Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωνιζόμαστε για Αυτοδιοίκηση με κοινωνικό χαρακτήρα

Χρειάζεται να αντιπαλέψουμε την κυρίαρχη πολιτική που προωθείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οσο περισσότεροι προοδευτικοί δήμαρχοι εκλεγούν, τόσο καλύτερα μπορούν να αγωνιστούν για τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση

"Η κοινωνική μέριμνα για την προστασία της τρίτης ηλικίας πρέπει να είναι κύρια επιδίωξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", τονίζει ο Παν. Βακαλόπουλος. Και επειδή λόγια και έργα ταυτίζονται απόλυτα και σ' αυτή την περίπτωση, παραθέτουμε τα στοιχεία:

Στο ΚΑΠΗ του Ταύρου υπάρχουν θεατρικές ομάδες, χορωδία, χορευτικό συγκρότημα, ομάδα καντίνας, εκδρομών, κοινωνικής μέριμνας, κουκλοθεάτρου και έκδοσης εφημερίδας. Παράλληλα, διαθέτει ένα πλήρες εξοπλισμένο φυσιοθεραπευτήριο, όπου παρέχεται θεραπευτική αγωγή, ενώ ένας γιατρός βλέπει δύο φορές τη βδομάδα τους ηλικιωμένους ασθενείς.

"Αγωνιζόμαστε για να μην αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μη μετατραπεί σε ένα μηχανισμό επιβολής νέων φόρων με τη μορφή της ανταποδοτικότητας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων σ' αυτήν χωρίς τη μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων και της ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών της. Ασφαλώς, ο Ταύρος χρειάζεται πολλά ακόμα και θα γίνουν!", επισημαίνει ο Π. Βακαλόπουλος."Χρειάζεται όμως, προσθέτει, να αντιπαλέψουμε την πολιτική που αυτή τη στιγμή προωθείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όσο περισσότεροι προοδευτικοί δήμαρχοι εκλεγούν, τόσο καλύτερα μπορούν να αγωνιστούν για τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η ΤΑ. Να παλέψουν για να διατηρήσει και να ενισχύσει το διεκδικητικό της χαρακτήρα, να έχει ουσιαστικές και αποκλειστικές αρμοδιότητες σαν πραγματικός φορέας εξουσίας, να έχει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία με την απόδοση των πόρων που έχουν παρακρατηθεί παράνομα μέχρι σήμερα από το κράτος, την ανάλογη μεταφορά πόρων για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων".

"Ο δήμαρχος ποτέ δεν άφησε εργάτη απλήρωτο, όπως έμειναν άλλοι εργαζόμενοι, σε άλλους δήμους. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο τα κατάφερε, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ σε μας. Οσο για την πόλη, κανείς δε θα την αναγνώριζε, αν την ήξερε πώς ήταν πριν είκοσι χρόνια", λέει στο "Ρ" ο Δ. Μπάκας,κάτοικος της περιοχής. "Ηξερε να παλεύει και αυτό κάνει και τώρα. Δεν άφησε χώρο που να μην τον αξιοποιήσει, αλλά όλα έγιναν με αγώνες. Το πιο σημαντικό έργο στο δήμο μας είναι η μέριμνα του δημάρχου. Και για την πόλη και για τους εργάτες", καταλήγει.

Στην άποψη αυτή συμφωνεί και ένας ηλικιωμένος, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. "Ο δήμαρχος, λέει, ανήκει σε άλλο κόμμα από μένα, αλλά η πόρτα του ήταν ανοιχτή όταν τη χρειάστηκα. Δεν ξεχώρισε ποτέ κανέναν. Οταν κανείς βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπως εγώ, είναι σημαντικό ο δήμαρχος να είναι και άνθρωπος", μας είπε. "Εδώ οι ελεύθεροι χώροι είναι για τα παιδιά και τους κατοίκους και όχι για τους επιχειρηματίες, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές", τονίζει η Σέβη Παπά.

Τα καθημερινά προβλήματα, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο δήμος, είναι τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει και όλη η Αττική, όπως του περιβάλλοντος, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της εξασφάλισης ακόμη περισσότερων ελεύθερων χώρων. Με δεδομένη όμως την οικονομική ανεπάρκεια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι, ποια θα είναι τα πρώτα για τα οποία θα παλέψετε την ερχόμενη τετραετία, ρωτάμε τον υποψήφιο και πάλι δήμαρχο της πόλης.

"Τα οικονομικά προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, τονίζει ο Παν. Βακαλόπουλος. Εμείς διεκδικούσαμε και διεκδικούμε τη λύση τους. Στο δήμο δε συζητάμε ούτε για ιδιωτικοποιήσεις, ούτε για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών σε άλλους φορείς. Τα δημοτικά τέλη στον Ταύρο είναι τα πιο χαμηλά σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες στην ΚΕΔΚΕ για το ΕΠΤΑ(1999-09-01 00:00:00.0)
Το έργο του δήμου στην κρίση των δημοτών(1998-06-05 00:00:00.0)
Ρέστα για τον τζόγο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ(1998-02-27 00:00:00.0)
"Είμαστε μαζί σας"(1996-11-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση κόντρα στη φιέστα νομιμοποίησης του Λαμπράκη(1996-11-06 00:00:00.0)
"Απορη" μεταβίβαση αρμοδιοτήτων(1995-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ