Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία της κυβέρνησης

Οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της "κεντροαριστεράς", οι αποδοτικότεροι διαχειριστές της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και υπερφορολόγησης και, ταυτόχρονα, "μάστορες" στις επιχειρήσεις συγκράτησης και υπονόμευσης των λαϊκών αγώνων

Ως εντολοδόχοι και διαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτούργησαν στη Θεσσαλία οι νομάρχες και οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ. Παράλληλα πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαϊκού κινήματος και συναγωνίστηκαν στην υπονόμευση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγώνων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής που εφάρμοσαν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας είναι:

  • Η ανυπαρξία τοπικών προγραμμάτων ανάπτυξης, που θ' αξιοποιούν τις τοπικές δυνατότητες και θα κινητοποιούν τους μαζικούς φορείς και τους πολίτες.
  • Η αδιαφορία για την υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων έργων υποδομής και η αδιαφάνεια στην ανάθεση της κατασκευής κάποιων έργων μικρής εμβέλειας.
  • Η άντληση πόρων μέσω της αύξησης της φορολόγησης και της συνεχούς δανειοδότησης και η μη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία.
  • Η κατασπατάληση χρημάτων για δημόσιες σχέσεις.
  • Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και η ανάληψη αρμοδιοτήτων του κράτους, χωρίς να εξασφαλιστούν και οι ανάλογοι πόροι και η υποδομή.
  • Η "αποθέωση" των πελατειακών σχέσεων μέσω των ρουσφετολογικών προσλήψεων και της εξυπηρέτησης "ημετέρων".
  • Η υποβάθμιση των λειτουργιών των Νομαρχιακών, Δημοτικών και Συνοικιακών Συμβουλίων και ο αποκλεισμός του ουσιαστικού ελέγχου από τους μαζικούς φορείς και την κοινωνία.
  • Η αντεργατική και αυταρχική αντιμετώπιση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, η καταπάτηση εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  • Η απουσία από τους αγώνες του λαού και η υπονόμευση της οργανωμένης πάλης για τη λύση των προβλημάτων του.

Αυτή η πολιτική - την οποία εφάρμοσαν με "υπερβάλλοντα ζήλο" οι "εκλεκτοί" της "κεντροαριστεράς" - έχει ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλών να θεωρεί ως αντιπάλους κι όχι ως εκπροσώπους της τους "άρχοντες" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα οι αγρότες της περιοχής - αλλά και οι άνεργοι, οι εκπαιδευτικοί, οι νέοι, οι συνταξιούχοι - που βρήκαν "απέναντι" κι όχι "δίπλα" τους εκλεγμένους νομάρχες, δημάρχους και συμβούλους, στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεών τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρέπει "να φύγουν από τη μέση" οι υπηρέτες της κυβερνητικής πολιτικής και, μέσω των εκλογών του ερχόμενου Οκτώβρη, να έρθουν άλλοι που βρέθηκαν πάντα και παντού μαζί τους στους αγώνες και θα συνεχίσουν να παλεύουν για τη λύση των προβλημάτων του λαού και για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί οι "άλλοι" δεν μπορεί να είναι οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στη ΝΔ - γιατί κι αυτοί απουσίαζαν, όπως οι "κεντροαριστεροί", από τους αγώνες και εφαρμόζουν την ίδια συντηρητική και φορομπηχτική πολιτική στην ΤΑ - αλλά οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων, που είναι αγωνιστές και θέλουν πραγματικά να προσφέρουν έργο υπέρ του λαού και του τόπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοντέλο βαθύτερης ενσωμάτωσης στο σύστημα κρατικής εξουσίας(2006-06-03 00:00:00.0)
«Αποκέντρωση» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής(2005-09-22 00:00:00.0)
Αλλού... κοιτούν, γι' αλλού τραβούν!(2002-05-26 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης(2001-10-31 00:00:00.0)
Να βάλουμε φραγμό σ' αυτή την πολιτική!(1998-09-08 00:00:00.0)
Εδειχναν καλή διαγωγή(1998-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ