Κυριακή 17 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μελωδίες γεμάτες... ποίηση

Η ποίηση ειδικά στη χώρα μας δέθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική. Η "συνύπαρξη" αυτή, μεγάλων ποιητών και μεγάλων Ελλήνων συνθετών, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έργων που σημάδεψαν την ελληνική μουσική σκηνή. Στη μελοποιημένη ποίηση ήταν αφιερωμένη η συναυλία που έδωσε η Αλίκη Καγιαλόγλου στις 21 Μαρτίου του '98 στο Μέγαρο Μελά. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διήμερου ποίησης, που οργανώθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων. Η βραδιά αυτή θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση από το πρώτο κρατικό κανάλι. Η Αλίκη Καγιαλόγλου με την τρυφερή και μελωδική φωνή της, θα ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και τραγούδια άλλων Ελλήνων συνθετών, που μελοποίησαν ποιήματα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μούλιου. (Κυριακή ΕΤ - 1 20.15)

"Επιστροφή" στο Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο της Ιωάννας Παπαντωνίου, θα βρεθεί η κάμερα του ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη "Επέστρεφε...". Το Ναύπλιο για τη διακεκριμένη σκηνογράφο και ενδυματολόγο, δεν είναι μόνο ο γενέθλιος τόπος του πατέρα της και ο τόπος όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Είναι ο τόπος και η πόλη, όπου δημιούργησε έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα το "Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα". Η δημιουργία του ιδρύματος, είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων σκέψης, αγωνίας και επιμονής. Η Ιωάννα Παπαντωνίου, παραχώρησε την περιουσία που κληρονόμησε, από το μερίδιο του πατέρα της, στην κονσερβοποιία "Κύκνος", για να έχει σήμερα η ιστορική πόλη του Ναυπλίου, ένα πολιτιστικό ίδρυμα, διεθνούς ακτινοβολίας. (Τρίτη ΕΤ - 1 20.50)

Οι μεγάλες ντίβες

Ενα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από την ΕΤ - 1. Και αυτό γιατί το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στις"Ντίβες", στα ιερά τέρατα της όπερας, στις "θεές". Η φωνή τους, μας ταξίδεψε και μας ταξιδεύει σε κάποιους άλλους κόσμους, κόσμους της ομορφιάς, της τραγικότητας, της συγκίνησης, της ψυχικής ανάτασης. Κοντά σε αυτές τις μυθικές μορφές, όπως στη "θεά" Μαρία Κάλλας, στην Τζόαν Σάδερλαντ, στην Τζέσι Νόρμαν, στην Κίρι Τε Κανάουα, θα μας φέρει το ωριαίο ντοκιμαντέρ "Οι μεγάλες ντίβες". Για τις μοναδικές και "Θείες" αυτές γυναίκες, τις απαστράπτουσες και πολλές φορές εγωκεντρικές, μιλάνε οι θαυμαστές τους, οι μάνατζερ, οι μαέστροι, αλλά και οι σοφέρ και οι θυρωροί τους. Μας δίνουν άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, άλλοτε σοβαρές και άλλοτε κάπως αστείες. Περισσότερο, όμως και πιο βαθιά, η προσωπικότητά τους "αποκαλύπτεται" μέσα από τα δικά τους λόγια. Λόγια, που "συνθέτουν" εκτός των άλλων και τον αγώνα τους για την τελειότητα. Η παραγωγή είναι του BBC. (Τετάρτη ΕΤ - 1 20.10)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ