Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο δημοσιογράφος Ηρακλής Πετιμεζάς

Πέθανε χτες ο δημοσιογράφος Ηρακλής Πετιμεζάς, 95 χρόνων. Η νεκρώσιμη ακολουθία γίνεται σήμερα και ώρα 10.15 το πρωί, στον Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά) και η ταφή του θα γίνει στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καλαβρύτων, το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ο Ηρακλής Πετιμεζάς γεννήθηκε το 1903. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ το Σεπτέμβρη του 1941, και έγινε εκπρόσωπος του αρχηγού του ΕΔΕΣ στην Αθήνα, όπου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση με την ομώνυμη αντιστασιακή ομάδα που οργάνωσε. Ανέπτυξε δράση στη συγκέντρωση πληροφοριών και στις δολιοφθορές κατά των κατακτητών. Δούλεψε στον παράνομο Τύπο. Εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα "Ελληνικός Αγών" και άλλα έντυπα. Το Μάρτη του 1944 συνελήφθη από τα SS, βασανίστηκε και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τις παραμονές της απελευθέρωσης. Πήρε μέρος στην κυβέρνηση Σοφούλη το 1945 - '46 ως υπουργός Τύπου. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διατέλεσε αντιπρόεδρος της, υπό το στρατηγό Οθωναίο, Ενώσεως Δημοκρατικών Συλλόγων.

Ο Ηρ. Πετιμεζάς σπούδασε Νομικά και, ως δημοσιογράφος, εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες, ενώ υπήρξε συνεργάτης της "Ελεύθερης Ελλάδας" και είχε και συγγραφικό αντιστασιακό έργο. Είχε παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και οικογενειακού, ιστορικού αρχείου του, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Πολεμικό Μουσείο, στην ΕΣΗΕΑ και άλλα ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org