Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό

Μεγάλα παλλαϊκά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια χτες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Σείστηκαν χτες το βράδυ Αθήνα και Θεσσαλονίκη,από τους χιλιάδες διαδηλωτές που πήραν μέρος στα παλλαϊκά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, κάλεσμα νέων αγώνων κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις αυταρχικές μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί για την εφαρμογή της.

Η οργή χτες το απόγευμα ξεχείλισε στην πλατεία Κάνιγγος και η αγανάκτηση έπνιξε τους δρόμους της Αθήνας. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, μαζί με γονείς και εργαζόμενους δήλωσαν με την παρουσία τους πως η βία, ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κάμψει τους αγώνες τους, δεν πρόκειται να κάμψει την απόφασή τους να συνεχίσουν να παλεύουν για ένα σχολείο που θα ανήκει στο λαό. Ολοι μαζί με την αποφασιστικότητά τους, που φαινόταν μέσα από τη δυναμική των συνθημάτων τους, δήλωσαν πως ο διαγωνισμός - παρωδία του ΑΣΕΠ είναι πια νεκρός και προειδοποίησαν πως ήρθε η σειρά να πεθάνει και ο εκσυγχρονισμός.

Η χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση και η πορεία που ακολούθησε ήταν η πιο αποστομωτική απάντηση των εκπαιδευτικών στις απρόκλητες βάρβαρες επιθέσεις που δέχτηκαν όλες αυτές τις μέρες από τις δυνάμεις καταστολής. Κοντά στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς βρέθηκαν δεκάδες εργατικά σωματεία της πρωτεύουσας, αλλά και αντιπροσωπεία των απεργών της Ιονικής, που ένωσαν τη φωνή τους στο σύνθημα "Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.Παρών επίσης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Χρ. Κατσιώτη,μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. "Κανείς δεν μπορεί σήμερα να μην αντιδρά, να μην ξεσηκώνεται ενάντια στον αυταρχισμό, στη βία, στην αφαίρεση συνδικαλιστικών και άλλων δημοκρατικών ελευθεριών. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι βουλευτές του ΚΚΕ υποκινούν τους διαδηλωτές κατά των ΜΑΤ, η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι τα ΜΑΤ δέχτηκαν επίθεση από τους απεργούς, είναι απαράδεκτες και συκοφαντικές και μας παραπέμπουν στις πιο μαύρες εποχές του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού", είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα μίλησε ο Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο οποίος υπογράμμισε: "Η ενιαία αποφασιστική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, που ήρθαν αντιμέτωποι με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την ιδεολογική τρομοκρατία, αποκάλυψε το πραγματικό αντιλαϊκό αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης και την ανάγκη έντασης και συντονισμού των αγώνων".

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα ο Ηλ. Μπρατάκος,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Ανδρ. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο Δημ. Μαργιόλης,εκπρόσωπος των αδιορίστων εκπαιδευτικών και η Β. Τζιατζή από την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι ομιλίες, μια μικρή ομάδα "νεαρών", που απ' αρχής προσπαθούσαν να προκαλέσουν επεισόδια, εντόπισαν στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλια,στον οποίο αρχικά πέταξαν γιαούρτια και στη συνέχεια τον καταδίωξαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια με ρόπαλα. Ο Ν. Τσούλιας σώθηκε χάρη στην επέμβαση άλλων εκπαιδευτικών. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Η πορεία

Με συνθήματα όπως "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο εργάτη", "Με ρόπαλα και ματ χτυπάνε τους εργάτες και στ' αφεντικά κάνουνε τις πλάτες", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα ενότητα και πάλη", χιλιάδες κόσμου ξεκίνησε στις 8 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, με επικεφαλής το πανό του συντονιστικού των μαζικών φορέων με σύνθημα "Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία". Πίσω, πλακάτ της Ομοσπονδίας Γονέων να αναπαριστούν την Κουκουβάγια, το σύμβολο της σοφίας, μπανταρισμένη με επιδέσμους και δεκανίκι.

Η πορεία εκτός από μεγάλη σε όγκο, ήταν και μαχητική. Φοιτητές και εργάτες, από τα δεκάδες σωματεία που δήλωσαν τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, συντόνιζαν τα συνθήματα τους με αυτά των εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν παραταγμένες στους παραπλήσιους και κάθετους δρόμους. Η προκλητική τους παρουσία απαντήθηκε με ειρωνικά συνθήματα εκ μέρους των διαδηλωτών, όπως "Νάτοι νάτοι οι εκσυγχρονιστές, πήρανε τα ρόπαλα και φόρεσαν στολές". Αλλες αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ η Βουλή ήταν στην ουσία "περιφραγμένη". Η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκε. Στη Θεσσαλονίκη

"Σεισμός παλλαϊκός θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος" ήταν το σύνθημα που χτες βροντοφωνάχτηκε στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας το δυνάμωμα των κοινών αγώνων εκπαιδευτικών, γονιών, νεολαίας, φοιτητών, μαθητών και εργαζόμενων.

Η μαχητικότητα, ο δυναμικός παλμός, μα κυρίως η μαζικότητα ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινής πορείας, που σφράγισε τον πολυήμερο και νικηφόρο αγώνα χιλιάδων εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης. Η πορεία ξεκίνησε από το χώρο της Καμάρας, που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να χωρέσει όλους όσοι έτρεξαν να δώσουν το αγωνιστικό "παρών". Στο πέρασμα των διαδηλωτών και στο κάλεσμα "πάρτε μέρος όλοι στην πορεία, του λαού υπόθεση είναι η παιδεία", ο κόσμος από τα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια ανταπαντούσε με χειροκροτήματα και νεύματα συμπαράστασης. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας από την Εγνατία, την Αγ. Σοφία, την Τσιμισκή, την Ι. Δραγούμη και την Παραλιακή Λ. Νίκης, τα συνθήματα ηχούσαν ασταμάτητα. Η προειδοποίηση ήταν σαφής προς την κυβέρνηση: "Την επετηρίδα δε θα την καταργήσει, του λαού η πάλη θα την περιφρουρήσει". Χτες χιλιάδες λαού καταδίκασαν την πολιτική που στο όνομα της σύγκλισης ξεπουλάει τα πάντα: "Παιδεία - ΔΕΚΟ - Ιονική, όλα τα βγάζουν στο σφυρί" και η θέση τους απέναντί της δόθηκε ξεκάθαρα, αποφασιστικά με το κεφάλι ψηλά και τις γροθιές να σχίζουν τον αέρα: "Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ