Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγέλλουν τον αυταρχισμό

Εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, σύλλογοι, αλλά και απλοί ιδιώτες απ' όλη τη χώρα με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις απροκάλυπτες επιθέσεις των αστυνομικών σε βάρος των διαδηλωτών έξω από τα εξεταστικά κέντρα.

  • Ο Δήμος Αλίμου καταγγέλλει την αυθαίρετη επιλογή του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Παιδείας να διενεργηθεί ο διαγωνισμός στο 1ο και 4ο Λύκειο Αλίμου, χωρίς την έγκριση των αρμοδίων οργάνων του δήμου. Καταγγέλλει ακόμα την κατάληψη, από τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας, των δύο προαναφερόμενων σχολικών μονάδων και του Δημοτικού Θεάτρου.
  • Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών (ΔΕΕ) παράρτημα του Νομού Καβάλας καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την ποινικοποίηση των αγώνων, το αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό παραλήρημα και την αντικομμουνιστική υστερία στην οποία επιδίδεται.
  • Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν το φασιστικό αυταρχισμό και το χυδαίο αντικομμουνισμό, τονίζοντας πως αποτελούν την άλλη όψη της άθλιας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. "Το μάθημα αξιοπρέπειας που παρέδωσαν οι εκπαιδευτικοί στους δρόμους του αγώνα και η γενικότερη λαϊκή αντίσταση στέλνουν κρίσιμης σημασίας πολιτικά μηνύματα και τονίζουν τη δυναμική που αναπτύσσεται - παρά την υποτακτική στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος - για την αναχαίτιση της ολομέτωπης επίθεσης και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής", τονίζουν χαρακτηριστικά τα δύο ναυτεργατικά σωματεία.
  • Ο Σύλλογος Προσωπικού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ καταγγέλλει τον αυταρχισμό, τις συλλήψεις και τις δίκες των αγωνιστών.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές υπογραμμίζει πως τα τελευταία γεγονότα στα εξεταστικά κέντρα δεν πρόσθεσαν μόνο έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα του αυταρχισμού, αλλά έστησαν την εκπαίδευση στο απόσπασμα, εκτέλεσαν την παιδεία, ύψωσαν ακόμα ψηλότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.
  • Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας τονίζει πως η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της "παιδείας για τους λίγους", της φτώχειας και της ανεργίας συναντά σοβαρά εμπόδια, έχει όλους τους λόγους να χρησιμοποιεί την πειθώ των δικαστών και των ροπάλων.
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης ζητά να ακυρωθεί ο διαγωνισμός - παρωδία, καταγγέλλει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει αποδιοργανώσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ προειδοποιεί πως ο αγωνιζόμενος λαός θα ανατρέψει τις άθλιες επιλογές της κυβέρνησης και δε θα της επιτρέψει να γίνει δυνάστης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
  • Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Καζής" υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση καταφεύγει στα ΜΑΤ, επειδή δεν μπορεί να πείσει τους εργαζόμενους και το λαό για την εφαρμογή της πολιτικής της. Καλεί ακόμα όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και να αποκρούσουν τον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.
  • Οι εκπαιδευτικοί της Ανατολικής Πελοποννήσου καταγγέλλουν το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορίνθου, που ενώ υποστήριζαν υποκριτικά στα λόγια το δίκαιο αγώνα των αδιορίστων εκπαιδευτικών, στην πράξη οργάνωσαν την επιχείρηση για λογαριασμό της κυβέρνησης και του "κράτους του νόμου".
  • Ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης επισημαίνει πως για μια ακόμα φορά η αντιεκπαιδευτική απορύθμιση Αρσένη συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου. "Θα αντιδράσουμε και θα αντισταθούμε στη χούντα του λεγόμενου εκσυγχρονισμού", τονίζει.
  • Ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής Αθήνας υπογραμμίζει πως ο διαγωνισμός της ντροπής είναι πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ηθικά άκυρος στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. "Η μάχη των εκπαιδευτικών μετατράπηκε σε εξέγερση για την ανατροπή του νόμου Αρσένη, για την ανατροπή του υπουργού Παιδείας και ολόκληρης της κυβέρνησης Σημίτη", καταλήγει.
  • Η Διοίκηση του Σωματείου Οικοδόμων του Νομού Ιωαννίνων, αφού καταγγέλλει τον άγριο ξυλοδαρμό του πρώην προέδρου του Σωματείου Βασίλη Βώτη, προειδοποιεί πως οι ηθικοί αυτουργοί των τελευταίων απαράδεκτων γεγονότων θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει απ' τους εργαζόμενους.
  • Τον αυταρχισμό και τον τρομοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εκπαιδευτικούς καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Σωματείου Οικοδόμων Κέρκυρας.
  • Σε ψήφισμά του το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καταδικάζει την προκλητική επίδειξη αυταρχισμού και ωμής αστυνομικής βίας σε βάρος των εκπαιδευτικών και σε όσους τολμούν να αγωνιστούν ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών φαίνεται και από την ανάγκη απλών πολιτών να καταδικάσουν τα όσα διαδραματίστηκαν. Ενδεικτικά ο Αντώνης Ρεπάκης, πολιτικός μηχανικός, με επιστολή αναφέρει ότι η εικόνα των εφτά εκπαιδευτικών μπρούμυτα στο έδαφος ανατρίχιασε ολόκληρη τη χώρα. "Σ' άλλες εποχές όλος ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ θα καταδίκαζε με βδελυγμία μια τέτοια εικόνα, που δεν είχαμε δει ούτε κατά τη διάρκεια της... επταετίας", λέει χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ