Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Χάος πριν τη διάλυση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι ναυτεργάτες, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει οι συνεννοήσεις για την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του από το ΙΚΑ

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την προστασία και αναβάθμιση του Οίκου Ναύτου και της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης ξεκίνησαν από χτες οι ναυτεργάτες. Με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",το πρωί έγινε συγκέντρωση στον πρώτο όροφο του Ταμείου και μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου Κώστα Φαζάκη,ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείοΕμπορικής Ναυτιλίας.

Οσον αφορά τον Οίκο Ναύτου, τουλάχιστον στο κατάστημα του Πειραιά, επικρατεί κυριολεκτικά χάος. Χτες στις 10 το πρωί στον πρώτο όροφο βρισκόταν μόνο ένας αρχίατρος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, οι οποίοι είχαν σχηματίσει μια ουρά που κόντευε να φτάσει στο ισόγειο, για μια υπογραφή! Στις ουρές είχαν στηθεί και ασφαλισμένοι που μόλις είχαν καταφτάσει από τη Σύρο, τη Λευκάδα, τη Χίο, τα Γιάννενα και άλλες περιοχές για να εξυπηρετηθούν, καθώς τα περιφερειακά καταστήματα του Ταμείου βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάργηση.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί συνδικαλιστές και ασφαλισμένοι συγκεντρώθηκαν στον πρώτο όροφο. "Αυτή η άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα εδώ μέσα, θα οξυνθεί. Η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να υποβαθμίσει την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη και να ενσωματώσει τον Οίκο Ναύτου στο ΙΚΑ. Θα μας λένε, "αν δεν έχεις χρήματα, θα πεθάνεις". Οι ναυτεργάτες με ιδρώτα και αίμα έστησαν τον Οίκο Ναύτου και δεν πρέπει να αφήσουμε να μας τον διαλύσουν", επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας.

Λίγο αργότερα συνδικαλιστές και ασφαλισμένοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Ταμείου. Στη διαμαρτυρία του ναυτεργάτη Νίκου Βαμβακούση που είχε έρθει από τη Σύρο, ότι στο νησί υπάρχει μόνο ένας γιατρός, καρδιολόγος και αυτός συνταξιούχος, ο πρόεδρος επιχείρησε να "ρίξει" τα βάρη στους γιατρούς που κατήγγειλαν τη σύμβασή τους με το Ταμείο, οι οποίοι να σημειωθεί ήταν πάνω από ένα και ενάμιση χρόνο απλήρωτοι! "Το Ταμείο - σημείωσε ο πρόεδρος - βρίσκεται σε κατάσταση δύσκολη, όμως σκοπός μας είναι να διατηρηθούν και να συντηρηθούν κάποιες δυνατότητές του"! Επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει συνεννόηση με το ΙΚΑ ώστε να βρεθεί η νομική φόρμουλα για την ανάληψη από το τελευταίο αρμοδιοτήτων του Οίκου Ναύτου και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα χρέη του Ταμείου φτάνουν τα 32 δισ. δραχμές!

Ασυρματιστές

Τη "σκυτάλη" του αγώνα παίρνουν οι ασυρματιστές, με τριήμερη κινητοποίηση. Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή θα συγκεντρώνονται στις 9 το πρωί στα γραφεία της Ενωσής τους και θα ακολουθεί πορεία τους προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι ασυρματιστές απαιτούν την προστασία του δικαιώματος της δουλιάς, την προάσπιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα η οποία κινδυνεύει από το αναξιόπιστο όπως έχει αποδειχθεί δορυφορικό σύστημα GMDSS, την κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να λειτουργεί πράγματι για τους ναυτικούς(2003-06-11 00:00:00.0)
Σύσκεψη ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ(2000-01-19 00:00:00.0)
Σύσκεψη για ΝΑΤ και Οίκο Ναύτου(2000-01-18 00:00:00.0)
Υπό διάλυση ο Οίκος Ναύτου!(1999-04-02 00:00:00.0)
Κοντά στους ναυτεργάτες που αγωνίζονται(1998-09-26 00:00:00.0)
Σήμερα συγκέντρωση για τον "Οίκο του Ναύτου"(1998-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ