Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιταλικά "φέσια"

Ο Ελαιοκομικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Κομποτίου "Η Πρόοδος" υπάρχει από το 1977, με σκοπό τη συγκέντρωση, την επεξεργασία και την προώθηση της ελιάς στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Εχει 550 μέλη και έξι χιλιάδες στρέμματα. Συζητάμε με τον πρόεδρό του Λάμπρο Χαβέλα και τον προϊστάμενο του λογιστηρίου Κώστα Πολύζο.

Ο συνεταιρισμός έδινε στον παραγωγό 250 εκατομμύρια δραχμές παραπάνω απ' ό,τι έδινε το εμπόριο. "Αυτά τα χρήματα τα παίρναμε από την ΑΤΕ με επιτόκια 35%. Από τα 1,8 δισεκατομμύρια που είναι το συνολικό ποσό, μόνο τα 300 εκατομμύρια είναι πραγματικοί τόκοι. Τα υπόλοιπα αντιπροσωπεύουν τόκους υπερημερίας".

Το 1983 πήρε δάνειο 100 εκατομμύρια. "Κάναμε εξαγωγές και τους δίναμε 30 εκατομμύρια. Η Τράπεζα, από τα 30, τα 28 τα έδινε για εξόφληση τόκων και τα 2 για το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο να παραμένει ουσιαστικά το ίδιο".

"Ο συνεταιρισμός παρεμβαίνει με τιμές που αφήνουν κάποιο λογικό κέρδος στον παραγωγό. Αμα φύγουμε από τη μέση, θα μας αλωνίσουν οι ιδιώτες. Από το κράτος δεν υπάρχει καμία βοήθεια". Με τις "ρυθμίσεις" των χρεών, τα 900 εκατομμύρια τα πληρώνει το κράτος στην ΑΤΕ και για τα 930 θα υπάρχει ρύθμιση. "Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί η ετήσια δόση ορίζεται 90-100 εκατομμύρια. Φέτος πήραμε 500 τόνους και όλη η αγορά των ελιών έκανε 108 εκατομμύρια. Δηλαδή και οι παραγωγοί να μας άφηναν εδώ τις ελιές και να τις πηγαίναμε στην Τράπεζα, πάλι δε θα βγαίναμε και χωρίς να δώσουμε δεκάρα στους παραγωγούς".

"Με τέτοιους όρους που βάζει η ΑΤΕ δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα κλείσουμε υποχρεωτικά και αμέσως η αγορά εδώ θα γίνει έρμαιο των εμπόρων. Οι ιδιώτες φέτος αγόρασαν μετρητοίς. Εμείς δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Εχουμε σαν πάγιο αίτημα τουλάχιστον κάποιο ποσοστό, 20-30%, της συνολικής αξίας να μας το δίνει η Τράπεζα με μορφή δανείου για να μπορούμε να πληρώνουμε αμέσως τον παραγωγό, γιατί προτιμάει να πάει στον έμπορο έστω και με πιο λίγα". Οσο για τους Ιταλούς εμπόρους "και αυτοί έχουνε "φέσια"". Οι συμφωνίες "είναι καλή τη πίστει, δεν υπάρχουν ούτε εγγυήσεις, ούτε τίποτα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ