• Το ίδιο "ουδέτερη" και η κυβέρνηση... αδιαφορεί εξίσου και για τους μεν και για τους δε
  • - Τις χαλαζόπληκτες περιοχές της Ξάνθης επισκέφτηκε προχτές την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Σταύρο Παναγιώτου,τον γραμματέα της ΝΕ Ξάνθης, Δημήτρη Φωτιάδη,και τον υποψήφιο... - 1998-06-30 00:00:00.0"/>
  • Το ίδιο "ουδέτερη" και η κυβέρνηση... αδιαφορεί εξίσου και για τους μεν και για τους δε
  • - Τις χαλαζόπληκτες περιοχές της Ξάνθης επισκέφτηκε προχτές την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Σταύρο Παναγιώτου,τον γραμματέα της ΝΕ Ξάνθης, Δημήτρη Φωτιάδη,και τον υποψήφιο... - 1998-06-30 00:00:00.0" /> Στο έλεος της φύσης και της ... κυβέρνησης | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 30 Ιούνη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 32
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΞΑΝΘΗ
    Στο έλεος της φύσης και της ... κυβέρνησης
    • Για πολλοστή φορά ο Νομός Ξάνθης πλήττεται από το χαλάζι, που καταστρέφει... "αδιακρίτως" και το χριστιανικό και το μουσουλμανικό βιος
    • Το ίδιο "ουδέτερη" και η κυβέρνηση... αδιαφορεί εξίσου και για τους μεν και για τους δε

    Τις χαλαζόπληκτες περιοχές της Ξάνθης επισκέφτηκε προχτές την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Σταύρο Παναγιώτου,τον γραμματέα της ΝΕ Ξάνθης, Δημήτρη Φωτιάδη,και τον υποψήφιο δήμαρχο Ξάνθης Δημήτρη Αρελτσίδη.

    Μιλώντας στους κατοίκους, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που εδώ και πολλά χρόνια δεν ενισχύει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είχε αποτέλεσμα, ο ΕΛΓΑ, παρά την αύξηση της συμμετοχής των αγροτών από 2% σε 3%, να έχει μεγάλο "άνοιγμα" και να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να αποζημιώνει τους αγρότες. Επίσης, υποσχέθηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας σχετική Ερώτηση.

    Ο πόνος των χριστιανών και μουσουλμάνων αγροτών είναι ο ίδιος από το χαλάζι που έπληξε τα χωράφια τους. Με την ίδια μανία χτύπησε τα βαμβάκια του Βασίλη Ορφανού από τη Διομήδεια,όπως και τα καπνά του Αλίογλου Μοζλούμ από την Αλκηόνη.

    Κατέστρεψε 15.000 στρέμματα με σιτηρά,καπνά,βαμβάκια,υπαίθρια ντομάτα,καλαμπόκια,ζαχαρότευτλα,μποστάνια,κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες. Ξεκίνησε από το Πετροχώρι και στη συνέχεια έπληξε τα χωριά Λεύκη,Μαγικό,Αλκηόνη,Διομήδεια,Αυξέντιο,Π. Κατρόμιο,Γκιώνα και έφτασε έως την Πεζούλα και τη Γεννησέα.Στο πέρασμά του δεν άφησε τίποτα όρθιο, κατέστρεψε τα πάντα, μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ξάνθης, Αριστείδης Δολαπλατσόγλου,που τον συναντήσαμε στο χωριό του, το Μαγικό.

    "Το κακό δεν περιορίζεται μόνο για φέτος", θα μας πει ο Νίκος Χατζηνίκος από τη Λεύκη και συνεχίζει. "Είμαστε αγρότες και ζούμε από τη γεωργία. Πώς να τα βγάλουμε πέρα, όταν κάθε χρόνο κάτι μας βρίσκει. Φαίνεται πως ο Θεός μάς έβαλε σημάδι".

    "Ο Θεός δε χωρίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους", θα μας πει ο Αμέτογλου Οσμάν,πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Π. Κατραμίου. "Για να τσαπίσω 12 στρέμματα ντομάτα πλήρωσα 300.000 δραχμές. Το χαλάζι τη βρήκε πάνω στο λουλούδι, την κατάστρεψε τελείως. Πώς να τα βγάλουμε πέρα αν δεν αποζημιωθούμε;".

    "Το '96 μας χτύπησε το χαλάζι, το '97 ο πάγος και το χαλάζι και δεν πήρα δεκάρα", μας λέει ο Στέφανος Ευθυμιάδης από τη Διομήδεια. "Μήπως πρόκειται να αποζημιωθώ φέτος που η καταστροφή είναι ίδια και μεγαλύτερη;".

    Το ίδιο παράπονο εκφράζει και ο Μουσταφάογλου Μουσταφά από την Αλκηόνη. "Επί τρεις συνεχείς χρονιές το χαλάζι καταστρέφει τον καπνό μου χωρίς να πάρω ούτε δραχμή αποζημίωση". Ο Λουτίογλου Ερτζάν,φεύγοντας από την Αλκηόνη, μας πηγαίνει στο χωράφι του για να μας δείξει την έκταση της καταστροφής. Ξηλώνει τις ρίζες απ' τα καπνά που απόμειναν σκέτα κοτσάνια. Παντού η ίδια εικόνα. Με τα καλαμπόκια που έγιναν "κόσκινο", τα σιτηρά που φαίνονται αλωνισμένα, χωρίς να έχει μπει η μηχανή να αλωνίσει.

    "Το επίκεντρο της καταστροφής ήταν το Μαγικό, η Αλκηόνη και η Λεύκη", συμπληρώνει ο Νίκος Αγγελόπουλος από το Αυξέντιο. "Ογδόντα στρέμματα καλαμπόκι ύψους 30 εκατοστών, που είχα στο Μαγικό και την Αλκηόνη, τα έκανε κόσκινο".

    "Φέτος το χαλάζι μάς βρήκε στη μέση", σημειώνει ο Δημήτρης Γουλλάκης από τη Διομήδεια. "Τώρα τελειώνει ο Ιούνης και μπαίνουμε στον Ιούλη και δεν μπορούμε να σπείρουμε τίποτα. Αν δεν αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ, τα χρέη μας στην τράπεζα κάθε χρόνο θα μεγαλώνουν".

    "Πώς να γλιτώσεις από την τράπεζα, όταν για τέσσερις συνεχείς χρονιές χτυπιέται η παραγωγή μας. Τη μια από το χαλάζι, την άλλη από τον πάγο και το χαλάζι, την παράλλη από τις πλημμύρες. Φέτος πάλι από το χαλάζι. Κάθε χρόνο κάτι θα μας βρει. Η θηλιά της τράπεζας συνεχώς σφίγγει μέχρι να μας πνίξει", συμπληρώνει ο Παύλος Ευθυμιάδης από τη Διομήδεια.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ