Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προϋπολογισμός λιτότητας στον ίσκιο της ΟΝΕ

Προϋπολογισμό ακόμα σκληρότερης λιτότητας ετοιμάζεται να καταρτίσει η κυβέρνηση για το 1999 στο "φόντο" της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής και επικαλούμενη την κρισιμότητα του επόμενου έτους για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Κάτω από τη "σκιά" αυτών των δεδομένων τα υπουργεία και οι διάφοροι επιχορηγούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς του δημοσίου καλούνται για άλλη μια φορά να... "κόψουν το λαιμό τους" - όπως είχε πει κάποτε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - και να περιορίσουν τις ανάγκες τους, άρα και τα κονδύλια που θα απαιτήσουν από το νέο προϋπολογισμό στα φετινά επίπεδα, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 1993. Εκτός αυτού καλούνται να μειώσουν σε σχέση με τα φετινά επίπεδα το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτήσουν για να καλύψουν ανάγκες όπως η υπερωριακή απασχόληση, τα οδοιπορικά έξοδα κλπ. Το πνεύμα αυτό κυριαρχεί στην εγκύκλιο κατάρτισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 1999, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και άρχισε να αποστέλλει σε όλα τα υπουργεία, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους συναρμόδιους φορείς το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, "από την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών του 1999 θα κριθεί τελικά η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και η... θέση της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον", για να προστεθεί σε σχέση μ' αυτό ότι "η ίδια πολιτική συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων θα ακολουθήσει με μεγαλύτερη έμφαση και για την τριετία 1999-2001 στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σύγκλισης μετά την πρόσφατη ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών". Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί - επισημαίνεται - "θα χρειαστεί αυστηρή νομισματική πολιτική, πλήρης επιτυχία των στόχων για το δημόσιο έλλειμμα και μία ευρεία πολιτική αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων".

Ενδεικτικές του "σφιχτού" προϋπολογισμού που ετοιμάζεται για το 1999 είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις οι αρμόδιοι φορείς, έτσι όπως αυτές περιγράφονται στην εγκύκλιο:

  • Οι συνολικές πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, πλην των μισθολογικών δαπανών και των συντάξεων, θα συγκρατηθούν αυστηρά στα επίπεδα του προϋπολογισμού του έτους 1998.
  • Οι επιχορηγήσεις θα συγκρατηθούν στα επίπεδα του 1998, εκτός αυτών που προορίζονται για τακτικές αποδοχές του προσωπικού.
  • Ο αριθμός των συνολικών ετήσιων προσλήψεων πάσης φύσεως προσωπικού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 1 πρόσληψη το 1999 για κάθε 5 αποχωρήσεις του 1998, εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, το Λιμενικό Σώμα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ