Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Καταχρηστικές συμβάσεις της κινητής τηλεφωνίας

Οι συμβάσεις πρέπει να είναι αορίστου χρόνου, αποφάνθηκε το Εφετείο

Καταχρηστικούς έκρινε και το Εφετείο Αθηνών τους όρους που θέτουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στα συμβόλαια με τους συνδρομητές, εξαναγκάζοντάς τους σε πολύμηνη ομηρία, χωρίς οι τελευταίοι να μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση ή όταν το κάνουν να υποχρεώνονται να πληρώνουν τα πάγια των υπόλοιπων μηνών. Η απόφαση που εκδόθηκε σε δεύτερο βαθμό, μετά από συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της εταιρίας ΣΤΕΤ ΕΛΛΑΣ, κρίνει καταχρηστικό και τον όρο, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται το δικαίωμα της εταιρίας ν' αναπροσαρμόζει κατά το δοκούν τα τιμολόγιά της.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και ο τρόπος που το Εφετείο θεμελιώνει την καταχρηστικότητα των όρων, αφού, όπως υπογραμμίζει, η κινητή τηλεφωνία - ανεξάρτητα από το ποιος την προσφέρει - ανήκει στους τομείς κοινής ωφέλειας. Συγκεκριμένα, στην απόφασή του, επισημαίνει: "Η κινητή τηλεφωνία, ανεξάρτητα από τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα οποία είναι οργανωμένη, ανήκει στους λεγόμενους τομείς κοινής ωφέλειας, καθώς αναδεικνύεται σε καθοριστικό μέσο επικοινωνίας στην καθημερινή μας ζωή, άρα πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των καταναλωτών, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι, για το αν θα εξακολουθούν να παραμένουν ή όχι συνδρομητές. Ετσι, οι συμβάσεις πρέπει να είναι αορίστου χρόνου, χωρίς ο χαρακτήρας αυτός συχνά να υποσκάπτεται και να υπονομεύεται με την καθιέρωση ελαχίστου χρόνου διαρκείας".

Αυτό όμως που θεωρεί ως κοινωνικό αγαθό το δικαστήριο, παραδόξως από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας αφήνεται να γίνεται αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης για μερικές επιχειρήσεις. Στο φόντο μάλιστα του κύματος των ιδιωτικοποιήσεων ευρύτερα δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ταυτόχρονα, η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας αποδεικνύει πως παρά τις επικλήσεις περί "ελεύθερου ανταγωνισμού", ο οποίος δήθεν θα μας απαλλάξει από το "κακό κρατικό μονοπώλιο", αυτό που έρχεται να το αντικαταστήσει είναι το στυγνό μονοπώλιο του κέρδους, της στέρησης βασικών κοινωνικών αγαθών και της ασυδοσίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ