Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Να σταματήσει άμεσα η πολιτική της συρρίκνωσης

Το ΚΚΕ, με Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή, υπογραμμίζει ότι είναι πατριωτικό καθήκον πρώτης προτεραιότητας η στήριξη και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Το μείζον θέμα της αμυντικής - πολεμικής βιομηχανίας της χώρας, που η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συρρίκνωση και το ξεπούλημά της, έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επερώτηση που κατέθεσε, προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Η Επερώτηση υπογράφεται από τους βουλευτές: Μπάμπη Αγγουράκη, Νίκο Γκατζή, Αχιλλέα Κανταρτζή, Ορέστη Κολοζώφ, Στρατή Κόρακα, Μήτσο Κωστόπουλο, Μαρία Μπόσκου, Βαγγέλη Μπούτα, Σταύρο Παναγιώτου, Αποστόλη Τασούλα.Οι επερωτώντες βουλευτές, αφού υπογραμμίζουν πως η προστασία της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, η στήριξη, η ενίσχυση και η ανάπτυξή της - στο βαθμό που είναι αναγκαίο - αποκτά εθνικό χαρακτήρα και αποτελεί πατριωτικό καθήκον, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν για την πολιτική της κυβέρνησης στην πολεμική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

"Την ώρα που σχεδιάζονται ή και υλοποιούνται - μ' έναν ρυθμό σχεδόν καταιγιστικό - εξοπλιστικά προγράμματα ύψους πολλών τρισ. δραχμών, τα οποία εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τους επιθετικούς προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ και εκτοξεύουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης εισαγωγέων όπλων και οπλικών συστημάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει ν' αφήνει τις δημόσιες πολεμικές βιομηχανίες ουσιαστικά να μαραζώνουν. Ανακοινώνει την πώληση σε ιδιώτες της ΕΛΒΟ και τον "εκσυγχρονισμό" και "εξυγίανση" της ΠΥΡΚΑΛ, της ΕΒΟ και της ΕΑΒ, δρομολογώντας, μ' αυτόν τον τρόπο, την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα της πολεμικής βιομηχανίας,πράγμα που θα οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση έως και την πλήρη εξαφάνιση της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου, στην απορρόφηση των πολεμικών βιομηχανιών από τις γιγαντιαίες πολυεθνικές εταιρίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργούν συμπληρωματικά και θα δραστηριοποιούνται κυρίως στον εμπορικό τομέα. Κάτι τέτοιο, λ.χ., φαίνεται ότι εξυπηρετεί η επιχειρούμενη "σαλαμοποίηση" της ΕΑΒ, με προφανή στόχο τη διευκόλυνση του ξεπουλήματος των κατασκευαστικών τμημάτων της. Στερούνται σημασίας οι ανέξοδες δημαγωγικές "κορόνες", για ελληνοποίηση των προμηθειών, για αξιοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, για συμπαραγωγές κ.ο.κ., όταν, λ.χ., η ελληνική συμμετοχή στις προμήθειες των όπλων, των οπλικών συστημάτων, έχει περιοριστεί στο 4%.

Στόχος το ξεπούλημα

Η πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις. μαζί και η σημερινή, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και παραγωγική υποβάθμιση τις δημόσιες επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας, περιορίζει τις όποιες δυνατότητές τους και τις απαξιώνει οικονομικά, με προφανή στόχο να διευκολυνθεί το ξεπούλημά τους, ακόμα και σαν οικοπεδικές εκτάσεις ή αποθηκευτικοί χώροι. Συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα της πολεμικής βιομηχανίας είναι (μέσω του "εκσυγχρονισμού" και της "εξυγίανσης") το "φόρτωμα" στο δημόσιο όλων των χρεών και ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων,καθώς και η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων,προκειμένου οι δημόσιες πολεμικές βιομηχανίες να παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο "καθαρές" από κάθε άποψη.

Πλευρά της ίδιας πολιτικής αποτελούν και οι ιδιωτικοποιήσεις των ναυπηγείων ή η πορεία των εργοστασίων των Ενόπλων Δυνάμεων,τα οποία - παρ' όλη την ολοφάνερη σημασία, τη χρησιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους - συρρικνώνονται, αντί να αναπτύσσονται. Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ερευνητικών κέντρων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα οποία έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους και μαραζώνουν, στερώντας πολύτιμες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης.

Ολέθριες αποφάσεις

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική για τις αποκρατικοποιήσεις, που εφαρμόζει με υπερβάλλοντα ζήλο η κυβέρνηση, υλοποιώντας το πλαίσιο κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κτλ.). Εξυπηρετούν κυρίως τους σχεδιασμούς και τους επιθετικούς προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα των πολυεθνικών των όπλων, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα εξοπλιστικά προγράμματα και λιγότερο τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της πολεμικής βιομηχανίας και οι συνακόλουθες επιπτώσεις που θα υπάρξουν οδηγούν σε μεγαλύτερη υποταγή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε έναν τέτοιο τομέα όπως είναι οι αμυντικοί εξοπλισμοί και την καθιστούν ευάλωτη σε κάθε είδους πιέσεις. Ουσιαστικά η Ελλάδα "ξεδοντιάζεται" στον τομέα αυτό και, εάν οι επιλογές της κυβέρνησης υλοποιηθούν, τότε οι όποιες δυνατότητες της χώρας μας "να πατήσει πόδι" και να προβάλει την όποια αντίσταση στις επιλογές του ιμπεριαλισμού περιορίζονται δραστικά. Πρόκειται για ολέθριες αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες προωθούνται τη στιγμή που οξύνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια, που ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται όλο και πιο δυνατά.

Δαπάνες μόνο για την άμυνα της χώρας

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής αμυντικής θωράκισης, της εξασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής ειρήνης, εθνικής αξιοπρέπειας και εθνικής ανεξαρτησίας, φιλίας και συνεργασίας, στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου συμφέροντος με όλες τις χώρες και όλους τους λαούς του πλανήτη, μακριά και έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στα πλαίσια αυτής της άλλης πολιτικής, θα προβλέπονται βέβαια και οι απαραίτητοι εξοπλισμοί και γενικότερα η διάθεση των αναγκαίων στρατιωτικών δαπανών για την άμυνα και μόνο της χώρας. Η πολιτική για τους εξοπλισμούς θα είναι αποτέλεσμα μελέτης και προμήθειας με βάση τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας. Θα στηρίζεται στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, ώστε σε μια πορεία να εξασφαλιστεί χωρίς εμπόδια και δεσμεύσεις η προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων με το βασικό όγκο των χρειαζούμενων οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και εφοδίων.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι για ν' ανοίξει ο δρόμος της αμυντικής θωράκισης της χώρας πρέπει να σταματήσει άμεσα η πολιτική της διαρκούς συρρίκνωσης και υποβάθμισης της παραγωγικής δραστηριότητας και της μεθοδευμένης απαξίωσης των δημόσιων πολεμικών βιομηχανιών. Να προωθηθεί η γοργή ελληνοποίηση των προμηθειών, διοχετεύοντας άμεσα, με ταυτόχρονη χρηματοδότηση, τις εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας στην εγχώρια παραγωγή. Να αξιοποιηθούν πλήρως τα αντισταθμιστικά οφέλη για την ανάπτυξη της εγχώριας - πρώτ' απ' όλα κρατικής - πολεμικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να μπορεί η πολεμική βιομηχανία της χώρας μας να δραστηριοποιηθεί παραγωγικά και σε ειρηνική και εμπορική κατεύθυνση. Να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας πολεμικής βιομηχανίας, ο οποίος θα εντάσσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις του κλάδου σ' αυτόν και θα έχει τη δυνατότητα να χαράζει προγραμματισμένα πολιτική ανάπτυξης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με αμυντικό υλικό.

Η επιλογή κης Κυβέρνησης να δημιουργήσει άλλους φορείς (όπως, λ.χ., η "Holding company" που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας), όχι μόνο δεν καλύπτει αυτήν την ανάγκη, αλλά, αντίθετα, ανοίγει δρόμους για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας πολεμικής βιομηχανίας, δημιουργεί καθεστώς αδιαφάνειας και εξυπηρετεί μόνο τους εμπόρους των όπλων. Ο φορέας αυτός θα επεξεργάζεται, θα συντονίζει και θα ελέγχει το έργο και την έρευνα και ανάπτυξη των πολεμικών βιομηχανιών, θα κατανέμει το φόρτο εργασίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί εξειδίκευση της παραγωγής και μείωση του κόστους.

Βάση η ντόπια αμυντική βιομηχανία

Η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ρόλο στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. Γίνεται λόγος για ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα (και όχι τα υποκαταστήματα ή οι αντιπροσωπείες των ξένων πολυεθνικών), οι οποίες - σε στενή συνεργασία με τις δημόσιες πολεμικές βιομηχανίες - μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, αναλαμβάνοντας εξειδικευμένο περιφερειακό παραγωγικό έργο ή δραστηριότητα στον τομέα της συντήρησης.

Χρειάζεται να ληφθούν όλα τα αναγκαία θεσμικά, οργανωτικά και άλλα μέτρα ώστε η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία σήμερα δυσλειτουργεί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2292/95 και ΠΔ 438/95), να αναδιοργανωθεί και να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της. Ειδικότερα χρειάζεται να καθοριστούν με σαφήνεια οι στρατηγικοί στόχοι της, να ενισχυθεί με αρμοδιότητες (όπως, λ.χ., η σύνταξη προδιαγραφών, ο έλεγχος ποιότητας, οι προμήθειες κύριου υλικού κτλ.), ενώ λόγο πρέπει να έχει και στη διαχείριση του προϋπολογισμού υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η προστασία της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, η στήριξη, η ενίσχυση και η ανάπτυξή της - στο βαθμό που είναι αναγκαίο - αποκτά εθνικό χαρακτήρα, αποτελεί πατριωτικό καθήκον πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να γίνει υπόθεση ενός ευρύτερου κινήματος προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Υπόθεση ενός μετώπου των εργαζομένων στον κλάδο, με όλους τους άλλους εργαζόμενους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ, λοιπόν, οι κ.κ. υπουργοί για την πολιτική της κυβέρνησης στην πολεμική βιομηχανία".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ