Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΑΣΟΚτζής και Νεοδημοκράτης στην ίδια "αυτοδιοικητική ρότα"

Στα Τρίκαλα, ο νομάρχης Στ. Πατραμάνης,στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκε με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Ο δήμαρχος της πόλης Κ. Παπαστεργίου υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ και την ΠΟΛ. ΑΝ. Και οι δυο, όμως, κινήθηκαν στα χνάρια της ίδιας πολιτικής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ο Στ. Πατραμάνης κράτησε στάση υπονόμευσης των αγροτικών αγώνων. Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η στάση του στην υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ). Συμφώνησε με το ξεπούλημα "αντί πινακίου φακής" της επιχείρησης, που ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα, σε ιδιώτες. Κι ενώ είχε υποσχεθεί στους κατοίκους των Μεγάλων Καλυβίων πως θα επιστραφεί στην κοινότητά τους η καλλιεργούμενη έκταση που άρπαξε η χούντα, ξεγέλασε τους Μεγαλοκαλυβιώτες και δε συμπαραστάθηκε στους αγώνες τους. Μάλιστα ο ίδιος και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκριναν την ένταξη της ΕΛΒΙΚ, μετά την πώλησή της, στο πρόγραμμα επιδότησης με κοινοτικά και κρατικά κονδύλια, ύψους κοντά στα 3 δισ. δραχμές! Ακόμα συμφώνησε με το χαρακτηρισμό της περιοχής των Μετεώρων ως "ιερού τόπου", πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος στη Βουλή.

Ο δήμαρχος Κ. Παπαστεργίου - ο οποίος δε θα ξαναθέσει τώρα υποψηφιότητα - τάχθηκε υπέρ του σχεδίου "Καποδίστριας", ενώ δε συμπαραστάθηκε στους αγώνες των αγροτών, αν και το θέμα "μπήκε" αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διακρίθηκε, βεβαίως, στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας διαχείρισης της αποκομιδής σκουπιδιών, την ελεγχόμενη στάθμευση που παραδόθηκε μεν στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ), αλλά επί πληρωμή και άλλα μέτρα. Ταυτόχρονα επέβαλε δημοτικούς φόρους, όπως αυτός του 2% στα επισιτιστικά επαγγέλματα κ. ά.

Τέλος υποβαθμίστηκε η λειτουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων, με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουν οι πολίτες όσο θα έπρεπε στα δημοτικά πράγματα και να μην κατοχυρώνεται ο κοινωνικός έλεγχος στο δημοτικό έργο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ