Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τεταμένη κατάσταση πριν το δημοψήφισμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τεταμένη κατάσταση επικρατεί αυτές τις ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο, όπου αύριο (Πέμπτη) αναμένεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σερβία με βασικό ερώτημα την παρουσία ή απουσία διεθνούς μεσολάβησης στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς της περιοχής.

Το δημοψήφισμα οργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε μια περίοδο που η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει εκρηκτική.

Οι Αλβανοί αρνούνται, εδώ και πέντε βδομάδες να πάρουν μέρος - χωρίς διεθνή μεσολάβηση - στο διάλογο που προτείνουν οι σερβικές αρχές. Η αντιπροσωπεία της σερβικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τακτικά την Πρίστινα δεν έχει μέχρι τώρα κατορθώσει να πείσει τους ηγέτες των Αλβανών να μετάσχουν στο διάλογο, με στόχο την επίλυση της κρίσης. Εν τούτοις, οι ηγέτες αλβανόφωνων κομμάτων εμμένουν στο αίτημα της διεθνούς μεσολάβησης. Χτες ο σύμβουλος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Αλούς Γκασί υποστήριξε ότι "ο λαός και οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιηθεί διάλογος για την επίλυση της κρίσης μόνο με διεθνή μεσολάβηση και εγγύηση για την εφαρμογή μιας πιθανής συμφωνίας".Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος τουΦιλελεύθερου Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου και συνεργάτης του Ρουγκόβα,Γκιέτζι Ντένταϊ,τόνισε ότι "το δημοψήφισμα είναι εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας και αφορά το λαό και τις σερβικές αρχές".

"Δε θέλουμε να αναμειχτούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας" τόνισε ο Ντένταϊ, καλώντας τους Αλβανούς να μην κυκλοφορούν στους δρόμους την ημέρα του δημοψηφίσματος, για να επιτραπεί στους Σέρβους να ψηφίσουν με ηρεμία. Δεν παρέλειψε, πάντως, να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα"περιττό και παράλογο, καθώς η Σερβία γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος χωρίς τη συμμετοχή μιας τρίτης πλευράς - των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης"...

Αυξημένη ένταση επικρατεί στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου το περασμένο 48ωρο, οι Σέρβοι κατήγγειλαν ότι ένας καταυλισμός Σέρβων προσφύγων δέχτηκε επίθεση με αυτόματα και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με σερβικές πηγές, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον καταυλισμού στο Μπάμπαλοτς, όπου φιλοξενούνται 123 σερβικές οικογένειες, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Το Κέντρο Σερβικής Πληροφόρησης που μετέδωσε την πληροφορία πρόσθεσε ότι ένοπλοι Αλβανοί έχουν συγκεντρωθεί στα δυτικά, κυρίως στο χωριό Γκλοντιάνε,στην περιοχή όπου οι Αλβανοί καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι έχουν συγκεντρωθεί σερβικές δυνάμεις. Στο χωριό αυτό, που θεωρείται οχυρό των Αλβανών, έγιναν συγκρούσεις μεταξύ σέρβων αστυνομικών και Αλβανών τον περασμένο Μάρτη.

Ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα κατήγγειλε ότι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Ντετσάνι.Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Σύνδεσμο, οι δυνάμεις του Βελιγραδίου"ετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση εναντίον του τοπικού αλβανικού πληθυσμού". Μάλιστα, ο ανεξάρτητος ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου Β - 92 μετέδωσε χτες πως ενισχύθηκαν οι μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο και ότι σχεδιάζουν σκληρότερα μέτρα εναντίον των "τρομοκρατών" που δρουν στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ