Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
O "ΥΠΕΡΟΧΟΣ" ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ!

Αυτός κι αν είναι "όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος"! Ο κόσμος της διαπλοκής, λοιπόν, για μια ακόμα φορά, καλύπτει με τη δυσοσμία του τα δημόσια πράγματα της χώρας. Τώρα, το "λάφυρο", γύρω από το οποίο "ματώνουν" οι μεγαλοσχήμονες - συναγελαζόμενοι με την εξουσία, οι διαπλεκόμενοι με την εκάστοτε αστική εξουσία, είναι ο έλεγχος και η κατοχή των προνομίων και των δισεκατομμυρίων, που θα προέλθουν από την ψηφιακή τηλεόραση.

Ηδη, τα δυο αντιμαχόμενα "τραστ" έχουν πάρει θέση μάχης. Ηδη, ο "πόλεμος" έχει κηρυχτεί: Από τη μια μεριά, ο εκδότης της "Ελευθεροτυπίας" Κ. Τεγόπουλος και, από την άλλη, ο Σ. Κόκκαλης. Πίσω τους στοιχίζονται οι κατά περίσταση σύμμαχοί τους. Και γιατί λέμε "κατά περίσταση"; Γιατί, ως γνωστόν, το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Ως εκ τούτου, όποιος διεκδικεί πάση θυσία το χρήμα δεν έχει "ιερό και όσιο". Αν, συνεπώς, το συμφέρον του για το ένα θέμα του υπαγορεύει να συμμαχήσει με τον τάδε, εφόσον το συμφέρον του το απαιτεί, τότε για το άλλο θέμα δεν έχει πρόβλημα να συμμαχήσει με τον δείνα, με τον οποίο μπορεί, ταυτόχρονα, να βρίσκεται σε αδυσώπητη κόντρα για το πρώτο θέμα...

Ο μόνος ..."σταθερός" παίκτης σ' αυτό το παιχνίδι της διαπλοκής και της "εξυπηρέτησης" του μεγάλου κεφαλαίου είναι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, που θέλει να "λικνίζεται" σε ένα δήθεν ρόλο "διαιτητή" και είναι εκείνη που διασφαλίζει πως ο μόνιμος χαμένος από τη διαπάλη των "ιπποποτάμων" θα είναι τα "βατράχια". Και για να το πούμε με όρους πέραν του ζωικού βασιλείου, τόσο η σημερινή κόντρα για την ψηφιακή τηλεόραση, όσο η αυριανή για τα μεγάλα έργα, όπως και η μεθαυριανή για τα κονδύλια από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, θα έχει ένα σίγουρο χαμένο: Το δημόσιο συμφέρον και τον ελληνικό λαό.

***

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης, τα πράγματα είναι έκδηλα. Η κυβέρνηση, που, με την παρέμβασή της, φαίνεται να έχει "ρίξει" σ' αυτήν τη φάση τον Τεγόπουλο, επ' ωφελεία των Κόκκαλη - Κυριακού - Ψυχάρη (τον οποίο η "Ελευθεροτυπία" εντάσσει στους συμμάχους του Κόκκαλη), εκείνο στο οποίο κυρίως έχει προβεί είναι η μετατροπή του ΟΤΕ και της ΕΡΤ σε "νεροκουβαλητή" των μεγαλοκαρχαριών του πλούτου.

Οταν οι κύριοι Ρέππας και Μαντέλης ανακοίνωσαν την απαγόρευση για εκπομπή δορυφορικού σήματος από την NOVA, την εταιρία στην οποία συμμετέχει ο Τεγόπουλος και η οποία ήταν έτοιμη από άποψη υποδομής για την εκπομπή δορυφορικού προγράμματος, σε αντίθεση με τους Κόκκαλη - Κυριακού που είχαν κάθε λόγο να μη θέλουν την έξοδό της στην αγορά πριν από αυτούς, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έδινε το σαφές μήνυμα: Ολοι θα φάτε και, μάλιστα, πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού!

Οπως δήλωσαν τότε, θα δημιουργηθεί Εθνική Ψηφιακή Πλατφόρμα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο ΟΤΕ και η ΕΡΤ. Μήπως η κίνηση αυτή γίνεται γιατί η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον σε ένα στρατηγικό τομέα, όπως η ψηφιακή τηλεόραση; Οχι, βέβαια. Διότι ο ΟΤΕ και η ΕΡΤ μπορεί να συμμετάσχουν στο φορέα, μπορεί να παραχωρήσουν την υποδομή τους και τις τεράστιες επενδύσεις τους, αλλά σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής Ψηφιακής Πλατφόρμας, θα κατέχουν μειοψηφικό πακέτο μετοχών! Με άλλα λόγια, τα "κοράκια" που εποφθαλμιούν θα στήσουν ψηφιακό "φαγοπότι" πάνω σε ένα τραπέζι στρωμένο με δημόσιο χρήμα. Τα όσα διαδραματίζονται, πλέον, έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά...

***

Στον "πόλεμο" της ψηφιακής τηλεόρασης, όπως σε όλες τις "εχθροπραξίες" αυτού του είδους, ο ένας συνηθίζει να βγάζει στη φόρα τα άπλυτα του άλλου. Ετσι, ο Τεγόπουλος δεν περιορίστηκε στην προσφυγή κατά κυβέρνησης, ΟΤΕ, ΕΡΤ, "Ιντρακόμ" και Κυριακού στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Φρόντισε να χτυπήσει τον Κόκκαλη και να προειδοποιήσει την κυβέρνηση, μέσω των δημοσιευμάτων της εφημερίδας του, της "Ελευθεροτυπίας", για τη "σκανδαλώδη" σύμβαση του "ΞΥΣΤΟ" και την εξίσου "σκανδαλώδη" ανανέωσή της, όπως καθημερινά γράφει η εφημερίδα. Επ' αυτού έπεται συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση απάντησε προχτές πως η νέα σύμβαση θα υπογραφεί και φάνηκε να παίρνει πάλι θέση, που ευνοεί τα συμφέροντα Κόκκαλη.

Τι γίνεται, όμως, με την τηλε-ψηφιακή υπόθεση, αυτή καθαυτή; Εδώ είπαμε ότι από τη μια μεριά βρίσκεται ο Τεγόπουλος, αλλά όχι μόνος του. Από τους υπόλοιπους 4 εκδότες - συνεταίρους του στο ΜΕΓΚΑ (που συμμετέχουν στην εταιρία NOVA μέσω του "ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ", της εταιρίας που ελέγχει το ΜΕΓΚΑ), στο πλευρό του, και μάλιστα ως έχοντες "σκληρή" στάση έναντι του Κόκκαλη, φέρονται να είναι οι Βαρδινογιάννης και Μπόμπολας. Ο δε Αλαφούζος, πιεσμένος από τα χρέη των επιχειρήσεών του, εμφανίζεται "αδιάφορος" και πάντως όχι ως πρωτοστατών στις "πολεμικές αντιπαραθέσεις". Προς το παρόν, μέσω της "Κυριακάτικης Καθημερινής" που κυκλοφόρησε προχτές με τίτλο "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;" (!), εμφανίζεται ως η "συνείδηση" της άρχουσας τάξης, που πιέζει την κυβέρνηση "να ανοίξει το παιχνίδι" προς όλους... Οσο για τον Λαμπράκη, φέρεται να παίζει σε διπλό ταμπλό, λόγω της συμμαχίας του σε μια σειρά "δουλιές" με τον Κόκκαλη, αλλά και γιατί είναι συνεταίρος του Τεγόπουλου στο ΜΕΓΚΑ...

Το στρατόπεδο Κόκκαλη, από την άλλη, αφήνει να διαρρέεται ότι υπάρχει συμφωνία συμμαχίας με τον Κυριακού για δημιουργία δορυφορικού δικτύου. Κάτι όχι βέβαιο, καθώς λέγεται ότι η εικόνα σύμπλευσης Κόκκαλη - Κυριακού οφείλεται σ' αυτή τη φάση στο γεγονός ότι και οι δυο δεν είναι έτοιμοι έναντι του "τραστ" Τεγόπουλου και όχι διότι έχει συναφθεί μακροπρόθεσμη ψηφιακή συμφωνία μεταξύ τους...

***

Από εδώ και πέρα, αρχίζει να ξεδιπλώνεται η τακτική με τα κατά το δοκούν συνεταιριλίκια. Χαρακτηριστική η υπόθεση της ΕΠΑΕ και της εκεί "συμμαχίας" Κόκκαλη - Βαρδινογιάννη, που στην υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης λογίζονται "εχθροί". Είναι γνωστό ότι οι δυο έχουν ταχθεί κατά της διοίκησης της ΕΠΑΕ, που διαχειρίζεται το πακέτο των δικαιωμάτων από την προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων στο συνδρομητικό κανάλι.

Τόσο ο Κόκκαλης, όσο και ο Βαρδινογιάννης θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο για τη διαχείριση και διαπραγμάτευση των "προϊόντων" τους, δηλαδή, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Πολύ περισσότερο, που, όταν εκπέμψει το δορυφορικό δίκτυο, ανεξάρτητα του ποιος θα το ελέγχει, το χρήμα από την παραχώρηση του δικαιώματος για μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων δε θα είναι καθόλου ...ευκαταφρόνητο.

Συνεπώς, μπορεί στο μεν ένα ζήτημα οι Κόκκαλης - Βαρδινογιάννης να "σφάζονται", αλλά τίποτα δεν τους εμποδίζει στο άλλο να πηγαίνουν "αλά μπρατσέτα"...

Αλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία είναι η υπόθεση της ανάληψης του έργου της ηλεκτρονικής διαδικτύωσης των σχολικών βιβλιοθηκών, όπου ο Λαμπράκης συμμάχησε με τον Κόκκαλη, έναντι του άλλου συνεταίρου του, του Τεγόπουλου... Τελικά, μετά από προσφυγή Τεγόπουλου, τη δουλιά δεν την ανέλαβε κανένα από τα δυο "κοντσόρτσιουμ", αλλά, αιφνιδίως, τρίτος μειοδότης και συγκεκριμένα ο κρατικός ΟΣΚ. Μόνο που ο ΟΣΚ δεν έχει τα μέσα να κάνει το έργο, παρά μόνο σε συνεργασία με εκείνους που έχουν την υποδομή... Ως εκ τούτου, "όλοι κερδισμένοι και κανείς δε φωνάζει", όπως έλεγε προς το "Ρ" κυβερνητικός παράγοντας... Να, ένας πολύ ωραίος ρόλος του κράτους: Ρόλος "γκρουπιέρη" της γκανιότας, όπου οι μεγαλοσχήμονες παίζουν πάντα με χαρτιά που κερδίζουν, αφού είναι σημαδεμένα...

***

Ο κατάλογος με τις "μπίζνες" είναι μακρύς. Κάποιοι θεωρούν τον εαυτό τους "ριγμένο". Ο Τεγόπουλος, για παράδειγμα, σου λέει "ο Μπόμπολας θα κερδίσει από τα δημόσια έργα και την Ολυμπιάδα", "ο Λαμπράκης είναι εκτός συναγωνισμού", "ο Κόκκαλης είναι παντού όπου είναι και ο ΟΤΕ, πήρε το ΞΥΣΤΟ, πήρε το ποδοσφαιρικό στοίχημα, πήρε το ένα, πήρε το άλλο, και εγώ στην απ' έξω...". Κάπως έτσι περιγράφουν την κατάσταση διάφοροι κυβερνητικοί που διαβιούν εντός των τειχών, ώστε να έχουν άμεση γνώση της διαπλοκής. Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν πως μετά την ψηφιακή τηλεόραση ακολουθεί η "αναμέτρηση" για τα κοινοτικά κονδύλια και τα Ολυμπιακά "τραπεζώματα".

Ολοι τρώνε, λοιπόν. Ούτε, όμως, από τα έτοιμα, ούτε από τα δικά τους. Τρώνε από τα λεφτά του ελληνικού λαού. Και η κυβέρνηση κάνει τον τροχονόμο της διαπλοκής. Αυτή είναι η δουλιά της, θα έλεγε κάποιος. Αστική κυβέρνηση, αστικού κράτους είναι, τι άλλο να κάνει; Σωστά.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τώρα, το "λάφυρο", γύρω από το οποίο "ματώνουν" οι μεγαλοσχήμονες - συναγελαζόμενοι με την εξουσία, οι διαπλεκόμενοι με την εκάστοτε αστική εξουσία, είναι ο έλεγχος και η κατοχή των προνομίων και των δισεκατομμυρίων, που θα προέλθουν από την ψηφιακή τηλεόραση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ