Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Η "έκπληξη" απειλεί την οικοδέσποινα

Λένε, πως όταν αγωνίζεσαι στο σπίτι σου, βοηθούν κι οι τοίχοι... Πώς να εμπιστευτείς όμως τη Γαλλία του Εμέ Ζακέ; Στα δύσκολα, βγάζει πάντα στην επιφάνεια το χειρότερό της εαυτό. Από τότε που ο Ζακέ άφησε εκτός ομάδας τον Ερίκ Καντονά κι έκανε στροφή στο δυναμικό παιχνίδι, η υπόθεση "γκολ", έγινε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του '96, έμεινε εκτός τελικού από την έκπληξη της διοργάνωσης, Τσεχία. Ενα χρόνο αργότερα απέτυχε στο διεθνές τουρνουά που διοργάνωσε, με αντιπάλους την Αγγλία, τη Βραζιλία και την Ιταλία. Στο 16ο Μουντιάλ, μέχρι στιγμής, έχει την τύχη με το μέρος της. Στην παράταση απέκλεισε την Παραγουάη, στα πέναλτι την Ιταλία και με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδε την Κροατία να αφήνει εκτός ημιτελικής φάσης τη Γερμανία. "Μέχρι τώρα οι δημοσιογράφοι μάς έκαναν κριτική. Θέλανε να αποτύχουμε για να πουλήσουν φύλλα. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την πορεία μας. Εχω τη δική μου άποψη για το ποδόσφαιρο κι έχω ετοιμάσει την ομάδα να πάει μέχρι το τέλος και θα πάει", δήλωσε χτες ο Εμέ Ζακέ, σίγουρος για τις επιλογές του.

Ονειρεύονται τελικό οι Κροάτες

Η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία καλύτερο αντίπαλο από την Κροατία στον ημιτελικό, δεν μπορούσε να περιμένει. Οχι γιατί οι Βαλκάνιοι δε γνωρίζουν τα μυστικά της μπάλας. Αντιθέτως, ονειρεύονται να παίξουν στο μεγάλο τελικό της Κυριακής. "Η Γαλλία είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά δεν μπορεί να μας κερδίσει" ισχυρίστηκε ο Μ. Μπλάζεβιτς. Από πού αντλεί την αισιοδοξία του; "Η άμυνα της Γαλλίας δεν είναι δυνατή. Γνωρίζω ότι αυτό που λέω είναι παράδοξο, επειδή οι Γάλλοι έχουν δεχτεί στα μέχρι τώρα παιχνίδια μόνο ένα τέρμα κι αυτό με πέναλτι. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί της, Τιράμ και Λιζαραζού προωθούνται συχνά, με αποτέλεσμα η γαλλική άμυνα να μένει ανοιχτή", τόνισε, σίγουρος ότι ο Ντ. Σούκερ θα ανακαλύψει την "αχίλλειο πτέρνα" των αντιπάλων του, ευκολότερα για παράδειγμα απ' ό,τι ο Ιταλός Βιέρι. Ο Κροάτης κυνηγός από την πλευρά του εξέφρασε την άποψη, ότι πλεονέκτημα για τον ίδιο και την ομάδα του είναι οι δύο παρατάσεις που υποχρεώθηκαν να παίξουν οι παίκτες της Γαλλίας. Παραβλέπει όμως το γεγονός ότι είχαν μία επιπλέον μέρα να ξεκουραστούν. Οι Κροάτες πανηγύρισαν την πρόκριση επί της Γερμανίας, λες και στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Θύμιζαν επικοντιστή που μόλις έχει πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ. Το θέμα είναι αν μπορούν να ξεπεράσουν για δεύτερη φορά τον εαυτό τους.

Θέλουν να ξεπεράσουν τον Πλατινί...

Οι Γάλλοι αντιθέτως, κουβαλάνε στις πλάτες τους μια τεράστια ιστορία, που τους υποχρεώνει να αρχίσουν τα πανηγύρια μόνο σε περίπτωση νίκης στο μεγάλο τελικό. "Εμείς θα κάνουμε σπουδαιότερα πράγματα απ' ότι οι Φοντέν και Πλατινί. Στις δικές τους ομάδες (το 1958 και 1986 που η Γαλλία έπαιξε στον μικρό τελικό), ίσως έλειπε το αγωνιστικό πνεύμα και η νοοτροπία του νικητή, που εμείς έχουμε αποκτήσει στα πιο δύσκολα πρωταθλήματα της Ευρώπης", υποστηρίζει ο Ντ. Ντεσάμπ. Αρκεί να το αποδείξουν στις 22.00 στο "Σταντ Ντε Φρανς" του Σεντ Ντενί στο Παρίσι (απευθείας μετάδοση ΕΤ-1).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ