Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ

Με αφορμή την απόφαση

νομιμοποίησης του ΚΚ Αλβανίας

Απαραίτητος ο συντονισμός κι η ανάπτυξη του κοινού αγώνα

των κομμουνιστών της Βαλκανικής

Στα μέσα της βδομάδας που μας πέρασε το αλβανικό κοινοβούλιο προχώρησε στη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, το οποίο είχε απαγορευτεί από το καθεστώς Μπερίσα το καλοκαίρι του 1993

Η απαγόρευση του ΚΚ συνοδεύτηκε στην πορεία με καταιγίδα αντιδημοκρατικών μέτρων

Εκείνη η απαγόρευση, με το σαθρό επιχείρημα πως τάχατες το ΚΚ Αλβανίας ετοιμαζόταν να καταλάβει με ένοπλο τρόπο την εξουσία στη χώρα έγινε από το αδίστακτο και ξενόδουλο καθεστώς Μπερίσα. Ο στόχος όμως ήταν σαφής: να αδυνατίσει την οργάνωση του αγώνα του αλβανικού λαού, ενάντια στην κατάργηση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του, ώστε να αποτραπούν οι λαϊκές αντιδράσεις στην αφαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων που είχε ο λαός της γειτονικής χώρας.

Αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, πως η λήψη αντικομμουνιστικών μέτρων συνοδεύεται αργότερα με μια, στην κυριολεξία, χιονοστιβάδα αντιδημοκρατικών μέτρων. Ετσι, στην Αλβανία την απαγόρευση του ΚΚ ακολούθησε η προσπάθεια του Μπερίσα να συγκροτήσει ένα αντιδημοκρατικό, αυταρχικό καθεστώς, στο οποίο να κυβερνά η πολιτικό - οικονομική "κλίκα" του σε συνεργασία, βέβαια, με τα ξένα αφεντικά τους. Σε ένα τέτοιο σύστημα, βέβαια, δε χρειάζονταν καν εκλογές, έτσι είχαμε την απανωτή νοθεία και βία σε μια σειρά εκλογικές αναμετρήσεις, μετά την απαγόρευση του ΚΚ. Ολα αυτά διανθίζονταν από το τεχνικό αντικομμουνιστικό κλίμα και τις δίκες σε βάρος κομμουνιστών, που έκανε το καθεστώς, με τη σιωπή και τις ευλογίες βέβαια της "δημοκρατικής" Δύσης (ΕΕ, Συμβουλίου της Ευρώπης, κυβερνήσεων, όπως της ελληνικής κλπ.). Είχαμε στη συνέχεια την προσπάθεια αιματηρής καταστολής των εξαπατημένων, από τις παρατράπεζες, πολιτών και την εξέγερση του αλβανικού λαού, που ανάγκασε την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ ανοιχτά να ομολογήσει πως η ανασυγκρότηση του ΝΑΤΟ έχει στόχο ακριβώς την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων σαν αυτή του '97 στην Αλβανία, με τις οποίες από δω και στο εξής θα 'ρχεται αντιμέτωπο το ΝΑΤΟ.

Το ΚΚ Αλβανίας παρά τις κατανοητές αντιξοότητες που αντιμετώπιζε, όχι μόνο δεν "έσβησε" όπως θα 'θελαν οι ντόπιοι και ξένοι αντιδραστικοί κύκλοι, αλλά διατήρησε σοβαρές δυνάμεις, συμμετείχε στη λαϊκή εξέγερση και όντας ακόμη παράνομο κατάφερε και εξέλεξε έναν ανεξάρτητο βουλευτή στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο οποίος μάλιστα στην περιοχή που εκλέχτηκε συγκέντρωσε το 70% των ψήφων.

Ηδη από το φθινόπωρο του '97 ομάδα βουλευτών του αλβανικού κοινοβουλίου έθετε συνεχώς το ζήτημα της νομιμοποίησης του ΚΚ Αλβανίας, αίτημα που υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις και στα διάφορα διεθνή βουλευτικά φόρουμ(Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωκοινοβούλιο) το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες ψηφίσματα και επιτροπές πολιτών από όλη την Αλβανία εξέφραζαν με διάφορους τρόπους προς το αλβανικό κοινοβούλιο το αίτημα της νομιμοποίησης του ΚΚ, ως απαραίτητου όρου για την αποκατάσταση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Οπως τονίζεται και στο χαιρετιστήριο μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον Πρόεδρο του ΚΚ Αλβανίας Χ. Μιλόσι, η νομιμοποίηση του ΚΚ Αλβανίας "είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων των τελευταίων χρόνων για την αποκατάσταση στοιχειωδών ελευθεριών στη χώρα σας".

Κοινά καθήκοντα

Στις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις που διαδραματίζονται στα Βαλκάνια δεν είναι και λίγα τα κοινά καθήκοντα που έχουν οι κομμουνιστές της περιοχής.

Στα μέσα Μάρτη την Ελλάδα, με πρόσκληση του ΚΚΕ, είχε επισκεφτεί ο Πρόεδρος του ΚΚ Αλβανίας Χ. Μιλόσι, ο οποίος σε συνέντευξή του στο "Ρ" (22/3/98) αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάμειξης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας τόνισε μεταξύ των άλλων πως: "πρόκειται για μια υστερόβουλη πολιτική, όχι μόνο στο Κόσσοβο, αλλά και στα Βαλκάνια, με σκοπό ίσως το ξεκίνημα ενός νέου πολέμου. Να χυθεί αίμα, να ανάψει φωτιά. Για να δικαιολογήσουν οι μεγάλες δυνάμεις την επικυριαρχία τους στην περιοχή των Βαλκανίων και να εξασφαλίσουν κέρδη, όχι μόνο από το εμπόριο (όπλων), αλλά και πολιτικά".

Οι κομμουνιστές, αλλά κι άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής δε θα μένουν απαθείς και θα αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επέμβασης των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, με στόχο την παραπέρα αποσταθεροποίηση και την επικυριαρχία τους στην ευαίσθητη και στρατηγικής σημασίας περιοχή μας.

Επίσης, είναι γνωστό, πως οι ιμπεριαλιστές με τη βοήθεια των υποτακτικών τους κυβερνήσεων στην Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία και στις άλλες βαλκανικές χώρες ετοιμάζονται να συγκροτήσουν στρατιωτικές πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, με στόχο να τρομοκρατήσουν και αν χρειαστεί να χτυπήσουν και να καταστείλουν τα λαϊκά κινήματα της περιοχής μας.

Το ΚΚΕ με την πολιτική του, όπως φαίνεται και στην απόφαση της Ολομέλειας του Φλεβάρη του '97, "Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και το Αιγαίο", τονίζει ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της αντίστασης στις ξένες επεμβάσεις στην περιοχή, καθώς και στη συγκρότηση των πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης και μισθοφορικών στρατών.

Πρόκειται, οπωσδήποτε για κοινό αγώνα των κομμουνιστών της Βαλκανικής, όπως άλλωστε είναι κι η πάλη τους:

  • Για να μη χρησιμοποιηθούν οι μειονότητες στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, που προβλέπουν το αιματοκύλισμα των λαών και τη μετατροπή των Βαλκανίων σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο,
  • Για να αποτραπούν οι διάφορες αλυτρωτικές και σοβινιστικές προπαγάνδες που εμφανίζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο, (και με τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων) σε όλες σχεδόν της Βαλκανικές χώρες και απειλούν με νέες αιματοχυσία τους λαούς,
  • Ενάντια στους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες που υπαγορεύονται από τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς,
  • Για να αρθούν οι απαγορεύσεις στη δράση και των άλλων ΚΚ στη Βαλκανική: στην Κροατία, Βοσνία, Τουρκία, Ρουμανία.
  • Τέλος, είναι ο αγώνας για να ανοίξει ο δρόμος για μια διαβαλκανική συνεργασία υπέρ των λαών και της ειρήνης, ώστε να μπούνε οι βάσεις για τη δημιουργία ενός τοπικού συστήματος ασφάλειας απαλλαγμένου από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ.

Η ισχυροποίηση του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή των αντιδραστικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή.

Μαζί με τους κομμουνιστές της Βαλκανικής, στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές είναι σίγουρο πως θα συστρατευτούν κι άλλες δυνάμεις, που μπορεί να μη συμφωνούν σ' όλα με τους κομμουνιστές, αλλά καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τους λαούς της περιοχής χωρίς την αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, χωρίς τον αγώνα ενάντια στην pax americana.

Είναι πια καιρός οι λαοί των Βαλκανίων να ξεσηκωθούν και να αποτρέψουν τη μοίρα που τους ετοιμάζουν οι υποτακτικές στους ιμπεριαλιστές κυβερνήσεις τους, καθώς και οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ.

Ε. ΒΑΓΕΝΑΣ

3

1

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων(2008-09-16 00:00:00.0)
Θερμές και συντροφικές οι συναντήσεις με το ΚΚ Αλβανίας(2002-03-01 00:00:00.0)
Βήμα προώθησης της αλληλεγγύης και του συντονισμού(2000-11-18 00:00:00.0)
Εκδήλωση προς τιμή του Νίκου Μπελογιάννη(1998-07-07 00:00:00.0)
Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού πρέπει να ανατραπούν(1998-05-26 00:00:00.0)
Σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης(1997-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ