Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Απορρίπτουν τα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια

Απεργιακές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες στις ΔΕΚΟ και τη ΓΣΕΕ, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών

Ανάστατοι είναι οι 11.500 σιδηροδρομικοί, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει ολοταχώς στην εφαρμογή των σχεδίων της για τη συρρίκνωση και του ξεπούλημα του ΟΣΕ και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Σε χτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), απέρριψε το 5ετές "επιχειρηματικό σχέδιο του ΟΣΕ" που ενέκρινε χτες η κυβέρνηση και αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες στις ΔΕΚΟ και τη ΓΣΕΕ. Τα μέλη της διοίκησης, εξουσιοδότησαν το προεδρείο της ΠΟΣ ν' αναλάβει πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης και να ορίσει τις ημερομηνίες, αλλά και τις μορφές των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συντονισμός με τις άλλες ΔΕΚΟ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των σιδηροδρομικών, αλλά και των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΠΟΣ, καταγγέλλει ότι το "επιχειρηματικό σχέδιο" που εκπόνησε η εταιρία "ΠΛΑΝΟΣΕ" κατ' εντολή της κυβέρνησης έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, έχει μοναδικό στόχο τη συρρίκνωση των ελληνικών σιδηροδρόμων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με ανοιχτά τα ενδεχόμενα να απολυθεί προσωπικό και να κλείσουν γραμμές. Το σχέδιο αυτό - επισημαίνει η ΠΟΣ - απορρίπτεται και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου για τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα άλλα, το "επιχειρηματικό σχέδιο του ΟΣΕ", προβλέπει: Την κατάργηση πολλών γραμμών (Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, Κυπαρισσίας - Πύργου - Πάτρας, Βόλου - Πλαιοφάρσαλου κ.ά.). Την εκχώρηση γραμμών με τουριστικό ενδιαφέρον (οδοντωτός Καλαβρύτων, τρενάκι Πηλίου, γραμμή Νέστου) σε ιδιώτες ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να αποκλείεται η εκχώρηση και άλλων γραμμών, με καθαρά εμπορικό ενδιαφέρον. Τη μείωση του προσωπικού κατά 2.500 άτομα και τη σύσταση θυγατρικών, μέσα από τις οποίες θα κατακερματιστεί ο ΟΣΕ και θα εκχωρηθεί στους ιδιώτες το "φιλέτο" του έργου του.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, με στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα, με δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ...διαμηνύει ότι "θα είναι πολύ πιο αποφασιστική" στην εφαρμογή των σχεδίων της στον ΟΣΕ και τις άλλες ΔΕΚΟ, σε σύγκριση με τους χειρισμούς της στην "Ολυμπιακή Αεροπορία".

Ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αντιπρόεδρος της ΠΟΣ και εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καταγγέλλει ότι ο τετραπλός στόχος της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ είναι: Να μειωθεί το προσωπικό από 12.000 σε 9.500, να συρρικνωθεί το δίκτυο με το κλείσιμο γραμμών, να ξεπουληθούν δραστηριότητες μέσω των θυγατρικών και να ανατραπούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις. Επισημαίνει ότι κανένας εργαζόμενος δε θα πρέπει να τρέφει πλέον αυταπάτες για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και καλεί όλους τους σιδηροδρομικούς να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς. Στο ΔΣ της ΠΟΣ, εισηγήθηκε να συγκληθούν συσκέψεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία και να διοργανωθούν απεργιακές συγκεντρώσεις σ' όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ