Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοχλός πίεσης το Κυπριακό

Οι Ευρωπαίοι εταίροι εκβιάζουν Αθήνα και Λευκωσία, καλλιεργώντας πολεμικά σενάρια και απειλώντας με το "πάγωμα" των ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου στην ΕΕ

Οι "ισχυροί" της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέλαβαν από τους Αμερικανούς τη σκυτάλη των εκβιασμών και απειλούν Αθήνα και Λευκωσία με σενάρια πολέμου, καθώς και με την αναβολή των ενταξιακών συζητήσεων Κύπρου και ΕΕ.

Η βρετανική εφημερίδα "Κυριακάτικοι Τάιμς" την περασμένη Κυριακή έκανε λόγο για ενδεχόμενο πόλεμο στην Κύπρο και υποστήριξε ότι το Λονδίνο προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού που πραγματοποίησε από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ταυτόχρονα, σε Αθήνα και Λευκωσία φτάνουν μηνύματα για τη δημιουργία μιας "άτυπης" ομάδας από πέντε χώρες της ΕΕ, η οποία επιχειρεί να συντονίσει τις κινήσεις της προκειμένου να "παγώσει" τη διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών. Οι χώρες αυτές είναι: Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του "Ρ", η τελευταία επαφή των "πέντε" έγινε προ δεκαημέρου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αθήνας. "Αυτοί οι πέντε, σημείωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" έχουν συνεδριάσει και στο παρελθόν και θέλω να σημειώσω ότι οι συνεδριάσεις τους είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και για το λόγο αυτό έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τις συναντήσεις τους ως παρασυναγωγές". Οσο για το σκοπό αυτής της δραστηριότητας, ο υφυπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι "είναι μια πολιτική κωλυσιεργίας των διαπραγματεύσεων".

Στο μεταξύ, σε Αθήνα και Λευκωσία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θεωρούν "υποβολιμαίο" το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, μετά από οδηγία της Αθήνας επέδωσε χτες στο Φόρεϊν Οφις διάβημα διαμαρτυρίας για το χτεσινό δημοσίευμα των "Σάντεϊ Τάιμς", το οποίο δημιουργούσε θέμα επικείμενης πολεμικής κρίσης στην Κύπρο, με αφορμή την παραγγελία των σοβιετικών πυραύλων "S-300".

Στους αξιωματούχους του Φόρεϊν Οφις, ο Ελληνας πρέσβης επισήμανε ότι τέτοια δημοσιεύματα προκαλούν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Ελλάδας και της Κύπρου και, επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ως μέσα πίεσης για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων.

Το Φόρεϊν Οφις διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τον Ελληνα πρέσβη ότι δεν υπήρξε κυβερνητική επιρροή ή ανάμειξη στο δημοσίευμα των "Κυριακάτικων Τάιμς" και επίσης τον ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση κρίσης στην Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι των βρετανικών υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ για το προχτεσινό δημοσίευμα των "Κυριακάτικων Τάιμς", υποβάθμισαν την αξιοπιστία του συντάκτη του δημοσιεύματος, του Χιου Μακ Μάρνες, τον οποίο χαρακτήρισαν "δημοσιογράφο των εντυπώσεων", ο οποίος συνηθίζει να δίνει μεγάλη και εντυπωσιακή έκταση σε μικρές και ασήμαντες ειδήσεις.

Είναι λογικό, τόνισε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, να παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στις περιοχές όπου υπάρχουν βρετανικά στρατεύματα, αλλά η Κύπρος δεν είναι αυτή τη στιγμή μια περιοχή στην οποία έχουμε εντοπίσει την προσοχή μας. Γενικά σχέδια ετοιμότητας υπάρχουν για όλες τις περιοχές με βρετανικά ενδιαφέροντα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις τόνισε πωςτο δημοσίευμα αυτό έκανε ζημιά στην εξωτερική πολιτική του Φόρεϊν Οφις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ