Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ζητά "πολλά" η Ουάσιγκτον

Πιέσεις, οι οποίες μετά την "αποτυχία" του Ρ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο γίνονται ασφυκτικές, δέχεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει στάση και να επιτρέψει τη ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σε επαφές του με πολιτικούς παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει "αναλύσει" τις απόψεις - αλλά και τις επιθυμίες - της Ουάσιγκτον για επανεξέταση της ελληνικής στάσης στο θέμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί "πιέζουν" την Αθήνα να εξετάσει τις δυνατότητες αναδίπλωσης και να άρει το βέτο για τις χρηματοδοτήσεις στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Το "αντάλλαγμα" που προσφέρει η αμερικανική διπλωματία στην Αθήνα, είναι η "πρόοδος" στο Κυπριακό, η οποία θα προκύψει από τον "κατευνασμό" της Τουρκίας.

Ανάλογες προτροπές, πρέπει να σημειωθεί, δέχεται η ελληνική κυβέρνηση και από τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι, όπως και η Ουάσιγκτον, "συγκρατούν" προς εξέταση τις τουρκικές αιτιάσεις για τις "στενές" σχέσεις της Ελλάδας με το ΡΚΚ.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Τύπου υποστήριξε πως "είναι γνωστές οι προβοκάτσιες οι οποίες προέρχονται από εκείνη την πλευρά για να κατασυκοφαντηθεί η Ελλάδα. Με φαντασιώσεις, με επινοήματα, με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα, η Τουρκία επιχειρεί να προσάψει κατηγορίες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν έχουν αντικειμενική βάση. Για μία ακόμη φορά, δε θα επιτύχει το στόχο της. Είναι γνωστό αυτό το "τροπάριο", το οποίο επαναλαμβάνει κατά καιρούς για λόγους οι οποίοι είναι προφανείς. Δεν πρόκειται να παγιδευτούμε εμείς σε έναν τέτοιο διάλογο με την Τουρκία, ο οποίος μας αποπροσανατολίζει από τους κεντρικούς, μεγάλης σημασίας, στόχους που έχουμε θέσει. Η Τουρκία επιθυμεί να εμπλακούμε σε μία αντιπαράθεση μαζί της, σε διάφορα επίπεδα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανταποκριθούμε σ' αυτή την πρόκλησή της".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ