Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σενάρια εξαπάτησης με σήμα το "ΕΥΡΩ"

Μυστικά γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ "καίνε" την εκλεκτή του για το Δήμο της Αθήνας

Η κυβέρνηση έχει "ξεκάθαρο το πλαίσιο της πορείας για την ΟΝΕ. Και γι' αυτό είναι και για μας ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα", δήλωσε χτες ο Κ. Σημίτης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Στεφανόπουλο. Το ανομολόγητα "ξεκάθαρο", όμως, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση σχετίζεται άμεσα και με τους σχεδιασμούς για το πώς θα περάσει την πολιτική της, αλλά και πώς θα επιδιώξει να διασωθεί τη στιγμή των εκλογών.

Οπως έλεγαν, χτες, προς το "Ρ" υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, εφόσον δεν ανατραπούν τα δεδομένα και οι εκλογές διεξαχθούν κανονικά το Σεπτέμβρη του 2000, ο Κ. Σημίτης θα επιδιώξει να καταφύγει σε δυο πυροτεχνήματα: Πρώτον,με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2000 θα έχουν αρχίσει οι εκταμιεύσεις του τρίτου κοινοτικού "πακέτου", η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαμορφώσει κλίμα "ανοίγματος της κάνουλας", γεμίζοντας τους εξαντλημένους εργαζόμενους με διακηρύξεις "παροχής" δισεκατομμυρίων και "κοινωνικής ευαισθησίας". Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα περιοριστεί μόνο στα ανέξοδα κηρύγματα περί "κοινωνικής ευαισθησίας", αρχής γενομένης από την ερχόμενη βδομάδα, που συνεδριάζει η ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος με θέμα την κοινωνική πολιτική. Δεύτερον,με δεδομένο ότι η απόφαση για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ θα ληφθεί επίσης στις αρχές του 2000, η κυβέρνηση έχοντας διαμορφώσει το απαραίτητο σκηνικό "ευφορίας" και με τις μηχανές πλύσης εγκεφάλου να δουλεύουν στο "φουλ", θα κατέλθει στις εκλογές κρατώντας ανά χείρας το "ιστορικό ευρω-εισιτήριο", κατά την έκφραση των ίδιων παραγόντων...

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα κρατά ανοιχτό το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με δεδομένο ότι ήδη αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης γίνεται επεξεργασία διαφόρων σεναρίων "διοικητικής και περιφερειακής αναδιάρθρωσης" της χώρας, που αν κριθεί σκόπιμο θα επιβληθούν και θα συμπαρασύρουν - από το παράθυρο - και το εκλογικό σύστημα.

Προς το παρόν, όπως ομολογούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το αγκάθι της κυβέρνησης είναι οι δημοτικές εκλογές, όπου ειδικά στην Αθήνα, σύμφωνα με τα γκάλοπ που έχει η κυβέρνηση, η εκλεκτή της υποψήφια Μ. Δαμανάκη δεν ξεπερνά το 20%... Επομένως, είναι ευεξήγητη η θέση των εν λόγω παραγόντων που σημειώνουν "εμείς θέλουμε να κατέβει ο Δ. Μπέης στις εκλογές", ώστε οι δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ να μη διαχυθούν σε άλλα ψηφοδέλτια και να μπορούν αργότερα να προσθέσουν ως ψήφους του ΠΑΣΟΚ και τις ψήφους υπέρ Δαμανάκη και τις ψήφους υπέρ Μπέη, ανεξαρτήτως αν ο τελευταίος διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και προσχωρήσει, κατόπιν, στο ΔΗΚΚΙ, όπως υποστηρίζουν... Τα ίδια μυστικά γκάλοπ, λένε, δείχνουν διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς το ΔΗΚΚΙ, γεγονός που θα επιφέρει επίθεση κατά του "Αλβανού της πολιτικής" (;!) Δ. Τσοβόλα, ενώ εμφανίζουν διαρροές του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ.

  • Χτες συνεχίστηκε το νέο επεισόδιο της "Λιανολογίας" με την κυβέρνηση να δηλώνει "ενοχλημένη" και επομένως συντηρεί διά του εκπροσώπου της το θέμα της επιστολής της Δ. Λιάνη προς τους Σημίτη - Σκανδαλίδη.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ