Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μια πρωτάρα με εμπειρία

Το ευρωπαϊκό προφίλ της ΑΕΚ, στην πρώτη της εμφάνιση σε φάιναλ φορ

Μετά τον Αρη, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, να λοιπόν κι ΑΕΚ. Ο ένας τράβηξε τον άλλο, κι όλοι μαζί, γαϊτάνι γαϊτανάκι, δημιούργησαν την εικόνα του πρωταγωνιστή για το ελληνικό μπάσκετ. Ο "δικέφαλος" από το πουθενά και μετά από μια τριαντάχρονη απραξία, πέταξε στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης. Η σημερινή ομάδα μπορεί να μην έχει πολλά κοινά με την κυπελλούχο Ευρώπης του 1968, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που αντιπροσωπεύει, ήταν και παραμένει το ίδιο, έστω κι αν ο ρομαντισμός του 1924 που ιδρύθηκε ο σύλλογος της Ν. Φιλαδέλφειας, παραχώρησε τη θέση του στον σημερινό σκληρό επαγγελματισμό.

Η ΑΕΚ δεν έχει να χάσει τίποτα. Είτε επιστρέψει με το κύπελλο είτε όχι, είναι η πρωταγωνίστρια της περιόδου. Ας μην αγχωθεί, λοιπόν. Το χειροκρότημα της ανήκει εκ των προτέρων. Το ευχάριστο όμως είναι, ότι δεν πηγαίνει στη Βαρκελώνη ως πρόβατο επί σφαγήν. Η ομάδα βρήκε το ρυθμό της μετά το Δεκέμβρη, κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. "Μπορεί να υστερούμε σε ταλέντο έναντι της Κίντερ Μπολόνια και να μην έχουμε την ομοιογένεια της Τρεβίζο, είμαστε όμως πιο ομάδα απ' όλους" δήλωσε ο Γ. Ιωαννίδης. Μακάρι οι εκτιμήσεις του να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί από το 1989 και έπειτα, τα πρωταθλήματα Ευρώπης δεν τα κατέκτησαν μεμονωμένα άτομα, αλλά οι ομάδες που παρουσίασαν το καλύτερο σύνολο.

Από την ΑΕΚ δεν απουσιάζει τίποτα. Είναι πανίσχυρη σε όλες τις γραμμές. Παίκτες με την προσωπικότητα των Αλεξάντερ, Πρέλεβιτς, Αντερσον και τη μαχητικότητα των Κολτεμπέλα, Χατζή, Κακιούζη, Τσακαλίδη, θα ήθελαν να έχουν στη δύναμή τους πολλές ομάδες. Επιπλέον, έστω κι αν είναι πρωτάρα σε φάιναλ φορ, δεν της λείπει η εμπειρία. Από τη συλλογή του Μπ. Πρέλεβιτς λείπει μόνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Γιουγκοσλάβος ήταν παρών το 1993 στο φάιναλ φορ της Αθήνας με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Ηταν ο μοιραίος παίκτης μετά τον Ραγκάτσι της Τρεβίζο. Ο δεύτερος πέτυχε εκείνο το απίθανο τρίποντο στην εκπνοή και ο πρώτος δεν πρόλαβε να το ανταποδώσει. Εμπειρίες φάιναλ φορ και μάλιστα σημαντικές έχει και ο Χοσέ Λάσα. Ο Ισπανός ήταν κι αυτός παρών στο φάιναλ φορ των Αθηνών με τα χρώματα της Ρεάλ, ενώ δυο χρόνια αργότερα στέφθηκε με την ίδια ομάδα πρωταθλητής Ευρώπης στη Σαραγόσα και μάλιστα κόντρα στο σημερινό του προπονητή.

Μπαρουτοκαπνισμένος σε ανάλογες διοργανώσεις είναι και ο Γ. Ιωαννίδης. Μετά τον Αρη και τον Ολυμπιακό, διεκδικεί το τρόπαιο με την ΑΕΚ. Είναι η έκτη του συμμετοχή σε φάιναλ φορ. Αν υπήρχε θεία δίκη, θα του απένειμε προκαταβολικά τον τίτλο, μόνο και μόνο για την προσπάθειά του. Ο ίδιος λέει ότι δεν του χρωστάει κανείς τίποτα. Μακάρι, όμως, να επιβεβαιωθούν αυτά που αισθάνεται κι όχι τα όσα υποστηρίζει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ