Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθούν λογοτεχνία και χορός

Ο εξαίρετος συγγραφέας που γνώρισε στους Γάλλους τη σύγχρονη Ελλάδα, ο Αρης Φακίνος "έφυγε" το μεσημέρι του Σαββάτου από πνευμονικό οίδημα, στο Παρίσι, στα 63 του χρόνια. Ο Αρης Φακίνος γεννήθηκε στο Μαρούσι και σπούδασε στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ελβετία. Μέχρι το 1965, εργάστηκε ως καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ενώ λίγο πριν τη δικτατορία διώχτηκε για "περιύβριση Αρχής". Λόγω της δικτατορίας κατέφυγε στη Γαλλία, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Ζώντας στο Παρίσι ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση και αφιερώθηκε στην πολιτική δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Συμμετείχε στην ίδρυση του "Ελεύθερου Αθηναϊκού Πρακτορείου" και στη δημοσίευση της "Μαύρης Βίβλου της δικτατορίας στην Ελλάδα". Επί μία εικοσαετία περίπου, εργάστηκε στη Γαλλική Ραδιοφωνία και στην ελληνική εκπομπή "Εδώ Παρίσι". Τα μυθιστορήματά του, ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό της Γαλλίας (όπου θεωρούνταν από τους καλύτερους Ευρωπαίους συγγραφείς και συγκρινόταν με τους επιφανείς της Ρώσικης λογοτεχνίας) κυκλοφόρησαν στη χώρα μας αργοπορημένα, αφού η δικτατορία απαγόρευσε την έκδοση και εισαγωγή έργων του στην Ελλάδα.

Το πρώτο του πεζογράφημα, "Εκέκραξα",εκδόθηκε το 1964 από τον Φέξη. Το 1969, ο οίκος "Σέιγ" εκδίδει το μυθιστόρημά του "Οι τελευταίοι βάρβαροι",το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Ακολουθούν: "Η επιτηρούμενη ζώνη" ("Σέιγ, 1972), "Οι παράνομοι" ("Σέιγ" 1976, Καστανιώτης 1984), "Ο άνθρωπος που τάιζε τα περιστέρια" ("Σέιγ" 1980, Καστανιώτης 1992), "Η ιστορία μιας χαμένης γης" ("Σέιγ" 1982, "Εστία" 1984), "Ο πρόγονος" ("Σέιγ" 1985, "Εστία" 1985), "Τα παιδιά του Οδυσσέα" ("Σέιγ" 1985, Καστανιώτης 1989). Με το έξοχο "Κάστρο της μνήμης",ο Αρης Φακίνος άρχισε μια νέα τριλογία, αφιερωμένη στην απειλούμενη συλλογική ιστορική και αγωνιστική μνήμη του ελληνικού λαού.Συνταιριάζοντας το ιστορικό γεγονός, το ντοκουμέντο και τη μαρτυρία με την προφορική παράδοση, συνέχισε με την "Κλεμμένη ζωή" (Καστανιώτης), ενώ το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας "Το όνειρο του πρωτομάστορα Νικήτα" θα εκδοθεί το Σεπτέμβρη (Καστανιώτης) και τον Οκτώβρη στη Γαλλία από τον οίκο "Φαγιάρ".

"Αντίο" και στον Βαγγέλη Σειληνό

Κηδεύτηκε χτες από το Νεκροταφείο Ζωγράφου, ο 62χρονος χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης Βαγγέλης Σειληνός,ο οποίος "έφυγε" το Σάββατο, μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που του έγινε στο Ιατρικό Κέντρο. Ο Βαγ. Σειληνός γεννήθηκε στην Αίγινα. Σπούδασε κοντά στους Βαρούτη, Βάκουλα, Γριμάνη, Μάνου, Σισμάνη, Καστρινό.Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο "Περοκέ" το 1954 και στη συνέχεια στο "Ακροπόλ". Από το 1960 μέχρι το 1965 συμμετείχε στα περισσότερα επιθεωρησιακά θέατρα της πρωτεύουσας, με παρτενέρ κυρίως την Ελένη Προκοπίου.Επαιξε, χόρεψε και χορογράφησε πολλές ταινίες. Μεταξύ άλλων: "Οργή", "Εμίρης και κακομοίρης", "Ξυπόλητος πρίγκιψ", "Γοργόνες και μάγκες" κ. ά. Στο θέατρο υπέγραψε πολλές σκηνοθεσίες: "Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ", "Το παραμύθι του Χάλι μας" κ. ά. Εδώ και αρκετά χρόνια περιορίστηκε στη χορογραφία και επιδόθηκε και στη σκηνοθεσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ