Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Δεν επιδέχεται βελτιώσεις
  • Τα πρωτοβάθμια σωματεία στο χώρο, ζητούν την απόσυρσή του
  • Την Πέμπτη, 4.6.1998, η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

Το αίτημα να πρωτοστατήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρόνοια, διατυπώθηκε χτες στην πανελλαδική σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων στην Πρόνοια. Τη σύσκεψη την οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ και πήραν μέρος εκπρόσωποι 17 πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων στην Πρόνοια οι οποίοι υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις και γι' αυτό πρέπει να αποσυρθεί.

Την καθολική κατακραυγή κατά του αντιπρονοιακού εκτρώματος που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση, εκφράζει με ένα άνευρο τρόπο σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ στην οποία αναφέρει: "Τα σωματεία ζήτησαν από την ΠΟΕΔΗΝ να πρωτοστατήσει σε ενέργειες και κινητοποιήσεις για άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, γιατί δε δίνει λύση ούτε στα προβλήματα των χρηστών προνοίας ούτε στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στην πρόνοια. Η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ συνεδριάζει τη Δευτέρα 18 Μαϊου προκειμένου να πάρει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα".

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της πρόνοιας έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα, η οποία οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Ιούνη και ώρα 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια.

Στη χτεσινή σύσκεψη ήταν έντονη η αγωνία για τη μελλοντική κατάληξη των υπό συγχώνευση ή υπό κατάργηση υπηρεσιών.

Μίλησαν άνθρωποι που προσφέρουν καθημερινά υπηρεσίες σε ανθρώπους κοινωνικά αποκλεισμένους. Οπως ο γιατρός απ' το ΠΙΚΠΑ στο Μενίδι που προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πρόσφυγες. Καταργούνται, είπε, τα ιατροκοινωνικά κέντρα, που είναι ο μοναδικός φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δέχεται τους πρόσφυγες. Με τις περιβόητες συγχωνεύσεις και καταργήσεις καταργούνται ακόμα και 200 κέντρα φροντίδας του ΠΙΚΠΑ.

Το σύνολο των εκπροσώπων των σωματείων, υπογράμμισαν ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις και πρέπει να αποσυρθεί. Ορισμένοι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν το συντονισμό της ΠΟΕΔΗΝ με την Επιτροπή Αγώνα που αναλαμβάνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στη σύσκεψη έγιναν και καταγγελίες ότι υπήρξαν απειλές απ' το υπουργείο Υγείας για "κλάδεμα" εκείνων των συνδικαλιστών, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά μιλάνε κατά του νομοσχεδίου.

Εκσυγχρονιστική διαστροφή Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη αποκαλύπτουν ότι η μελλοντική κατάργηση των υπηρεσιών του ΠΙΚΠΑ αποτελεί εκσυγχρονιστική διαστροφή.

Στα Ιατροκοινωνικά Κέντρα του ΠΙΚΠΑ της Αθήνας και του Πειραιά εμβολιάστηκαν 12.411 παιδιά στις 30.4.1998 στα πλαίσια του έκτακτου εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που έκανε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας. Στα 20 Κέντρα της Αθήνας έγιναν10.885 εμβολιασμοί και στον Πειραιά 1.526. Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας κάνει τους εμβολιασμούς στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο απ' το 1996.

Το ΠΙΚΠΑ έχει, συνολικά, 62 Ιατροκοινωνικά Κέντρα. Στις 20.1.1998 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης αν θα σταματήσουν οι εμβολιασμοί απ' το ΠΙΚΠΑ. Η απάντησή του ήταν σαφέστατη: "Οχι. Δε θα κάνει εμβολιασμούς το ΠΙΚΠΑ πια. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται απ' το ΕΣΥ".

Βέβαια το ΕΣΥ έμεινε "ανάπηρο", όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθώς δεν αναπτύχθηκε κανένα απ' τα 210 Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που είχαν σχεδιαστεί. Ετσι η κυβέρνηση με τον αντι - ΕΣΥ νόμο 2519/97 θεσμοθέτησε τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΠΦΥ) - τη διασύνδεση δηλαδή των υπαρχουσών δομών ΠΦΥ. Μ' άλλα λόγια να σηκώσουν το βάρος της ΠΦΥ σε ποσοστό 75 - 80% των αναγκών - όπως λένε και οι ίδιοι οι εμπνευστές του - τα ήδη βεβαρημένα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Αλλά ακόμα και τα ΔΠΦΥ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα. Το πιθανότερο είναι να λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση σε πέντε το πολύ περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει, θα καταθέσει το νομοσχέδιο για την Πρόνοια στη Βουλή τον προσεχή Ιούνη. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, και μέσα στο καλοκαίρι να γίνει νόμος του κράτους.

Στην πράξη αυτό θα σημάνει την κατάργηση των 62 πολύτιμων Ιατροκοινωνικών Κέντρων, χωρίς να αναπτυχθεί καμιά νέα μονάδα ΠΦΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ