Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για να γίνει η Αθήνα η δική μας πόλη

"Προσπαθούμε να μιλήσουμε με συναίσθηση της ευθύνης μας και με πολιτική συνέπεια και να δείξουμε τις αιτίες των προβλημάτων της πόλης", τόνιζαν χτες τα στελέχη της "Συμπαράταξης για την Αθήνα". Παράλληλα διατυπώνουμε προτάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, με την επίγνωση ότι η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει μία νησίδα ποιότητας ζωής μέσα στο πέλαγος της βαρβαρότητας της ελεύθερης αγοράς.Μπορούμε όμως - όπως είπε ο Λεων. Αυδής - να ξεκινήσουμε τη διαδικασία "για να γίνει η Αθήνα η δική μας πόλη"!

Σε αυτή την κατεύθυνση η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" ανέλαβε χτες συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μια σειρά ζητημάτων που θα αποτελούν και τις αιχμές του προγράμματος που θα καταθέσει, καθώς κρίνει αναγκαία τα εξής:

  • Την αντίθεση στις αναγκαστικές συνενώσεις του "Καποδίστρια", στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων - υπηρεσιών και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κριτήριο το κέρδος, στην υποταγή της Αυτοδιοίκησης στη νεοφιλελεύθερη λογική της κυριαρχίας της αγοράς.
  • Τη διεκδίκηση για το διπλασιασμό τουλάχιστον των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για απόδοση των παρακρατημένων πόρων (ύψους 85 δισ. περίπου για το Δήμο Αθηναίων), άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, δωρεάν υπηρεσίες του δήμου σε τομείς όπου δεν μπορεί να κυριαρχεί η λογική της ανταποδοτικότητας (π. χ. υγεία, πρόνοια, παιδεία, αλληλεγγύη κλπ.), κατάργηση της διπλής φορολόγησης των πολιτών και επαναπροσδιορισμό της δημοτικής φορολογίας και των τελών με βάση κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και στόχους.
  • Την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα της ΤΑ και την έμμεση εκλογή δημάρχου. Η μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από το πρόσωπο του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Διαμερισματικά - Συνοικιακά Συμβούλια, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων και μέσων. Συμμετοχή των κατοίκων της πόλης στη λήψη αποφάσεων (π. χ. με δημοψηφίσματα που θα μπορούν να προκαλούν και οι δημότες).
  • Τη λήψη μέτρων για την προώθηση στην πράξη της εφαρμογής της απλής αναλογικής, για την αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Διαμερισματικών Συμβουλίων, την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και την εκπροσώπηση όλων των κατοίκων της πόλης στα δημοτικά όργανα.
  • Το διαρκή αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα διεκδικεί και θα δρα για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προστασία και την ανάπτυξη του φυσικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη κινημάτων ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.
  • Τη διεκδίκηση κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου και πάλη για τη δημιουργία νέων, κατάργηση των διατάξεων που δίνουν τους ελεύθερους χώρους βορά στο μεγάλο κεφάλαιο. Πάλη ενάντια στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας αλλά και των γύρω περιοχών και αποθάρρυνση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου, με παράλληλη αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • Την έκφραση και εγγύηση της πολυπολιτισμικότητας της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό σε σχέση με την καταγωγή, το φύλο, την ηλικία, τη γλώσσα και τη θρησκεία, από μια μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πρωτοστατεί στην πρόληψη της εγκληματικότητας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και αντιμετώπιση των αιτιών της, στην ισότιμη έκφραση και κοινωνική ένταξη των μεταναστών, στην αναβάθμιση της γειτονιάς, με την ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού και τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης και πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών.
  • Την αντιμετώπιση του πολιτισμού ως δικαίωμα και ανάγκη για κάθε κάτοικο αυτής της πόλης, που δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των Τεχνών και των Γραμμάτων, περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής και ατομικής ζωής και είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητας του ανθρώπου. Ο σεβασμός του λαϊκού πολιτισμού, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η βίωση των πολιτιστικών γεγονότων από το λαό είναι προγραμματικές αρχές του Συνδυασμού.
  • Την ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και έλεγχο των κεντρικών προγραμμάτων υγείας που αφορούν το λαό της Αθήνας, αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της προληπτικής ιατρικής, για την καταπολέμηση των κοινωνικών αιτιών που ευθύνονται για πολλές βλάβες στην υγεία. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, αρχίζοντας από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας.
  • Την αναβάθμιση και ολοκλήρωση ενός σχεδίου δημιουργίας και ανανέωσης του περιεχομένου των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, των ΚΑΠΗ και αποτροπή της της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών πρόνοιας.
  • Την ανάπτυξη του δικτύου των παιδικών σταθμών, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, με δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα και με κοινωνικές προτεραιότητες.
  • Συμμετοχή του δήμου στην κινητοποίηση για επαναπροσανατολισμό της παιδείας, ήδη από τον παιδικό σταθμό, ώστε να είναι για όλους, να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη, την πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών, να έχει αναγκαία υλικά και εκπαιδευτικά μέσα και ανθρώπους, να ξανακερδίσει το δημόσιο χαρακτήρα της.

Παλεύουμε - υπογραμμίζει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" - για μια ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία με ουσιαστικό περιεχόμενο, ενάντια στην παραπαιδεία και τους επιβαλλόμενους ταξικούς φραγμούς. Η παιδεία είναι αναγκαιότητα και κοινωνικό αγαθό.

  • Αγώνα για την αποτροπή των συνεπειών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στο περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό και την οικονομία, μετά την καταστροφική για τη χώρα ανάληψή τους. Παλεύουμε ενάντια στην κυριαρχία των μεγάλων διαπλεκόμενων συμφερόντων, που επέβαλαν την ανάληψη των αγώνων. Απαιτούμε την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και όχι του πρωταθλητισμού των αναβολικών και των υπεράνθρωπων, για την καθημερινή άσκηση αντί της οργάνωσης "αθλητικών υπερθεαμάτων"...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ