Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΤΑΩΡΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αντεργατική "πρεμιέρα"

Παρουσιάζεται σήμερα το διαβόητο νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέσα σε κλίμα αποπροσανατολισμού και αποδοχής από πρασινογάλαζους συνδικαλιστές

Το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα και στους "κοινωνικούς φορείς" ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ενώ η κυβέρνηση φρόντισε να διαμορφώσει ένα κλίμα αποπροσανατολισμού με ψευτοελιγμούς, επιχειρώντας, έτσι, να αποφύγει την αντίδραση των εργαζομένων, που αναμένεται σφοδρή. Η τακτική της εντοπίστηκε στην απάλειψη, όπως ανακοίνωσε, της διάταξης για τον εξαναγκασμό σε 9ωρο,με χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς να πειραχτεί η "διευθέτηση" για 10ωρο!

Η πιθανή ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού θα "τινάξει στον αέρα" το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, παραπέμποντας σε έναν "εργασιακό σκοταδισμό". Καταργεί το 8ωρο, επιβάλλοντας 10ωρο,επεκτείνει τη μερική απασχόληση στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, σε πρώτη φάση, μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Οι πρασινογάλαζες ηγεσίες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ ανταποκρίθηκαν ουσιαστικά στο κυβερνητικό "παιχνίδι" των εντυπώσεων. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος,ούτε λίγο - ούτε πολύ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΛΑΝΕΤ ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας υπάρχει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και προσπάθησε δειλά να τη συνδέσει με τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας, αποδεχόμενος, όμως, κατ' αρχήν τις επιταγές που θέτουν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις στη βάση των εντολών. Η ΓΣΕΕ αναμένεται να κρίνει το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησής της την Τετάρτη, 1η Ιούλη.

Δ. Ρέππας: "Καμία υπαναχώρηση"

"Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, η οποία να ανατρέπει το πνεύμα του νομοσχεδίου, που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας". Τα παραπάνω σημείωσε χτες ο Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη απάλειψη της διάταξης περί "διευθυντικού δικαιώματος". Οπως εξήγησε, η επιλογή της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι "στους τομείς, τους οποίους ιδιαιτέρως αφορά" η ρύθμιση, "είναι δεδομένη η συμφωνία, ώστε σε περιόδους αιχμής, οι οποίες δεν ξεπερνούν τους δύο μήνες, οι εργαζόμενοι να προσφέρουν εργασία για περισσότερες ώρες, όταν το απαιτούν οι ανάγκες της επιχείρησης"... Τέλος, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι ακριβώς αυτές οι αντεργατικές επιλογές "επιβεβαιώνουν την κυβερνητική προσήλωση στο 8ωρο"!

Στήριξη και από τη ΔΑΚΕ

Σε "δεκανίκι" της κυβέρνησης και της ΠΑΣΚΕ, αναδείχτηκε ξανά η ΔΑΚΕ, αποδεχόμενη ουσιαστικά το αντεργατικό τερατούργημα, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, με αφορμή το 3ο Συνέδριό της που αρχίζει την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, επισήμανε πάλι την πίστη της στον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" και τον "κοινωνικό διάλογο", θέτοντας γενικές προϋποθέσεις για μη επιβάρυνση των "οικονομικά ασθενέστερων τάξεων" και "φερεγγυότητα", αντίστοιχα.

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ τάχθηκαν κατά της ...πλήρους ελαστικοποίησης. Φυσικά, η ΔΑΚΕ τάσσεται υπέρ της "αποκρατικοποίησης", με μετοχοποιήσεις και πωλήσεις επιχειρήσεων, πλην ορισμένων που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και ο αριθμός τους συζητιέται...

Αγωνιστικές αντιδράσεις

Σε συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 7.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών,ύστερα από την άρνηση της διοίκησης του ΕΚ και του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ να συντονίσουν τους αγώνες τους με τη Συντονιστική Επιτροπή των Εργατικών Κέντρων Πελοποννήσου,η οποία εξήγγειλε συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς της.

"Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, έχει προδιαγράψει την ιδιωτικοποίηση πολλών επιχειρήσεων του δημοσίου και του ευρύτερου τομέα, έρχεται στη συνέχεια και η πλήρης διάλυση του κουτσουρεμένου δημόσιου και με κοινωνικά χαρακτηριστικά ασφαλιστικού συστήματος", τονίζουν οι συνδικαλιστές, σε ανακοίνωσή τους. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι "η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δε συντονίζει τον αγώνα που αναπτύσσεται από τα κάτω, αλλά και τον υπονομεύει".

- "Καταγγέλλει, απορρίπτει και θα αντιπαλέψει τις προσπάθειες και τους στόχους της κυβέρνησης, μέσω του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας", τονίζει η διοίκηση του Συνδικάτου Ενδυσης Αθήνας,η οποία καλεί στον αγώνα αυτό όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πες πες(2021-05-06 00:00:00.0)
...και κοροϊδία(2021-04-27 00:00:00.0)
«Εκσυγχρονισμός» η δεκάωρη δουλειά και τα ωράρια - λάστιχο!(2021-01-09 00:00:00.0)
Αποφασίζομεν και... νομοθετούμε(2000-09-08 00:00:00.0)
Διευθέτηση και 8ωρο(1998-07-07 00:00:00.0)
Συνειδητή σύγχυση ως προς το χρόνο ψήφισης(1998-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ