Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα βράχια της ψυχής μας

"Μια βραχονησίδα με ανθρώπους", τιτλοφόρησε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ στην Ψέριμο, πριν τρεις μέρες ο "Ριζοσπάστης". Σαράντα ανθρώποι όλοι κι όλοι. Ο Χρήστος Τσικάρης, αναπληρωτής δάσκαλος των τεσσάρων παιδιών - τα δυο Αλβανάκια - ο Μιχάλης Μαύρος, ο Αντώνης Σπανός, ο Σκέβος, ο Κώστας, ο Νικόλας Τρικίλης, η κυρα - Κατερίνα Ξυλουρά, μίλησαν για τα βάσανά τους, δηλώνοντας ξεχασμένοι από την ελληνική πολιτεία. "Αυτό το νησί το 'χουν για πέταμα", είπαν με παράπονο και θυμό.

Τα μάθατε τα νέα Ψεριμιώτες; Οι Τούρκοι στρατηγοί αμφισβητούν την ελληνικότητα του νησιού σας. Και των Φούρνων, του Αγαθονησιού, του Φαρμακονησιού. Μάθατε πώς απάντησε ο Πάγκαλος; Με "χιούμορ", λέγοντας κάτι για "τα ψάρια του Αιγαίου".

Τώρα πρέπει ν' αντέξετε στο διπλό χτύπημα: Οι δικοί σας να ξεχνούν την ύπαρξή σας και οι ξένοι ν' αμφισβητούν την ελληνικότητα του τόπου σας και της ψυχής σας. Πρέπει ν' αντέξετε. Δάσκαλε, το νου σου στα παιδιά. Κυρα - Κατερίνα "κράτα γερά τη θάλασσα".

Το Αιγαίο "δεν ανήκει στα ψάρια του", ούτε και χάριν "αναρχο - χιουμοριστικής" διάθεσης. Είναι η ανάσα της Ελλάδας. Είναι ο γαλάζιος ορίζοντας του ματιού της. Είναι ο βυθός της ιστορίας της. Είναι ο πλους του μέλλοντός της. Η Ψέριμος είναι της κυρα - Κατερίνας. Οι Φούρνοι των εξόριστων Ελλήνων, που έζησαν εκεί. Από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι ανατέλλει ο ελληνικός ήλιος. Σ' αυτά έγραψε ο Ρίτσος, αυτά ενέπνευσαν τον Ελύτη. Τα βράχια τους είναι τα συνοριακά τείχη, η ψυχή της Ελλάδας.

Μαζί με τους λίγους, ηρωικούς ακρίτες που βρίσκονται εκεί, θα τα υπερασπίσουμε όλοι οι Ελληνες. Από τους "απέναντι" στρατηγούς και τους "δώθε" επιλήσμονες. Αλλά και από τους "πέραν" του Ατλαντικού και τους "εκείθεν" του Αίμου. Γιατί, οι "πέραν" και οι "εκείθεν" ανοίγουν την όρεξη των "απέναντι" και θολώνουν την όραση και το μυαλό των "δώθε".

Δε θ' απεμπολήσουμε, οι Ελληνες, την ιστορία μας, χάριν της "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Δε θα παραδώσουμε "γην και θάλασσαν" χάριν της ΟΝΕ. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονες, όχι, όμως, υπό την κατοχήν των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην Ψέριμο η κυρα - Κατερίνα δεν ευχαριστεί τους Αμερικανούς, όπως έκανε ο Σημίτης, στην κρίση των Ιμίων. Προσβλέπει στη "γδυτή θάλασσα" για το ψωμί, προσφεύγει στην Παναγιά για την αρρώστια, αλλά δηλώνει υπερήφανη που είναι Ελληνίδα. Οχι από εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό. (Αλλωστε η ίδια και οι άλλοι Ψεριμιώτες φιλοξενούν με χαρά λαθρομετανάστες, που, ερχόμενοι από "απέναντι", φτάνουν εκεί, ψάχνοντας ανθρωπισμό). Αλλά γιατί συνδέει το γαλάζιο του Αιγαίου με την Ελλάδα, συνομιλεί με τους βράχους του νησιού της μαθαίνοντας την ιστορία, σκέφτεται το μέλλον σε μια χώρα της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας κι όχι της υποταγής στους μεγάλους "συμμάχους" της.

Ετσι σκέφτονται όλοι οι Ελληνες "πλην Λακεδαιμονίων", που θέλουν ν' αναθέσουν τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων στους επιβολείς της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες υπερπτήσεις(2019-01-19 00:00:00.0)
Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο(2017-07-20 00:00:00.0)
Ξεψυχούν στη θάλασσα και στα αμπάρια πλοίων...(2015-08-18 00:00:00.0)
Διαρκές το κυνήγι μεταναστών(2014-08-19 00:00:00.0)
Σκηνικό έντασης με Αγαθονήσι - Φαρμακονήσι(2011-05-20 00:00:00.0)
Κλίμα έντασης(2009-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ