Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΜΑΚΑΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ
Πιο συντονισμένα και αγωνιστικά

- Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στο χώρο της Πρόνοιας;

- Η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει στα οξυμένα και χρόνια προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της Πρόνοιας με ένα σχέδιο νόμου, που όχι μόνο δε λύνει ζητήματα, αλλά αντίθετα οδηγεί και την πρόνοια σε παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα στο χώρο - άλλωστε δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς - οικοδομεί την επιχειρηματολογία της σε υπαρκτά προβλήματα, προκειμένου να περάσει σαν αναγκαιότητα την αντικοινωνική, αντιλαϊκή της πολιτική.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει αυτά τα μέτρα στα Θερινά Τμήματα της Βουλής έχει την εξήγησή της: Θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις που έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται. Τα μέτρα που θέλει να πάρει δεν είναι αποσπασμένα απ' τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για παραπέρα αφαίρεση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αλλωστε η Οικονομική και Νομισματική Ενωση επιτάσσει αυτά τα μέτρα και σίγουρο είναι ότι αυτή η πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά μια κοινωνική πολιτική, μια πολιτική πρόνοιας για όλους.

Βέβαια, από καιρό ετοιμάζει η κυβέρνηση το έδαφος να απαλλαγεί από το βάρος της κρατικής χρηματοδότησης και για την πρόνοια, να πείσει για ένα δήθεν πιο δίκαιο σύστημα και να "πέσουν στα μαλακά" οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

- Πώς εκτιμάτε τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τη διαμόρφωση κοινών δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση της Πρόνοιας;

- Είναι η πρωτοβουλία του ΕΚΑ για κοινή σύσκεψη των σωματείων - αν και έγινε λίγο καθυστερημένα.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει και να πάρει τα χαρακτηριστικά μαζικού αγωνιστικού κινήματος. Οι ρυθμίσεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς στα Ιδρύματα Πρόνοιας, την Τρίτη Ηλικία, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, τους γονείς, τους ανέργους, τις γυναίκες.

Το πλαίσιο του ΕΚΑ κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς μιλάει για απόσυρση του νομοσχεδίου. Πρέπει όμως να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά και η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου, που είναι στη λογική της εμπορευματοποίησης, της ανταποδοτικότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού.

- Πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ιδρύματα της Πρόνοιας;

- Με το νομοσχέδιο θίγονται άμεσα οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Βέβαια, αυτό είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων νόμων που έχουν περάσει (ΔΕΚΟ, Παιδεία, Υγεία). Αν δε διασφαλιστεί ο δημόσιος, αναβαθμισμένος χαρακτήρας και η πρόνοια συνολικά, θα έρθει η ώρα της αναίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι ένα κομβικό σημείο αυτό και ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις του τύπου: "Ας γίνουν κάποιες αλλαγές, αρκεί να διασφαλιστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα".

- Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

- Είναι απαραίτητη η συστράτευση όλου του λαού για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αντίστασης και αγωνιστικής διεκδίκησης για την υπεράσπιση και παραπέρα διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συστρατευθούν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Πρόνοιας και τις υπηρεσίες, το γυναικείο κίνημα, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι άνεργοι, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δεν έχει πάρει θέση στη σοβαρή απειλή για το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Πρόνοιας. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να συμμετέχει σε στημένους κυβερνητικούς "κοινωνικούς διαλόγους", που προωθούν αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ