Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις Λαϊκές Δημοκρατίες σώθηκαν χιλιάδες Ελληνόπουλα

Ημερίδα για τα 50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του Εμφυλίου, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

"Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του εμφυλίου πολέμου, πράξη που η τότε κυβέρνηση της Αθήνας βιάστηκε να βαφτίσει "παιδομάζωμα". Βιάστηκε να κατηγορήσει το ΚΚΕ για "βίαιη αρπαγή" των παιδιών και τη μετατροπή τους σε "γενίτσαρους". Η πραγματικότητα τούς διέψευσε κατηγορηματικά". Με τα λόγια αυτά, άνοιξε την ομιλία του ο Κώστας Κατσιάβαλος,στην ημερίδα με θέμα "50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του εμφυλίου πολέμου", που οργάνωσε την Τρίτη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΣΕΠΠ).

Ηταν μια ωραία εκδήλωση μνήμης και τιμής σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διάσωση, μόρφωση και πατριωτική αγωγή των 28.000 ξεκληρισμένων Ελληνόπουλων του Εμφυλίου, που βρήκαν φιλόξενη υποδοχή και συγκινητική φροντίδα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ηταν μια εκδήλωση που συνέβαλε αποφασιστικά στο ξεσκέπασμα του μύθου του "παιδομαζώματος" και την αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με το πραγματικό θαύμα που επιτελέστηκε με τις χιλιάδες αυτά άρρωστα, πεινασμένα, τρομαγμένα και γυμνά Ελληνόπουλα, που, κυνηγημένα από τη φρίκη του πολέμου και τους άγριους βομβαρδισμούς του κυβερνητικού στρατού, πέρασαν με την "ψυχή στο στόμα" στις χώρες του σοσιαλισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε, με σύντομο χαιρετισμό, ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΣΕΠΠ, Δήμος Ζιώτας.

Με την ομιλία του Κ. Κατσιάβαλου, διδάκτορα μηχανολόγου - μεταλλειολόγου, καθώς και με τις παρεμβάσεις, που έγιναν στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν συντριπτικά στοιχεία, που καταρρίπτουν την περί "παιδομαζώματος" προπαγάνδα της άρχουσας τάξης και τοποθετούν το σοβαρό αυτό θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Εξηγώντας τους πραγματικούς λόγους που επέβαλαν την επιχείρηση διάσωσης των παιδιών του Εμφυλίου από τις περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων, ο ομιλητής ανέφερε: "Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, τέλη του 1947, αρχές του 1948, δημιουργήθηκε σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή των παιδιών που ζούσαν στις περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων, που επιπλέον αντιμετώπιζαν την πείνα, την ανέχεια και τις διάφορες αρρώστιες. Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση, που είχε τότε σχηματιστεί, απευθύνθηκε στις κυβερνήσεις των Λαϊκών Δημοκρατιών (ΛΔ) και εκείνες, όπως ανακοινώθηκε στις 7 Μάρτη 1948, με χαρά και ευχαρίστηση, ανέλαβαν να περιθάλψουν τα Ελληνόπουλα για όσο διάστημα θα χρειαζόταν".

Αναφερόμενος στο σοβαρό θέμα της μόρφωσης των παιδιών, ο Κώστας Κατσιάβαλος τόνισε: "Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόρφωσης και της πατριωτικής μας διαπαιδαγώγησης, το ΚΚΕ συγκρότησε, το Μάη του 1948, την Επιτροπή Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ), με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Πέτρο Κόκκαλη και μέλη την Ελλη Αλεξίου,τον Γιώργο Αθανασίου,τον Γιώργο Ζωίδη και άλλους εκπαιδευτικούς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, εμείς, τα τρομαγμένα και άρρωστα Ελληνόπουλα, απαλλαχτήκαμε από τους εφιάλτες του πολέμου, ηρεμήσαμε ψυχικά, επανακτήσαμε την υγεία μας και επιδοθήκαμε με ζήλο στη μάθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εμάς, τα παιδιά που σταλθήκαμε στις χώρες των Λαϊκών Δημοκρατιών, το 60% ήμασταν αγράμματα, το 17% είχαμε τελειώσει μόνο την Α Δημοτικού και το 14% μόνο τη Β Δημοτικού".

Ο ομιλητής, στη συνέχεια, τόνισε ότι όλα αυτά τα παιδιά διαπαιδαγωγήθηκαν στο πνεύμα των ανθρωπιστικών ιδανικών, του πολιτισμού, του πατριωτισμού, του διεθνισμού, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι σήμερα καταξιωμένοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, μεταπτυχιακών σπουδών και επιστημονικών τίτλων.

Σε αντίθεση με την ολόπλευρη ανάπτυξη των προσφυγόπουλων, τα παιδιά που παρέμειναν στην Ελλάδα αντιμετώπισαν τη φρίκη της μετεμφυλιακής τρομοκρατίας και υπανάπτυξης, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξή τους. Οπως τόνισε ο ομιλητής, "σπανίζουν οι περιπτώσεις παιδιών της περιόδου του εμφυλίου πολέμου, συνομηλίκων μας που μείνανε στην Ελλάδα, οι οποίοι να έχουν σπουδάσει, να είναι πτυχιούχοι, διπλωματούχοι ή κάτοχοι τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών. Ηταν αδύνατο να γίνουν αυτά στο καπιταλιστικό σύστημα της υπανάπτυκτης Ελλάδας".

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν από τους Μαρία Κώτση,Ε. Μερτζανίδου,Π. Κωσταντινίδη,Κ. Σεϊτανίδη,Β. Ξανθόπουλο,κ.ά.

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σ. Κωστόπουλο,ο Γ. Ραφαηλίδης,εκπρόσωπος των συνταξιούχων, ο Β. Σακέτας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αξιωματικών του ΔΣΕ και πλήθος επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ(2018-01-06 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός με τερατώδη ψεύδη(2010-10-15 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Τάκης Αρχιτεκτονίδης(2003-12-28 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2003-03-06 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1998-06-02 00:00:00.0)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ(1997-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ