Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι άλλη υποβάθμιση στα Ανω Λιόσια

Συγκέντρωση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για τη χωματερή

"Ναι στη Ζωή. Ναι στο Περιβάλλον. Οχι στη Χωματερή" με αυτό το σύνθημα η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε τη Δευτέρα το βράδυ συγκέντρωση για τη χωματερή στα Ανω Λιόσια και τις βλαβερές συνέπειες που έχει στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Ανω Λιοσίων ο υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής της ΝΑΣ, Αντώνης Χοροζάνης,επισήμανε ότι όπου κατοικούν λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. "Δεν είναι μόνο η ανεργία και τα χαμηλά μεροκάματα, τόνισε, είναι και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επικρατεί στα Ανω Λιόσια, καθώς εδώ και χρόνια έρχονται ανεξέλεγκτα όλα τα σκουπίδια της Αττικής, χωρίς να υπάρχει καμία προδιαγραφή. Τη στιγμή που η χωματερή έπρεπε να έχει κλείσει από το 1994"!

Το πρόβλημα της χωματερής, σημείωσε ο Αντ. Χοροζάνης, είναι καθαρά πολιτικό, δεν έχει να κάνει μόνο με τα τεχνοκρατικά στοιχεία που κάθε φορά βγάζουν στην επιφάνεια οι κυβερνώντες, προκειμένου να μη δοθεί καμία λύση, έχει να κάνει με την πολιτική που χαράσσεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τόνισε: "Αυτή η πολιτική προωθεί το ξεπούλημα της υγείας του λαού".

Στην αδιαφορία της κυβέρνησης και στην αδυναμία της να χαράξει μια πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική συνολικά, αναφέρθηκε ο Μπάμπης Ζιώγας,πολιτικός μηχανικός, υγιεινολόγος και μέλος της ΝΑΣ.

Από το 1983, τόνισε, έγινε ξεκάθαρο ότι για να λυθεί το θέμα των σκουπιδιών έπρεπε να εξασφαλιστούν τρεις χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, παρ' όλα αυτά η εκάστοτε κυβέρνηση προώθησε το σχέδιο μόνο στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, μετατρέποντάς τη σε μόνη "επίσημη" χωματερή του Λεκανοπεδίου.

"Ποτέ και παρ' όλο ότι υπήρχαν προτάσεις, η κυβέρνηση δεν έπαιρνε την ευθύνη να εγκρίνει τις χωροθετήσεις σε τρεις περιοχές. Σήμερα και μετά από τόσο καιρό προχωράει η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια με το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ομως μετά από πεντέμισι χρόνια θα έχει κορεστεί η περιοχή, οπότε αν δε βρεθούν άλλοι χώροι θα γυρίσουμε πίσω στην καύση".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Σπύρος Χαλβατζής,πρόεδρος της ΝΑΣ και υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, που τόνισε ότι τα δέκα τελευταία χρόνια υπάρχουν αποφάσεις που δεν έχουν προωθηθεί. "Ζητάμε, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, να σταματήσει η μικροκομματική αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων, να υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ για τους τρεις ΧΥΤΑ, να απορριφθεί οποιαδήποτε πρόταση για καύση απορριμμάτων και παράλληλα να σταματήσουν τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του τομέα των απορριμμάτων".

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης και κινητοποίησης ευρύτερων δυνάμεων στην κατεύθυνση να σταματήσουν να προωθούνται λύσεις που θα διαιωνίζουν την κατάσταση στα απορρίμματα, που οδηγούν στην παραμονή της χωματερής στα Ανω Λιόσια.

Στη συγκέντρωση της ΝΑΣ παρευρέθηκαν οι: Ν. Στεφανίδης υποψήφιος νομάρχης Ανατ. Αττικής της ΝΑΣ, Γ. Λάππας δήμαρχος Ζεφυρίου, Κ. Μαϊλη υποψήφια δήμαρχος Ελευσίνας, Στ. Μπριρμπάκος υποψήφιος δήμαρχος Α. Λιοσίων, Κ. Παπαπολυχρονίου επικεφαλής της "Προοδευτικής Συνεργασίας" Ασπροπύργου, Γ. Δελή, Σπ. Γιώργας και Κ. Φιλάος δημοτικοί σύμβουλοι Α. Λιοσίων, Α. Σπυρόπουλος νομαρχιακός σύμβουλος Δυτ. Αττικής και εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ