Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
"Αμετανόητα" στην πανεθνική απεργία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση στη χώρα τα τελευταία 13 χρόνια, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς οι εργαζόμενοι στο βιομηχανικό τομέα και τις μεταφορές συνεχίζουν "αμετανόητοι" για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα.

Χτες το πρωί, όλοι οι κάτοικοι της μικρής αυτής σκανδιναβικής χώρας συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να ζήσουν ακόμα για λίγο σε μία "παράλυτη" χώρα, καθώς η προθεσμία, για την εξεύρεση λύσης ανάμεσα στα συνδικάτα που βρίσκονται σε απεργία και τους εργοδότες, πέρασε χωρίς αποτέλεσμα. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συνδικάτων - εργοδοσίας το Σαββατοκύριακο αποδείχτηκαν άκαρπες, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών δήλωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δε διαφαίνεται ορατή λύση, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Προς το παρόν, "ουδέν νεώτερο" από το μέτωπο της διένεξης και φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Αυτή η θέληση των απεργών να παραμείνουν συνεπείς και ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους έχει φέρει σε δύσκολη θέση κυρίως τους εργοδότες, οι οποίοι μπροστά στη σθεναρή στάση των απεργών και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έβγαλαν το γνωστό άσο από το μανίκι. Η Δανική Ενωση Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, μέλος της ομπρέλας της Δανικής Ενωσης Εργοδοτών, ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα προχωρήσει σε λοκ άουτ σε όσες επιχειρήσεις ακόμα υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι δε συμμετέχουν στην απεργία. Κανείς από τους εκπροσώπους της Ενωσης δε θέλησε να δώσει διευκρινίσεις, αλλά ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από προφανής...

Η απεργία κηρύχτηκε την Παρασκευή (24/5), μετά την απόφαση των συνδικάτων στη βιομηχανία, στις κατασκευές και τις αεροπορικές μεταφορές να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για τη νέα διετή σύμβαση εργασίας. Η πανεθνική απεργία που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα είναι η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση μετά το 1985, όταν οι απεργίες είχαν διαρκέσει δύο βδομάδες. Σ' αυτήν συμμετέχουν πάνω από μισό εκατομμύριο (το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας) στον ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια να έχει παραλύσει κάθε διακίνηση εμπορευμάτων, να κλείσουν πολλές βιομηχανικές μονάδες και να ακυρωθούν οι περισσότερες εσωτερικές και διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, ενώ έχει προκαλέσει ήδη ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα.

Η απεργία, η κυβέρνηση και το δημοψήφισμα

Η κήρυξη της απεργίας, μετά την απόρριψη της πρότασης της εργοδοσίας για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, αποτέλεσε έκπληξη για το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, που ανέμενε την τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και συνιστά σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν.Ο Δανός πρωθυπουργός έχει κρατήσει μετριοπαθή στάση, αυτή της "μη - ανάμειξης". Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί να περάσει νομοθετικό διάταγμα για την υποχρεωτική επιστροφή των εργαζομένων στις δουλιές τους, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία τομείς ζωτικής σημασίας, όπως τα νοσοκομεία και η ηλεκτροδότηση. Πάντως φαίνεται αρκετή απρόθυμη να αναμειχθεί στην εργατική διένεξη, υιοθετώντας θέσεις της μίας εκ των δύο πλευρών (εργαζόμενοι ή εργοδοσία) τρεις βδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 28ης Μάη για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

Σ' αυτό το περίπλοκο και στρυφνό για την κυβέρνηση σκηνικό, ήρθε να προστεθεί και χτεσινή δημοσκόπηση - όπου καταγράφεται σαφέστατα ότι τα δύο τρίτα των Δανών αντιτίθενται στην άρση των μεθοριακών ελέγχων, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν και το συγκεκριμένο ζήτημα πιθανότατα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης του Αμστερνταμ - που δημοσιεύεται σήμερα στην Κοπεγχάγη. Η εβδομαδιαία επιθεώρηση "Ugebrevet Mondag Morgen" γράφει ότι οι περισσότεροι από τους μισούς Δανούς που παραμένουν αναποφάσιστοι ενόψει του δημοψηφίσματος της 28ης Μάη πιθανολογούν ότι το ζήτημα των συνόρων θα τους ωθήσει σε αρνητική ψήφο. "Η Συνθήκη του Σένγκεν μπορεί να γίνει το κρυφό χαρτί του δημοψηφίσματος", σχολιάζει η εφημερίδα.

Η πλειοψηφία αυτών που τείνουν να ψηφίσουν θετικά υπέρ της συνθήκης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς ανατολάς και την εφαρμογή κοινής πολιτικήςγια τους πρόσφυγεςκαι τη χορήγηση ασύλου, δηλώνουν ότι αντιτίθενται στην άρση των συνοριακών ελέγχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν σήμερα(2013-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-05-18 00:00:00.0)
Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση(2001-03-24 00:00:00.0)
Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα(1998-05-29 00:00:00.0)
Οι δείκτες "ευημερούν", η κατάσταση χειροτερεύει(1998-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ