Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη Βουλή

Εγινε χτες και η δεύτερη ψηφοφορία χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την πρώτη

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πραγματοποίηση και της δεύτερης - όπως προβλέπει το Σύνταγμα - ψηφοφορίας επί των διατάξεων που θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή η οποία θα είναι Αναθεωρητική.

Υπογραμμίζεται ότι η επόμενη Βουλή δεσμεύεται μόνο ως προς το ποιες διατάξεις θα αναθεωρήσει και όχι για το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων.

Στην ψηφοφορία δε συμμετείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ καθώς όπως είχαν δηλώσει στην πρώτη ψηφοφορία και επανέλαβε χτες ο Αχ. Κανταρτζής, το ΚΚΕ δε θα νομιμοποιήσει μία αναθεώρηση που πηγαίνει προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά.

Η δεύτερη ψηφοφορία (ψήφισαν 279 έναντι 284 στην πρώτη) δεν επιφύλαξε καμία ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την πρώτη και έτσι 90 διατάξεις του Συντάγματος κρίθηκαν αναθεωρητέες.

Συγκεκριμένα οι διατάξεις που πήραν από 151 ψήφους έως και 179, πράγμα που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν θα χρειαστούν 180 ψήφους, είναι:

- Για τους αντιρρησίες συνείδησης που ήταν πρόταση και των δύο μεγάλων κομμάτων (πήρε 167 ψήφους ενώ στην πρώτη 170).

- Για την "εναρμόνιση της ελληνικής έννομης τάξης με το διεθνές δίκαιο " που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και αφορούσε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού (πήρε 161 ψήφους ενώ στην πρώτη 163).

- Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους χωρίς διάλυση της Βουλής που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ πήρε 161 ψήφους ενώ στην πρώτη είχε πάρει 165.- Η κύρωση διεθνών συνθηκών, πρόταση του ΠΑΣΟΚ που αποσκοπούσε στη με συνοπτικές διαδικασίες κύρωσή τους, πήρε 151 ψήφους έναντι 155 στην πρώτη.

Με πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους (άρα θα χρειαστούν 151 στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν) πέρασαν οι διατάξεις:

Για την κατάργηση της θανατικής ποινής, τη διευκόλυνση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, την επιστολική ψήφο, το εκλογικό σύστημα (να ισχύει για τη μεθεπόμενη Βουλή), τη δυνατότητα να νομοθετούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, τη σύσταση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τις προσλήψεις στο δημόσιο, τον Συνήγορο του Πολίτη κ. ά.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη ψηφοφορία απορρίφθηκαν καθώς δε συγκέντρωσαν ούτε 151 ψήφους, οι προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η αποδέσμευση του θρησκευτικού χαρακτήρα του όρκου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ