Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Παιχνίδι" μακράς διαρκείας

Δεν επιθυμεί τώρα Συμβούλιο Σύνδεσης με την ΕΕ η Τουρκία, προσδοκώντας μεγαλύτερα κέρδη στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα

Το "παιχνίδι" των ευρωτουρκικών σχέσεων αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκο, ίσως και επικίνδυνο, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής στο Κάρντιφ. Μια πτυχή αυτού του παιχνιδιού εξελίχτηκε τις περασμένες μέρες με τη συζήτηση γύρω από την πραγματοποίηση ή όχι του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που επιθυμούσε η βρετανική προεδρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι, κατά τις επαφές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ στην Αγκυρα, διαπιστώθηκε ότι "δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση που κράτησε η ΕΕ στο Λουξεμβούργο" και ότι "δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να απαντήσει σε όλα τα υπαρκτά ευαίσθητα ζητήματα".

Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι "είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η ΕΕ αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει το ελληνικό βέτο, αλλά πραγματικότητα είναι και το ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποτέλεσμα".

Ετσι, σύμφωνα με την Αγκυρα, "θα ήταν προτιμότερο να συνεδριάσει το Συμβούλιο Σύνδεσης μετά την ωρίμανση των συνθηκών εκ μέρους της ΕΕ".

Πάντως, χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου, διαμορφώθηκε η "γραμμή" που θα ακολουθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δεύτερά. Η "γραμμή", στην οποία καταλήγει η Αθήνα, είναι πως θα πρέπει να "αναδείξει" ότι η ΕΕ λειτουργεί ως "κοινοπραξία εμπορικών συμφερόντων" και αγνοεί τις γενικές περί Δικαίου αρχές, προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτά τα συμφέροντα μέσα από την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Για την ελληνική στάση, φαίνεται πως ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ν. Μπερνς, ο οποίος, αμέσως μετρά τη σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισκέφτηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Αυτή φαίνεται πως θα είναι η γραμμή άμυνας της Αθήνας και στο Κάρντιφ, τον επόμενο μήνα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Εκεί, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, θα "παιχτούν" πολλά και κυρίως αν η αμερικανική διπλωματία θα καταφέρει να επιβάλει τη θέση της στους Ευρωπαίους, για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως εντάξιμης στην Ενωση χώρας. Το "παιχνίδι" αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, αντανακλά μια μεγάλη ευρωατλαντική διαμάχη και περιγράφει την αμερικανο-γερμανική κόντρα, για το ποιος θα πληρώσει το"μάρμαρο" του "απαραίτητου", κατά τα άλλα, ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ