Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιώσιμη και εφικτή λύση στα πλαίσια της ισότητας

Κοινή διακήρυξη έξι κομμάτων Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Στην καταδίκη οιασδήποτε πράξης οδηγήσει στην κλιμάκωση της έντασης ή στην έναρξη στρατιωτικής σύρραξης στην Κύπρο και στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος μόνον μέσα στο πλαίσιο ειρηνικών και ουσιαστικών συζητήσεων μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμφώνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη οι εκπρόσωποι έξι κομμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Στην κοινή διακήρυξή τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ,του ΣΥΝ,του ΑΚΕΛ,του CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα),του YKP (Κόμμα Νέας Κύπρου) και του ODP (Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης) υπογραμμίζουν ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική θέληση και σεβασμό στα υψηλά επίπεδα συμφωνιών και ανάλογων αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο. Υποστηρίζουν δε την έναρξη συζητήσεων "χωρίς προϋποθέσεις και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών" και την εξεύρεση λύσεων που θα "εγγυώνται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την αυτοκυριαρχία και την ενότητα της δι - κοινοτικής, δι - ζωνικής Κύπρου"... Σε χαρακτηριστικό σημείο της κοινής ανακοίνωσης των παραπάνω κομμάτων επισημαίνεται επίσης ότι "για να είναι βιώσιμη και εφικτή η λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να βασίζεται στην πολιτική και οικονομική ισότητα των δύο κοινοτήτων και να εξασφαλίζει την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες όλων των πολιτών δίχως εξαιρέσεις και ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή τους"... "Τα κόμματα διακηρύσσουν πως επειδή ο σοβινισμός είναι σε έξαρση - αποσκοπώντας να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων - επιθυμούν να έχουν ένα συνεχώς ανοιχτό μέτωπο αγώνα κατά του εθνικισμού, του θρησκευτικού φανατισμού και προκαταλήψεων".

Πάνω στο θέμα της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, τα κόμματα διατηρούν τις αντίστοιχες θέσεις τους και συμφωνούν στη συνέχιση του διαλόγου. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των έξι κομμάτων έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν τις συναντήσεις τους στο μέλλον, ενθαρρύνοντας τις συναντήσεις συνδικαλιστικών φορέων, ομίλων γυναικών και νεότητας, στο πλαίσιο της προώθησης της φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ