Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Με σταθερά, κυμαινόμενα και ... περίεργα επιτόκια

Πέρα από τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια, υπάρχουν δάνεια με κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο, δάνεια χαμηλής εκκίνησης, δάνεια σε συνάλλαγμα και παραλλαγές όλων αυτών. Αναλυτικότερα:

Υπάρχουν τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο υπόκειται σε μεταβολές μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. Στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο η δόση μεταβάλλεται ανάλογα με την πορεία των επιτοκίων. Οταν τα επιτόκια πέφτουν, η δόση μειώνεται, ενώ όταν ανεβαίνουν, η δόση ακριβαίνει. Τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συμφέρουν όταν τα επιτόκια ακολουθούν πτωτική πορεία, έτσι ώστε ο δανειζόμενος να επωφεληθεί από την προσδοκώμενη μείωση. Στην αντίθετη περίπτωση ο δανειζόμενος μπορεί να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ενώ μπορεί να γίνει λόγος για μια υπαρκτή πτωτική τάση των επιτοκίων γενικά και των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι για στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η περίοδος αποπληρωμής του δανείου είναι τόσο μεγάλη, ώστε πάντα να παραμονεύει ο κίνδυνος για αναστροφή των τάσεων που υπάρχουν σήμερα.

Τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο συνεπάγονται δόσεις που δε μεταβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Ενα τέτοιο δάνειο είναι το πλέον συμφέρον, όταν τα επιτόκια δείχνουν σταθερά ανοδική πορεία, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η δόση δε θα επηρεαστεί.

Ο συνδυασμός σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου δημιουργεί τα λεγόμενα "μεικτά" στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για δάνεια που για μια αρχική περίοδο προσφέρουν σταθερό επιτόκιο, το οποίο αργότερα μεταβάλλεται σε κυμαινόμενο ή ανανεώνεται ως σταθερό.

Υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα δάνεια χαμηλής εκκίνησης ή μειωμένης δόσης. Τα δάνεια της κατηγορίας αυτής εξοφλούνται τα πρώτα χρόνια με επιτόκιο χαμηλότερο από το εκάστοτε ισχύον βασικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων. Η διαφορά στη δόση που προκύπτει ανάμεσα στα δύο επιτόκια κεφαλαιοποιείται και αποπληρώνεται μελλοντικά. Το δάνειο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το τελικό του κόστος μπορεί να αποδειχτεί αρκετά αυξημένο. Οταν το αρχικό διάστημα (συνήθως τριών ετών) που ισχύει χαμηλό επιτόκιο λήξει, το επιτόκιο μεταβάλλεται σε κυμαινόμενο και οι δόσεις στο εξής υπολογίζονται στο καινούριο (κεφαλαιοποιημένο) κεφάλαιο.

Στην περίπτωση δανείου σε συνάλλαγμα, ο δανειολήπτης λαμβάνει από την τράπεζα το ίσο ποσό του σε δραχμές και στη λήξη του δανείου οφείλει να μετατρέψει και πάλι τις δραχμές σε συνάλλαγμα, αγοράζοντάς το με την τιμή της ημερομηνίας εκείνης. Η λήξη δανείου σε συνάλλαγμα ενέχει αυξημένο κίνδυνο από ενδεχόμενη μεταβολή των ισοτιμιών. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα από τις τράπεζες - αν το επιθυμεί ο δανειολήπτης - να γίνει μετατροπή του υπολοίπου του δανείου σε δραχμή ή άλλο νόμισμα.

Πρόσθετα έξοδα

Πέρα από τα διάφορα είδη δανείων που πλασάρονται στην αγορά, ο υποψήφιος δανειολήπτης πρέπει να λάβει υπόψη του τις επιβαρύνσεις που ισχύουν στο επιτόκιο του δανείου, καθώς και τα διάφορα πρόσθετα έξοδα κατά τη διαδικασία λήψης του δανείου.

Το επιτόκιο επιβαρύνεται με την εισφορά του Ν.128/75 που αναλογεί σε 1,2% και με τον Ειδικό Φόρο Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ) που αναλογεί σε 3% επί των τόκων. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση αν οι δόσεις αποπληρώνονται σε εξαμηνιαία αντί σε μηνιαία βάση. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος οφείλει να διευκρινίζει αν στο επιτόκιο που του προσφέρει η τράπεζα συμπεριλαμβάνονται και οι διάφορες προσαυξήσεις, ώστε να γνωρίζει το τελικό επιτόκιο.

Επίσης, στα πρόσθετα έξοδα του δανείου συμπεριλαμβάνονται και αυτά που αφορούν τη διαδικασία της υποθήκης ή προσημείωσης του ακινήτου, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το ύψος του δανείου. Η προσημείωση πάντως έχει ταχύτερες διαδικασίες και κοστίζει λιγότερο από την υποθήκη. Τέλος, στα πρόσθετα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και όσα σχετίζονται με τη δημιουργία του φακέλου, τις αμοιβές των δικηγόρων και των μηχανικών που τυχόν θα χρειαστούν και ακόμα η υποχρεωτική ασφάλιση του ακινήτου για την περίοδο αποπληρωμής του δανείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ