Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βάρος" οι ηλικιωμένοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι...

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής των χωρών του ΟΟΣΑ παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης

Δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον, για τους ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες, διεθνώς, καθώς θα πρέπει οι ίδιοι να προνοούν για την υγεία, την πρόνοια και τη διαβίωσή τους ως ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Σύνοδος διεξήχθη στις 23-24 Ιούνη, στο Παρίσι, με θέμα "Η νέα κοινωνική πολιτική για έναν κόσμο φροντίδας" και συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 29 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ. Τα συμπεράσματα της Συνόδου παρουσίασαν χτες ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Δασκαλάκης.Ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές.

Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν: περιορισμό των δαπανών για την υγεία, περιορισμό των συντάξεων λόγω αναπηρίας και επιδομάτων, ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ασθενειών, ανεργίας, αναπηρίας, αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα και την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και την παραγωγική ζωή των ηλικιωμένων. Μάλιστα, ο ηλικιωμένος αντιμετωπίζεται ως "βάρος" της κοινωνίας, καθώς "αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου", όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν με τα κυριότερα σημεία της Συνόδου.

Στο ανακοινωθέν, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι η αναμόρφωση της πολιτικής για την υγεία πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας, μέσα στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών. Σε άλλο σημείο γίνεται ξεκάθαρο ότι "οι δαπάνες για την υγεία δε χρειάζεται να αυξηθούν θεαματικά", καθώς "πρέπει να δοθεί προσοχή στο σημείο επαφής μεταξύ των υπηρεσιών υγείας και της μακροχρόνιας φροντίδας, ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός ότι παρέχονται στους ανθρώπους οι πιο κατάλληλες και συμφέρουσες, από πλευράς κόστους, μορφές φροντίδας".

Στο Γεύμα Εργασίας που δόθηκε στις 24 Ιούνη, με θέμα "Δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευκαιρίες", τονίστηκε ότι η άσκηση των δικαιωμάτων του πολίτη, συνεπάγεται την αποδοχή των αντίστοιχων ευθυνών (υποχρεώσεων). "Κατά τη χρησιμοποίηση των κοινωνικών πόρων θα πρέπει να υφίσταται ανάληψις της προσωπικής ευθύνης, προκειμένου να υπάρξουν και ελεγχόμενα αποτελέσματα- τονίζεται. Τα συστήματα κοινωνικής προστασίας σχεδιάστηκαν με την προϋπόθεση ότι "κοινωνικοί κίνδυνοι", όπως ασθένεια, ανεργία, αναπηρία και ηλικία συνταξιοδότησης, αποτελούν γεγονότα επί των οποίων τα άτομα δεν έχουν κανένα έλεγχο. Η κοινωνική προστασία θα πρέπει να ενθαρρύνει τα άτομα ώστε να αναλαμβάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευθύνη για τη ζωή τους. Το δίλημμα είναι πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί με παράλληλη διατήρηση της προστασίας, έναντι των πραγματικά ανεξέλεγκτων αρνητικών περιστατικών (ατυχιών)".

Για τους ανθρώπους της Γ ηλικίας αναφέρεται ότι αναμένεται να επηρεάσουν τις προοπτικές για αύξηση του βιοτικού επιπέδου, με θέματα όπως η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και η επάρκεια των παροχών προς τους ηλικιωμένους. "Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ή άλλες προκλήσεις, που δημιουργούνται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να εργάζονται επί μακρύτερο διάστημα- προστίθεται. Η πρόσβαση στις εναλλακτικές κοινωνικές παροχές, όπως οι συντάξεις λόγω αναπηρίας και τα επιδόματα ασθένειας, θα πρέπει να περιοριστούν σε αυτούς που πράγματι τα δικαιούνται, κυρίως για λόγους υγείας".

Οσον αφορά τη συνταξιοδότηση, εκτιμάται ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ ευνοϊκή και τονίζεται ότι οι υπάρχουσες διαδικασίες παροχής περιθάλψεως προς ηλικιωμένα, και όχι μόνο, άτομα, θα χρειαστούν επανεξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ