Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίπτει η κυβέρνηση το χωρισμό εκκλησίας - κράτους
  • Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η επί της αρχής συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Με 180 ψήφους, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά με απεριόριστες ψηφοφορίες

Με την αποσαφήνιση ότι η κυβέρνηση δε δέχεται τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και την ανακοίνωση της νέας διάταξης για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η επί της αρχής συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα με την εξέταση των συγκεκριμένων άρθρων που προτείνονται για αναθεώρηση.

Με το επιχείρημα ότι "έχουμε τόσα άλυτα προβλήματα και δεν είναι ανάγκη να έχουμε συγκρούσεις για θέμα που μπορεί και ένας κοινός νόμος να λύσει" ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε το αίτημα για τη συνταγματική κατοχύρωση του χωρισμού κράτους και εκκλησίας, λέγοντας ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να"μην θίξουμε τα πράγματα".

Οσον αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει να παραμείνει ο αριθμός των 180 βουλευτών ως απαραίτητος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά μετά την τρίτη ψηφοφορία δε θα διαλύεται η Βουλή καθώς θα συνεχίζονται χωρίς περιορισμό οι ψηφοφορίες με το ενδεχόμενο να προτείνονται ενδιάμεσα και άλλα ονόματα υποψηφίων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος. Σχετικά δε με την απλή αναλογική, ο υπουργός Δικαιοσύνης τη συνέδεσε με τα "κεντροαριστερά σενάρια" λέγοντας ότι πρέπει πρώτα οι συνθήκες να γίνουν "καρποφόρες υπό την έννοια ότι θα συνεργαστούν και τα κόμματα τα μικρά".

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των υπουργών αλλά και των άλλων κομμάτων ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,στη δευτερολογία του, υπογράμμισε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος τονίζοντας ότι το ΚΚΕ επιμένει σταθερά στον διαχωρισμό, κάτι που σε τελική ανάλυση θα είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της εκκλησίας.

Για το θέμα της ηγεσίας της δικαιοσύνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφωνούν ότι σε τελική ανάλυση την ηγεσία της δικαιοσύνης θα την επιλέγει η εκάστοτε κυβέρνηση και επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ να εκλέγεται η ηγεσία από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Ζήτησε επίσης την κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης και τη συμμετοχή των κατώτερων δικαστών στα συμβούλια που συζητούν υποθέσεις τους. Υπενθύμισε δε σε ποιες καταστάσεις οδηγεί η εξάρτηση της δικαιοσύνης από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία φέρνοντας το παράδειγμα της ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο Αχ. Κανταρτζής σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για ίδρυση "μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ" (που υποστηρίζουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) αναρωτήθηκε εύλογα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης που θα ρίξει λεφτά σε ΑΕΙ χωρίς να προσδοκάει κέρδη από την επένδυση αυτή. Αυτό που κρύβεται πίσω από την πρόταση, είπε, είναι η επιδίωξη για ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ότι δήθεν το Σύνταγμα του 1974 είναι ένα καλό Σύνταγμα υπενθυμίζοντας την τότε θέση όλης της αντιπολίτευσης η οποία το κατήγγειλε αποχωρώντας μάλιστα από τη διαδικασία ψήφισής του. Πρόκειται για ένα Σύνταγμα με αυταρχικές και αντιδημοκρατικές διατάξεις, είπε, τονίζοντας ότι η σημερινή του ωραιοποίηση γίνεται προκειμένου να μείνουν άθικτες αυτές οι διατάξεις.

Κατήγγειλε επίσης την επιχειρούμενη μέσω της αναθεώρησης υπεροχή των επιδιώξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι μάλιστα και του ίδιου του Συντάγματος της χώρας.

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ είπε ότι καλό είναι η σημερινή Βουλή να μην αποφασίσει με 180 ψήφους την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος γιατί η επόμενη θα μπορεί με απλή και μόνο πλειοψηφία να τα αναθεωρήσει. Επανέλαβε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η αναθεώρηση γίνεται για να διευκολυνθούν οι επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπενθύμισε την κύρωση της Συνθήκης Σένγκεν η οποία έγινε χωρίς να συγκεντρωθεί η απαραίτητη από το Σύνταγμα πλειοψηφία της Βουλής. Μάλιστα όπως κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην κατεύθυνση αυτής της διευκόλυνσης της ΕΕ κινούνται και οι προτάσεις για τη λειτουργία της Βουλής όπως αυτή της δυνατότητας να νομοθετούν οι επιτροπές της Βουλής ερήμην της ολομέλειας του Σώματος.

Παρέμβαση στη χτεσινή συζήτηση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ζητώντας άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και προτείνοντας ευρεία αναθεώρηση που θα περιλαμβάνει όλα τα άρθρα του Συντάγματος, εκτός από εκείνα που δεν προβλέπεται η αναθεώρησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ