Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αλλάξει προσανατολισμό...

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, στη συνεδρίαση της Βουλής για τα 49 χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πανηγυρική συνεδρίαση, με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συμπίπτει με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, με ομιλίες εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,αναφέρθηκε κριτικά στην 50χρονη ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι είχε ιδρυτικό μέλος του την Ελλάδα, στις εποχές εκείνες που κάθε άλλο παρά ήταν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, με τις διώξεις κομμουνιστών και αγωνιστών. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο "εξάντλησε τον αγώνα του για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με την καταγγελία των σοσιαλιστικών χωρών και την άκριτη στήριξη όλων των αντικαθεστωτικών από τις χώρες αυτές. Δε βρήκε να πει όμως λέξη για πραγματικά άγριες σφαγές λαών, όπως της Αλγερίας, της Μαδαγασκάρης, του Κογκό, της Ζιμπάμπουε, της Αιγύπτου από κράτη - μέλη του".

"Στις μέρες μας", συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, "το Συμβούλιο της Ευρώπης σπεύδει, δυστυχώς, να νομιμοποιήσει τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην Πρώην Γιουγκοσλαβία - την κατοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης - στην Αλβανία και αλλού".

Καταλήγοντας, ο Στρατής Κόρακας σημείωσε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης, απαλλαγμένο από τη σημερινή ιδεολογία του και με έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, "γι' αυτό όμως χρειάζεται ένας άλλος προσανατολισμός". Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και "από την πλευρά μας, ως ΚΚΕ, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας".

Το θέμα της Κύπρου έθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αφού εξήγγειλε την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα. Οπως είπε, "η εισβολή και παράνομη κατοχή ενός κράτους - μέλους από ένα άλλο κράτος - μέλος του Οργανισμού είναι απαράδεκτη και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αναζητηθούν αποτελεσματικότεροι τρόποι παρέμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της Διεθνούς Κοινότητας προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης λύσης".

Παρεμβαίνοντας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Βύρων Πολύδωρας υπογράμμισε πως "πρέπει να προβάλλουμε τα εθνικά δίκαια" στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, "αφού τα σύννεφα πυκνώνουν και με τους εχθρούς και με τους συμμάχους". Μάλιστα, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, γιατί δεν ήταν στο Στρασβούργο, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα. Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι "το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ίσως ο διεθνής οργανισμός που έχει κερδίσει περισσότερο την εκτίμηση των πολιτών". Κριτική όσον αφορά την ανοχή προς την Τουρκία, άσκησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, λέγοντας ότι ο θεσμός "παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και παρεκκλίσεων από τις αρχές του". Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αναφέρθηκε στη μη παρουσία του πρωθυπουργού στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας ότι η παρουσία πρωθυπουργών είναι κάτι που δε συνηθίζεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ