιά των οργάνων και την πορεία της ΚΟ. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συσπείρωση που έγινε στις αγροτικές κινητοποιήσεις (Μεσσηνία - Λακωνία) και με το συντονισμό των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας. Επιβεβαιώθηκε πλήρως η ορθότητα της γραμμής του ΚΚΕ και της τακτικής του στο μαζικό κίνημα. Παράλληλα, το γεγονός ότι εντοπίζονται μια σειρά προβλήματα στη δουλιά της ΚΟ δεν επιτρέπει καμιά επανάπαυση, υπογραμμίστηκε στη Συνδιάσκεψη.

Βαριές οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής

Ειδικότερα για την άσχημη κατάσταση που δημιουργεί η πολιτική της προσαρμογής της χώρας στις διεθνείς συνθήκες δράσης του κεφαλαίου, τονίστηκε:

Μεγάλο χτύπημα δέχεται η τοπική βιομηχανία και βιοτεχνία, ιδιαίτερα στην Καλαμάτα και την Αργολίδα, με το κλείσιμο εργοστασίων, τις απολύσεις, τις "οικειοθελείς" αποχωρήσεις. Η ανεργία μεγαλώνει και χτυπάει κύρια γυναίκες και νέους.

Στον τουρισμό επικρατεί ιδιωτικοποίηση (π.χ. ΞΕΝΙΑ) κι εργασιακός μεσαίωνας. Κυριαρχεί η επιδίωξη του κέρδους, με γενικότερες επιπτώσεις.

Οι αναπροσαρμογές στην αγροτική οικονομία δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για τους φτωχομεσαίους αγρότες, που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα βασικά προϊόντα (λάδι, εσπεριδοειδή, αμπελοοινικά) και του υψηλού κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την άθλια κατάσταση των συνεταιρισμών και την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων. Η εφαρμογή της "Ατζέντας 2000", της Τράπεζας Γης, του Μητρώου Αγροτών και του "Καποδίστρια" θα σημάνει μεγαλύτερη ερήμωση της υπαίθρου και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια.

Η πτώση του εισοδήματος των εργατοϋπαλλήλων και των αγροτών χειροτερεύει και την κατάσταση των ΕΒΕ, καθώς υπάρχει και ισχυρή παρουσία των πολυκαταστημάτων (των τροφίμων κυρίως). Τα χρέη τους αυξάνουν και πολλά μικρομάγαζα κλείνουν.

Στο δρόμο της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης μπήκαν ήδη ο ΟΣΕ (απειλείται ακόμα και η ύπαρξη της γραμμής Καλαμάτας - Τρίπολης - Αργους), το ΙΓΜΕ και τα ΕΛΤΑ (ήδη έκλεισαν ορισμένα περιφερειακά γραφεία).

Στο χώρο της παιδείας κυριαρχούν τα φροντιστήρια και τα "ιδιαίτερα", ενώ τα σχολεία του δημόσιου είναι φτωχά. Υπάρχουν και προβλήματα υποδομής (κτιριακά). Στο ΤΕΙ της Καλαμάτας σε λίγο θα εφαρμόζονται τα ΠΣΕ.

Οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι άθλιες για τους αλλοδαπούς εργάτες και τους εργαζόμενους σε τουρισμό - επισιτισμό - πολυκαταστήματα, οικοδομές, εργοστάσια.

Ο κρατικός μηχανισμός προστατεύει την εργοδοσία.

Υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές που αγοράζονται από ξένους (κύρια Γερμανούς), ιδιαίτερα παράλια.

Εδάφη μας χρησιμοποιούνται συχνά ως πεδία ασκήσεων και πολεμικών προετοιμασιών των ιμπεριαλιστών (Καλαμάτα, Κυπαρισσία, Λακωνία, Ταϋγετος). Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επισκέπτονται συχνά τα μέρη μας (Μπερνς κ.ά.).

Οξύνεται το πρόβλημα των ναρκωτικών και προπαγανδίζεται το νόμιμο χασίς με πολλούς τρόπους. Καλλιεργείται κλίμα ανοχής (όχι χωρίς αποτελέσματα).

Σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής διαδραματίζουν και:

  • Η Περιφέρεια, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι περισσότεροι δήμοι.
  • Ορισμένοι πολιτικοί - συνδικαλιστικοί - κοινωνικοί παράγοντες, "αγροτοπατέρες", εφημερίδες και κανάλια, ντόπιοι καπιταλιστές και πολιτικά τζάκια.
Πάλη για αλλαγή των συνειδήσεων

Στην πάλη ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική διαπιστώνονται αλλαγές στις συνειδήσεις των εργαζομένων και διεύρυνση του κύκλου εκείνων που μπαίνουν στη μάχη και προσβλέπουν στο ΚΚΕ. Επιβάλλεται, επομένως, ν' ανοίξουμε μέτωπο στις δυσκολίες και να παλέψουμε για πιο χειροπιαστά αποτελέσματα στην αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ΚΚΕ. Χρειάζεται να προβάλουμε στο λαό και τη νεολαία της Ανατολικής Πελοποννήσου το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και να διαμορφωθεί αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή συνείδηση στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μια σειρά δυσκολίες που παρουσιάζονται οφείλονται στη λειψή αφομοίωση ορισμένων βασικών πλευρών της πολιτικής του Κόμματος και στην ποιότητα της καθοδηγητικής μας δουλιάς. Απαιτείται άλλο πνεύμα στην καθοδήγηση της κάθε δουλιάς.

Η Συνδιάσκεψη έβαλε τους παρακάτω στόχους:

  • Τη συσπείρωση δυνάμεων στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές και στα εξής βασικά μέτωπα πάλης:

- Ιδιωτικοποιήσεις - εργασιακές σχέσεις - κοινωνικά δικαιώματα - ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

- Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα - δημοκρατικές ελευθερίες.

  • Την ισχυροποίηση της ΚΟ και πιο συγκεκριμένα:

- Την αύξηση της κυκλοφορίας του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

- Την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

- Το δυνάμωμα της ιδεολογικής δουλιάς και

- Τη στρατολογία πρωτοπόρων αγωνιστών απ' την εργατική τάξη και τις νέες ηλικίες.

Τέλος, η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέο καθοδηγητικό όργανο, από το οποίο εκλέχτηκεε γραμματέας η Λουίζα Ράζου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ